Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Principielt. Udfaldet af denne uges begivenheder i Arbejdsretten og i EU kan skabe stor usikkerhed på et allerede usikkert arbejdsmarked, skriver Ole Christensen (S).
Foto: OLE FREDERIKSEN (arkiv)

Principielt. Udfaldet af denne uges begivenheder i Arbejdsretten og i EU kan skabe stor usikkerhed på et allerede usikkert arbejdsmarked, skriver Ole Christensen (S).

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Styrk dog fagforeningernes kamp mod snyderi og grådighed

Kapløbet om arbejdsmarkedet er skudt i gang.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Denne uge kan meget vel blive afgørende for både det danske og det fælleseuropæiske arbejdsmarked. I går begyndte vi i Europa-Parlamentet forhandlingerne om reglerne for udstationeret arbejdskraft. Og dommen i Vejlegårds-sagen falder i dag.

Disse sager er tæt forbundne, og det er de mulige konsekvenser også.

Der er et stadigt stigende problem med social dumping i EU. I det nye lovforslag for udstationeret arbejdskraft er der en række stramninger og forbedringer. Det handler særligt om myndighedssamarbejde over grænser, bedre registrering af arbejdstagerne og klare kriterier for, hvornår man er reelt udstationeret.

DEBAT

I Europa-Parlamentet er vi vidner til en stor uenighed imellem både højre- og venstrefløjen og imellem øst- og vestlande. Faren er, at vi ikke bevæger os langt videre end det oprindelige udstationeringsdirektiv.

Det oprindelige direktivs formål var at sikre de udstationerede lønmodtagere en række af de arbejdsvilkår, der er gældende i det land, de arbejder i. Direktivet skulle sikre en fair konkurrence imellem de udstationerede arbejdstagere og gennemskuelighed på det fælleseuropæiske arbejdsmarked.

Jeg satser stærkt på, at Arbejdsretten i dag træffer en beslutning, der stiller fagforeningerne og myndighederne i Danmark stærkere - og ikke svagere

Men desværre har en lang række europæiske firmaer specialiseret sig i at udnytte huller i den vage lovgivning. Hvilket har givet anledning til en massiv spekulation i jobsultne europæiske arbejdstagere.

I Danmark har vi en speciel arbejdsmarkedsmodel, hvor det er fagforeningerne, der skal stå for at påpege urimelige lønforhold. Hullerne i direktivet har desværre stillet fagforeningerne svage over for de selskaber, der tilbyder groteske løn- og arbejdsvilkår.

Fagforeningernes position kan yderligere forringes efter afgørelsen i Vejlegårdssagen. Hvis fagforbundet 3Fs konflikt mod Vejlegården dømmes ulovlig, så vil fagforeninger alt andet end lige stå svagere i kampen imod nationale og internationale firmaers snyderi og grådighed.

Det kan nemlig blive vanskeligere at konflikte imod arbejdsgivere, der i forvejen har en overenskomst med en konkurrerende fagforening.

Dermed kan det også blive vanskeligere for danske fagforeninger at konflikte mod udenlandske virksomheder med for eksempel rumænske og polske overenskomster. Det kan betyde lønninger ned til 30 kr. i timen og absurde arbejdsforhold i Danmark.

Således kan udfaldet af denne uges begivenheder skabe stor usikkerhed på et allerede usikkert arbejdsmarked i Danmark såvel som i EU.

Jeg satser dog stærkt på, at Arbejdsretten i dag træffer en beslutning, der stiller fagforeningerne og myndighederne i Danmark stærkere - og ikke svagere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden