Tegning: Philip Ytournel

Tegning: Philip Ytournel

Debat

»Kære bror Sverige, fej for din egen dør først«

Søren K. Villemoes svarer på svenske Fredrik Rubins opsang til Danmark.

Debat

Kære Sverige.

Tak for dit brev.

Det er dejligt at vide, at ens storebror bekymrer sig om, hvordan det står til. Men ærlig talt, broder, jeg ville ønske, at du kunne se bjælken i dit eget øje, før du sender bekymrede breve om splinten i mit.

LÆS INDLÆG

Du spørger, hvorfor vi sender »romaer ud med hovedet først«.

Jeg går ud fra, at du taler om de 23 romaer, der havde slået sig ned på Amager uden at leve op til kravene for ophold, der gælder hos os. Vi sendte dem retur sidste år.

Det var ingen rar beslutning, og det var alt andet end en glædens dag. Vi diskuterede det meget herhjemme. Både de retlige aspekter og de politiske.

Det eneste, jeg hørte fra dig, var et anklagende råb om racisme fra den anden side af Sundet. Derfor bliver jeg nødt til at spørge dig: Hvorfor afviste du alene i marts 2010 1.100 serbiske romaer, der søgte asyl?

Og hvordan kan det være, at vi aldrig hørte nogen nævneværdig debat om det hos dig? Du havde sikkert dine grunde, men hvorfor var der næsten ingen, der diskuterede det, hvorfor var der så tavst?

Du spørger, hvorfor jeg lader debatten om muslimer føre til heksejagt. Men jeg er forvirret. Hvor foregår denne heksejagt?

Kan man virkelig sidestille en debat om islam med forfølgelse af troende? Hvor er den inkvisition, du hentyder til? Hvem foretager skueprocesser mod muslimer i mit hus? Fortæl mig det, og jeg vil stoppe det øjeblikkeligt!

Der er ikke indført særlove for folk af en bestemt tro i mit hjem, og jeg er stolt over at kunne sige, at vi har en lov for alle trosretninger herhjemme. Jeg værner om religionsfriheden, nøjagtig som jeg værner om ytringsfriheden.Hos dig, min kære broder, ser jeg ingen debat, ingen religionskritik, ingen diskussion om, hvad islam er, og hvad religionen kan medføre. Selv ikke da en selvmordsbombe sprang i Stockholm, kunne jeg høre nogen hos dig diskutere dette emne.

Kun den debat, der i det skjulte kan foregå på obskure hjørner af internettet, er der plads til. Er det modsatte af heksejagt virkelig tavshed? Er tavshed i sig selv en dyd?

Du spørger, hvorfor kirker stormes og ungdomshuse rives ned. Jeg spørger dig: Hvor er dit ungdomshus? Og hvor er dit Christiania? Sidst jeg tjekkede, havde du ingen af delene.

Og angående kirken, der blev ryddet. Ja, det var bestemt ingen sjov oplevelse. Det skete jo som bekendt, fordi mange herhjemme var vrede over udvisningen af irakiske asylansøgere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Cirka 60 irakere havde søgt tilflugt i kirken og krævede, at vi gav dem asyl. Vi diskuterede det i lang tid. Det var en intens debat. Alle deltog, og alle tog stilling. Regeringen ville ikke give sig, og til sidst stormede politiet kirken for at hente de afviste asylansøgere.

Nogle af de afviste er dog stadig her hos mig. Vi kiggede deres sager en ekstra gang igennem og kunne godt se, at deres situation ikke så sikker nok ud. Andre sendte vi tilbage.

Men dig, min storebror, hvad er det egentlig, du laver? På samme tid, hvor vi diskuterede 282 irakiske asylansøgeres fremtid, hvor nogle af os valgte at tage aktion og kæmpe for, at de fik asyl, på samme tid hvor vi diskuterede frem og tilbage, fremsatte argumenter for og imod, hvad gjorde du så?

Du meddelte 4.000 afviste irakiske asylansøgere, at de skulle hjem, og tvangshjemsendte 323 af dem i ekspresfart uden nogen offentlig debat. Synes du, at det er bedre?

Jeg har tvangshjemsendt 60 irakere siden 2009, du har tvangshjemsendt mange, mange flere. Men indrømmet. Der var ingen kirke at storme hos dig, for der var ingen, der ulejligede sig med at besætte en til at starte med. Du havde freden og roen til at gøre dine gerninger i ly af nattens mørke. Er det virkelig mere nobelt?Du spørger, om ytringsfriheden intet betyder for os i Danmark, og jeg må tage mig til hovedet. Hvor har du været, storebroder?

Ytringsfriheden betyder alt for mig. Jeg gik igennem ild og vand for at beskytte den. Herhjemme diskuterer vi konstant, hvad ytringsfrihed er, og hvordan det skal forstås. Der går ikke en dag, uden at emnet er oppe at vende.

Men når jeg kigger over på den anden side, så ser jeg dig censurere partiers valgvideoer, hvis du ikke kan lide dem.

LÆS ARTIKEL

Jeg ser dig smide folk ud af fagforeninger, hvis de stemmer på de forkerte partier. Jeg ser dig fyre gymnasielærere, hvis de er engagerede i det forkerte parti. Jeg ser dig pege på folk og kalde dem ’racister’, hvis de ikke er enige med dig. Jeg ser dig fyre en ishockeydommer, fordi han har haft en Muhammedtegning på sin Facebookprofil.

Jeg ser dig smide en oversætter af harmløse mangategneserier i fængsel for besiddelse af ’animeret børneporno’. Jeg ser dig udrense meningsafvigere gennem intimidering, dæmonisering, social stigmatisering og magt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og angående din tolerance og respekt for det flerkulturelle: Jeg ser Malmøs jødiske befolkning skrumpe med 10 procent på et enkelt år pga. chikane, hetz og forfølgelser, mens byens borgmester intet gør.

Eller; det er forkert. Jeg har hørt ham bebrejde jøderne deres skæbne og kræve af dem, at de skal tage afstand fra Israel. Jeg har også hørt denne tvetungede eksistens kalde mig for racistisk og fremmedfjendsk, alt imens han lader antisemitismen vokse uhæmmet i sin egen by.

Kære broder, vil du ikke nok forsøge at feje for din egen dør først? Det er ikke for sent. Selv om der er fyldt godt op med skidt under din måtte, så kan du stadig nå at kigge under den og se, hvad der ligger.

Kærlig hilsen, din lillebror, Danmark.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce