Principielt. Udfaldet af denne uges begivenheder i Arbejdsretten og i EU kan skabe stor usikkerhed på et allerede usikkert arbejdsmarked, skriver Ole Christensen (S).
Foto: OLE FREDERIKSEN (arkiv)

Principielt. Udfaldet af denne uges begivenheder i Arbejdsretten og i EU kan skabe stor usikkerhed på et allerede usikkert arbejdsmarked, skriver Ole Christensen (S).

Debat

Styrk dog fagforeningernes kamp mod snyderi og grådighed

Kapløbet om arbejdsmarkedet er skudt i gang.

Debat

Denne uge kan meget vel blive afgørende for både det danske og det fælleseuropæiske arbejdsmarked. I går begyndte vi i Europa-Parlamentet forhandlingerne om reglerne for udstationeret arbejdskraft. Og dommen i Vejlegårds-sagen falder i dag.

Disse sager er tæt forbundne, og det er de mulige konsekvenser også.

Der er et stadigt stigende problem med social dumping i EU. I det nye lovforslag for udstationeret arbejdskraft er der en række stramninger og forbedringer. Det handler særligt om myndighedssamarbejde over grænser, bedre registrering af arbejdstagerne og klare kriterier for, hvornår man er reelt udstationeret.

DEBAT

I Europa-Parlamentet er vi vidner til en stor uenighed imellem både højre- og venstrefløjen og imellem øst- og vestlande. Faren er, at vi ikke bevæger os langt videre end det oprindelige udstationeringsdirektiv.

Det oprindelige direktivs formål var at sikre de udstationerede lønmodtagere en række af de arbejdsvilkår, der er gældende i det land, de arbejder i. Direktivet skulle sikre en fair konkurrence imellem de udstationerede arbejdstagere og gennemskuelighed på det fælleseuropæiske arbejdsmarked.

Jeg satser stærkt på, at Arbejdsretten i dag træffer en beslutning, der stiller fagforeningerne og myndighederne i Danmark stærkere - og ikke svagere

Men desværre har en lang række europæiske firmaer specialiseret sig i at udnytte huller i den vage lovgivning. Hvilket har givet anledning til en massiv spekulation i jobsultne europæiske arbejdstagere.

I Danmark har vi en speciel arbejdsmarkedsmodel, hvor det er fagforeningerne, der skal stå for at påpege urimelige lønforhold. Hullerne i direktivet har desværre stillet fagforeningerne svage over for de selskaber, der tilbyder groteske løn- og arbejdsvilkår.

Fagforeningernes position kan yderligere forringes efter afgørelsen i Vejlegårdssagen. Hvis fagforbundet 3Fs konflikt mod Vejlegården dømmes ulovlig, så vil fagforeninger alt andet end lige stå svagere i kampen imod nationale og internationale firmaers snyderi og grådighed.

Det kan nemlig blive vanskeligere at konflikte imod arbejdsgivere, der i forvejen har en overenskomst med en konkurrerende fagforening.

Dermed kan det også blive vanskeligere for danske fagforeninger at konflikte mod udenlandske virksomheder med for eksempel rumænske og polske overenskomster. Det kan betyde lønninger ned til 30 kr. i timen og absurde arbejdsforhold i Danmark.

Således kan udfaldet af denne uges begivenheder skabe stor usikkerhed på et allerede usikkert arbejdsmarked i Danmark såvel som i EU.

Jeg satser dog stærkt på, at Arbejdsretten i dag træffer en beslutning, der stiller fagforeningerne og myndighederne i Danmark stærkere - og ikke svagere.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce