0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De røde er en katastrofe

Helle Thorning-Schmidt er den svageste S-leder nogensinde, lyder det fra sociologen Henrik Dahl.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
KLAUS HOLSTING/POLITIKEN
Foto: KLAUS HOLSTING/POLITIKEN

Revser. »Venstrefløjen er gået fuldstændig i stå. Man har ingen svar på tidens store spørgsmål«, siger bogaktuelle Henrik Dahl.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Du har i mere end ti år været debattør på venstrefløjen. Men her lige før et valg skriver du i din nye bog, at det vil være en katastrofe, hvis venstrefløjen vinder magten. Hvad foregår der, Henrik Dahl?

»Jeg har i mere end ti år forsøgt at råbe venstrefløjen op, men forgæves. Intet er sket. Det er skønne, spildte kræfter. Og nu orker jeg altså ikke mere. Den ortodokse vanetænkning på venstrefløjen har sejret, og når man gang på gang har oplevet, at hvis man foreslår noget uortodokst, så kommer den spanske inkvisition, gider man til sidst ikke mere. Der er jeg nu«.

Hvad er problemet?

»Problemet er, at venstrefløjen er gået fuldstændig i stå. Man har ingen svar på tidens store spørgsmål. Man har været så overbevist om, at man havde fat i det rigtige, at man ikke har brugt tid på at se på sig selv med kritiske øjne. Hvis du ved, at du har ret, så er selvransagelse jo ikke nødvendig. Venstreintelligentsiaen har spillet fallit, og mange af dem, der skriver i din avis, mener jo i deres stille sind, at 2001-valget var et statskup. Statskup!«.

Men en opposition skal jo også forholde sig kritisk til den siddende regering?

»Naturligvis. Men venstrefløjen har taget fuldstændig fejl af, hvad VK var for en størrelse. Man har haft den der mærkelige idé om, at VK-regeringen pludselig en dag ville demaskere sig som en ekstremt nyliberal, nedskæringsorienteret regering. Men når man sidder og venter på noget, der aldrig vil ske, forsømmer man jo også sin egen idéudvikling. Derfor har venstrefløjen intet bud på, hvordan den vil reformere velfærdssamfundet på en socialt afbalanceret måde. Ti år er spildt. Det er tragisk«.

Du mener, man har fokuseret for meget på at kritisere i stedet for at udvikle sit eget?

»Foghs retorik har udløst et massivt tidsspilde til venstre. Når han sagde nogle frække ord – ’smagsdommere’, ’skille får fra bukke’ og ’rundkredspædagogik’ – kortsluttede han alle tænkerelæerne til venstre. Sikringerne røg. Ingen kunne tænke. Slet ikke nyt. Og det er problemet med venstreintelligentsiaen: Deres sikringer tåler ingen spænding«.

Overser du ikke den snigende privatisering af sundhedssektoren, nedprioriteringen af den offentlige transport m.v.?

»Rygraden i sundhedsvæsenet er jo stadig det offentlige, og antallet af store privatiseringer er faldet siden Nyrup-regeringernes tid – bare spørg i Cepos. Det er spøgelser«.

»Eller tag noget så udramatisk som kulturministerens ’kanon’, der handlede om at skrive titler ned på de bøger, som alle dannede mennesker ville kunne blive enige om på en halv time. Det var jo ingenting. Alligevel udløste det katastrofetilstande til venstre, hvor du har at gøre med mennesker, der notorisk ikke kan holde hovedet koldt«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter