Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SKILSMISSE. For at komme godt igennem skilsmissen er det afgørende for børn at blive støttet af deres forældre.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

SKILSMISSE. For at komme godt igennem skilsmissen er det afgørende for børn at blive støttet af deres forældre.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykolog: Hjælp børnene gennem smerten

Forældrenes indbyrdes forhold er efter en skilsmisse fortsat kernen i børns trivsel.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes næppe noget følelsesmæssigt vanskeligere end at skilles fra en person, man elsker.

Vi skal ikke underkende barnets behov for støtte, selv om skilsmisse er blevet en af de mest almindelige livskriser. For at komme godt igennem skilsmissen er det afgørende for børn at blive støttet af deres vigtigste personer.

Dette stiller store krav til forældre, idet de ofte selv er i krise.

Skilsmisse er forbundet med sorg hos børn, og de har brug for støtte til at gennemleve deres sorg. At sørge er en fysiologisk proces og ikke kun noget, der skal tales om. Sorg og andre følelser skal turde mærkes i kroppen, for at de ikke skal sætte sig som traumer.

Barnet har brug for hjælp til fysisk at sanse og mærke, hvordan det føles i kroppen.

Hvordan føles knuden i maven, det galopperende hjerte, klumpen i halsen? Børn skal gradvis og med støtte fra de voksne ’lære’ at turde mærke og bære smerte.

De voksnes opgave er at hjælpe barnet til fysisk at kunne udholde det, det kan være svært at udholde. Hvis børn ikke støttes i at kunne være i kropslig smerte, kan de som unge og voksne på usund vis forsøge at ’dulme’ sig, når livet bliver svært, frem for at turde gennemleve sorgen og smerten ved at turde mærke den.

En forudsætning for at kunne hjælpe barnet gennem smerten er, at de voksne selv kan bære deres egen smerte. Børn forsøger at skjule smerte for at beskytte de voksne for ekstra smerte.

Nogle børn føler ikke, at de kan tillade sig at være glade

En god voksenstøtte er at følge barnets proces, ikke bremse og ej heller fastholde og forlænge sorg og smerte. Vigtigt er også at give plads til glæden og håbet. Nogle børn føler ikke, at de kan tillade sig at være glade, hvis deres forældre er kede af det.

Det vigtigste kan for nogle forældre være det vanskeligste: at vise barnet, at man stadig kan lide den anden forælder.

Børn sanser, hvad der sker i hver af forældrene og i relationen mellem dem – også hvor forældrene er i begrænset kontakt eller ingen kontakt har.

Børn fornemmer både det sagte, det usagte, mimik og kropssprog. Negative tanker om den anden forælder er ikke toldfrie, de skaber atmosfærer, som børn sanser, og som kan gøre dem ufrie til at tale om oplevelser med den anden forælder.

Vi voksne fortæller nok sjældent om en god oplevelse med en ven/veninde til en person, som vi ved ikke er så gode venner med denne person.

Det går dybt ind på børns selvfølelse, når en af de personer, der betyder mest for dem, ikke værdsætter og respekterer den andenNogle brud kan være så vredes- og smertefulde, at en eller begge forældre har ønske om at ’kassere’ relationen til den anden. Som børnesagkyndig for en af retskredsene taler jeg med skilte forældre og deres børn.

Når forældre er i forældrekonflikt, kan de nogle gange tale, som om det er noget helt uden for dem selv, der skal til for at skabe et bedre samarbejde. Men et bedre samarbejde starter i den enkelte forælder, i tanken og ønsket om at ville et bedre samarbejde.

Det går dybt ind på børns selvfølelse, når en af de personer, der betyder mest for dem, ikke værdsætter og respekterer den anden.

Børn kan opleve det, som om det er en del af dem selv, der tages afstand fra. Børn ved, at de ligner begge deres forældre, og at de ’er gjort’ af begge.

De udvikler bl.a. deres identitet ud fra deres indre billeder af begge forældre, forældrenes syn på dem, men også ud fra, hvordan forældrenes syn er på hinanden.

Når børn sporer ’fjendtlighed’ mellem forældrene, giver de sig selv ’mundkurv’ på. De taler sjældent om det, de voksne er vrede over, kede af, eller som de tier om.

Børn kan også føle sig ansvarlige for de voksnes tilstand. Børn har brug for hjælp til at udtrykke deres indre oplevelser, både de positive og de smertelige.

Ofte beskytter de i stedet deres forældre og er ’eksperter’ i at kvæle egne udtryk og behov af hensyn til den mor og far, de elsker. Et barn kan også opleve sig som kilden til forældres konflikt og skænderier.

Forældre er rollemodeller for, hvordan børn som voksne og som kommende forældre vil agere i livet

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceNogle forældre har ’vænnet sig til’ at leve i negative sindstilstande over for den anden. Ved den fysiske adskillelse efter bruddet kan forældre føle, at de nu er ’færdige’ med den anden. Men barnet bærer hele tiden begge forældre i sit hjerte.

Hver forælder må sig stille sig selv ’hvordan bidrager jeg til et bedre samarbejde?’ – og besvare det. Uoverensstemmelser starter i menneskers sind, og fred og forsoning må ligeledes starte der.

Der er altid ’en ny begyndelse’. Opgiv ikke at skabe en fremtid med et samarbejde, der giver barnet frihed til at udtrykke sig frit.

Forældre er rollemodeller for, hvordan børn som voksne og som kommende forældre vil agere i livet, når de selv kommer i vanskelige situationer og relationer.

Det er gennem opvæksten, forældre kan vise mulighederne for at ’reparere’ relationer, der er gået skævt. Det er aldrig for sent.

Naturligvis er der tilfælde, hvor en forældre har brug for at beskytte barnet mod den anden forældre, mit ærende her er rettet mod forældre i almindelighed.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden