Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skakbrik. Torben Lund mener, at regeringen nu uforstyrret kan føre borgerlig politik med Enhedslisten som parlamentarisk grundlag.
Foto: Mik Eskestad(Arkiv)

Skakbrik. Torben Lund mener, at regeringen nu uforstyrret kan føre borgerlig politik med Enhedslisten som parlamentarisk grundlag.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten har svigtet de svageste

Partiet manglede mod og modenhed under forhandlingerne om finansloven.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så skete det umulige.

Regeringen får vedtag et en blå finanslov med støtte fra Enhedslisten.

Det første varsel kom allerede tidligt på året. Regeringen gennemførte en fleksjob- og førtidspensionsreform og en skattereform, der lader skattelettelser til de bedst stillede finansiere af handikappede, syge og arbejdsløse.

Vi var mange, der anbefalede Enhedslisten - inden reformernes vedtagelse - at gøre det klart for regeringen og borgerne, at med en vedtagelse af disse reformer måtte regeringen skaffe sig et andet flertal for finansloven for 2013.

Enhedslistens ledelse var vag og uklar i sine svar. Med finansaftalen for 2013 gennemføres disse asociale reformer nu med støtte fra Enhedslisten.

LÆS OGSÅ

Enhedslisten forsikrede, at partiet ved finanslovsforhandlingerne ville insistere på en job- eller uddannelsesgaranti for de mennesker, hvis familier ville miste forsørgelsesgrundlaget.

Bortset fra lidt lapperi i de første 6 måneder er Enhedslisten løbet fra sit løfte om at sikre job eller uddannelse.

Nu vil Johanne Schmidt-Nielsen hævde, at alternativet var værre. Svaret er nej - for hvilke andre muligheder havde regeringen? En aftale med de borgerlige?

Nej - Bjarne Corydon har dygtigt spillet spillet, men hverken Holger K. eller Annette Wilhelmsen kunne som nyvalgt SF-ledelse på nogen måde holde til en finanslovsaftale med de borgerlige, der indeholdt nye lettelser til de bedst stillede på de dårligst stilledes bekostning.

Med finanslovsaftalen har Enhedslisten fraskrevet sig muligheden for at bruge sin nøgleposition til at gøre noget for de langtidsledigeDen nye SF-ledelse ville i så fald en gang for alle have fjernet SF fra det politiske landkort.

Men ville regeringen så ikke have udskrevet valg? Nej - Helle Thorning Schmidts personlige ambitioner ville aldrig have tilladt et sådant resultat.

LÆS OGSÅ

Med finanslovsaftalen har Enhedslisten fraskrevet sig muligheden for at bruge sin nøgleposition til at gøre noget for de langtidsledige, når de første seks måneders lappeløsning udløber.

Og regeringen vil i ro og fred kunne gennemføre sin kontanthjælpsreform med de borgerlige i løbet af 2013.

Ingen vil tage Enhedslistens højlydte protester alvorligt. Alle vil vide, at Enhedslisten alligevel stemmer for denne asociale reforms gennemførelse med finansloven for 2014.

Regeringen kan frem til et valg i 2015 uforstyrret lave politik sammen med de borgerlige og med Enhedslisten som parlamentarisk grundlag.

Enhedslisten har vist en uskøn blanding af manglende mod og modenhed - med de handikappede, syge og arbejdsløse som sikre tabere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden