Heroin. Stofmisbrugerne skal have ordentlige forhold, mener formanden for Vesterbros mobile fixerum. Men det koster millioner, som politikerne endnu ikke har villet finde.
Foto: BORBERG THOMAS

Heroin. Stofmisbrugerne skal have ordentlige forhold, mener formanden for Vesterbros mobile fixerum. Men det koster millioner, som politikerne endnu ikke har villet finde.

Debat

Opråb til politikerne fra det mobile fixerum: I kan redde 75 liv om året

Giv nu stofmisbrugerne en værdig tilværelse, lyder opfordringen fra Vesterbros mobile fixerum.

Debat

I ni uger har et mobilt fixerum støttet Vesterbros stofmisbrugere med råd, hjælpemidler og et hygiejnisk miljø, hvor narkomaner kan indtage deres stoffer.

Mens den gamle tyske ambulance kører rundt i kvarteret, diskuterer politikere og fagfolk igen behovet for permanente fixerum, efter at en EU-rapport i går placerede Danmark femtesidst på listen over de europæiske landes narkorelaterede dødelighed.

Michael Lodberg Olsen, der er formand for det mobile fixerum, forstår ikke, hvorfor den politiske vilje, der blandt andet findes i Københavns Borgerrepræsentation, ikke for længst har manifesteret sig i et fixerum til byens narkomaner.

»Det vil kunne nedsætte dødeligheden blandt stofbrugere med 35 til 70 procent. Forestil dig, at man fandt en kræftbehandling, der havde samme udsigter. Det første læserbrev ville ikke være skrevet, før politikerne ville have brugt flere hundrede millioner kroner på sådan en behandlingsform«, forklarer Michael Lodberg Olsen.

Det mobile fixerum ruller rundt på Vesterbro fire gange om ugen i tre timer, hvor et hold af 75 frivillige støtter områdets mange misbrugere og indsamler kanyler og andet affald, som i mange år har præget området omkring Hovedbanegården.

Forestil dig, at man fandt en kræftbehandling, der havde samme udsigter. Det første læserbrev ville ikke være skrevet, før politikerne ville have brugt flere hundrede millioner kroner på sådan en behandlingsform.

»Stofmisbrugerne siger, at det er første gang, de bliver respekteret. At det er første gang, de kan sidde i ro og mag. Men også beboerne i området, som er vant til at se en stofmisbrugere med bukserne nede og en kanyle i lysken, har meldt om forbedringer. Nu ser de en gammel tysk ambulance i stedet«, siger Michael Lodberg Olsen.

STEM OG SKRIV

Lige nu forhandler regeringen næste års finanslov på plads. De forhandlinger følger de mange frivillige hos det mobile fixerum tæt. Ambulancetjenesten nedlægger sig selv, hvis politikerne sætter penge af til permanente fixerum. Men forhåbningerne er ikke store.

»De partier, som nu er kommet til magten, har talt positivt om fixerum i ti år. Alligevel sker der stadig ingenting. Det er uværdigt for stofbrugerne, men det er også uværdigt for os, som dagligt følger det liv, de lever«, understreger Michael Lodberg Olsen.

Københavns Kommunes socialforvaltning har tidligere fastslået, at der ikke er juridiske hindringer for at etablere permanente fixerum, og i 2006 vurderede kommunen, at etableringen af et permanent fixerum på Vesterbro ville koste 6,1 millioner kroner med efterfølgende årlige driftsudgifter på lidt over 8 millioner kroner.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce