Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Middelalderens skamstøtte er genopstået på Facebook

På Facebook dømmes moralske fejltrin på linje med de strafbare.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Må en 38-årig mand kontakte en 14-årig pige på et socialt medie?

Det spurgte en bekymret mor ind til på Facebook for lidt over en måned siden, idet hun delte et skærmbillede af sin datters arto-profil, hvor billede og navn på den pågældende mand selvfølgelig fremgik – så andre forældre kunne blive opmærksomme på at holde deres døtre langt væk fra denne mand.

Er det ulovligt at kontakte en 14-årig pige, når man selv er en mand på 38. Nej, men er det moralsk forkert?

Det er et af de dilemmaer, som mange Facebookbrugere i dag skal tage stilling til.Udmeldinger angående moralske spørgsmål er oppe i tiden på de sociale medier. Hver gang en ny sag vinder mediernes opmærksomhed, reagerer de danske borgere på Facebook.

Ofte ender det med vrede rettet mod personer, som er i mediernes søgelys, fordi de af en eller anden grund har handlet på en måde, der ikke er socialt accepteret af flertallet.

Senest i forbindelse med dokumentaren ’Adoptionens pris’ har forældrene til Masho følt sig nødsaget til at bede politiet om hjælp, da de føler sig utrygge på baggrund af kommentarer, de har fået med på vejen fra folk, som de ikke kender, og som alene kender dem igennem deres fremtræden i medierne.

I Esbjerg er en hel villavej blevet lagt for had, da de har klaget over, at et villahus på deres vej skal huse en tvangsfjernet søskendeflok. Beboerne ønsker ikke, at deres børn skal omgås ’problembørn’.

I dag skal vi ikke blot stå til ansvar for vores nærmeste, men for hele Facebookdanmark. Privatliv er ikke moderneEr jeg indigneret? Ja!

Men er det min opgave at dømme deres valg offentligt? På ingen måde, nej!

Er det virkelig meningen, at hele Danmarks befolkning skal vurdere og dømme alle de umoralske beslutninger, som vi som mennesker tager?

Nogle forældre vælger at sende deres børn i privatskole eller at bestemme for børnene, hvem de rigtige legekammerater er. Det sker i visse tilfælde ud fra samme rationale, som forældrene fra Esbjerg bruger.

Er det egoistisk?

Ja, det er ekstremt egoistisk, men der er tale om et moralsk valg, som disse forældre har truffet.

LÆS MERE

En 16-årig fyr udtalte til TV 2 i midten af oktober, at han mente, at piger, der udstiller sig selv på nettet, selv er skyld i mobning. Danskerne afsagde straks deres dom.

Denne unge fyr er blottet for moral. Bl.a. berettede TV 2, at en af kommentarerne indeholdt det budskab, at det ville gavne det danske samfund, hvis den unge mand begik selvmord.

Det er åbenbart kun mobning, når det foretages af børn.

Det er ikke ulovligt at være virkelig dårlige adoptivforældre, virkelig egoistiske forældre eller for den sags skyld at være en forvirret ung mand. Man kan ikke dømmes i en retssal for nogle af disse handlinger.

Er det virkelig meningen, at hele Danmarks befolkning skal vurdere og dømme alle de umoralske beslutninger, som vi som mennesker tager?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceDet er som sådan heller ikke ulovligt at være et dumt svin, men på Facebook dømmes moralske fejltrin på linje med de strafbare.

I nogle tilfælde er mennesker, der er mistænkt for alvorlig kriminalitet, ligeledes blevet udsat for Facebooks hårde kendelse – ofte før de overhovedet er blevet kendt skyldige af retssystemet.

Det er dog efterhånden svært at se forskel på den vurdering, man foretager af normbrydere, i forhold til den, man giver hardcore kriminelle.

LÆS ARTIKEL

En 38-årig mand, der kontakter en 14-årig pige, er ikke en sag for straffesystemet, men bag ved hver sin computer sætter danskerne umoralske mennesker i gabestokken. Middelalderens ’skamstøtte’ er nu genopstået på sociale medier.

Vi må forholde os til, at vores fejltrin ikke blot er vores egne. De er ejet af hele befolkningen. Er vi blottet for moral, er vi egoistiske, er vi nærige, må vi tage konsekvensen heraf. Intet går ustraffet hen.

Alle mennesker handler umoralsk, og nogle handlinger får vidtgående konsekvenser for dem omkring os.

Det kan vi ikke komme uden om. I dag skal vi dog ikke blot stå til ansvar for vores nærmeste, men for hele Facebookdanmark. Privatliv er ikke moderne. Det handler nemlig ikke længere kun om at overholde statens love.

Lige så vigtigt er det at holde sig på den ’moralsk rene sti’, og hvis dette ikke er muligt, så må man bede til, at fejltrinet ikke bliver opdaget.

Bliver du opdaget, kan du godt regne med at få hele samlingen af Facebookdommere på nakken, og de lægger ikke fingre imellem.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden