Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: DREYER METTE
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mænd bør hylde 'Fifty Shades'

'Fifty Shades of Grey's opgør med ligestilling i sengen er grunden til bogens succes hos kvinder.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har du på det seneste oplevet, at din kone eller kæreste er begyndt at tage en milliardær med i sengen? Sådan en fyr med et udseende som en Hollywoodstjerne og en krop som en medaljebehængt OL-atlet? Nej? Så se på hende igen.

Ganske vist ser hun uskyldig ud. Hun ligger jo bare der og læser en bog med et gråt slips på omslaget. Men i virkeligheden ligger hun nu ved siden af milliardæren Christian Grey, som fører hende ind i et sort univers af dominans, piske og underkastelse.

For naturligvis er det ’Fifty Shades of Grey’, hun læser. Med et salg på over 40 millioner og et dansk førsteoplag på 60.000 lader det til, at hun ikke er alene.

Hvad betyder det? Får den nogen konsekvenser for os mænd. Ja! Og du kan glæde dig, så lad hende endelig læse videre. ’Fifty Shades’ kan nemlig antænde lunten til en verdensomspændende seksuel revolution.

DEBAT

Noget tyder på, at bogen virker på mange kvinder. Ikke mindst dem, som ikke før har haft mod på at eksperimentere seksuelt. I en Daily Mail-rundspørge blandt 400 kvindelige læsere sagde 43 procent, at bogen gav dem lyst til at prøve bondage, 79 procent sagde, at de ville prøve det med en Christian Grey-type.

Der tales allerede om ’Fifty Shades’-effekten, som får kvinder til at tømme isenkræmmerens lager af reb og strips og indlede smæklege med lillefar. Måske er effekten mere mærkbar i USA’s midwest end i det mere frisindede Danmark, men lur mig, om ikke frekvensen af velourklædte håndjernsklik også vil stige her.

Der har ikke været nogen danske undersøgelser endnu, så jeg må nøjes med en lille rundspørge blandt veninder og kolleger. De fleste medgiver, at det litterært set er Barbara Cartland med slag i. Men de fleste indrømmer, at bogen faktisk tænder dem.

DEBAT

Og hvorfor nu det? Der er naturligvis 40 millioner svar, men her er tre mulige forklaringer. Det mest oplagte er, at mange pæne kvinder lever i seksuel kedsomhed. Deres erotiske liv har ligget i dvale gennem flere søvndyssende serielle parforhold.

I begyndelsen var de forblændet af ungpigeværelsets lyserøde illusioner om, at sex skal være blid elskov på et leje af rosenblade. Men rosenbladene er visnet, og livet på lagnet bliver kedelig konsensus og drukner i babybleer og det-er-din-tur-til-at-tage-opvasken.Og de bliver ved med at drømme om den blide rosenbladssex. Når de læser ’Fifty Shades’ vækkes de fra den Walt Disneyske tornerosesøvn af et piskesmæld.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og der står Christian Grey, som fortæller dem, at nok er det ih så smukt at elske blidt, men i et længerevarende parforhold er sexlivets stærkeste drivkraft ren, rå, dryppende hornyness, hvor alt er tilladt.

Når de læser 'Fifty Shades' vækkes de fra den Walt Disneyske tornerosesøvn af et piskesmæld.Det var det, der skete for parret Leroy og Carly, der på tv-stationen ABC fortalte, at sexlivet var forsvundet, da de fik deres første barn. Men så læste Carly i ’Fifty Shades’ - og så skete der noget, sagde Leroy: »She just put the book down and she was all over me. It was nice«.

Andre kvinder, der måske allerede har erkendt, at liderlighed er vigtigere end romantik i sengen, opdager, at bogens sadist tænder deres hemmelige, forbudte drømme om manden, der tør træde i karakter, som ikke er bange for at tage, hvad der er ’hans’, som tør sige, de skal holde kæft og sprede benene.

Bogens popularitet – naboen læser den jo også – gør det nemmere at komme ud med sine hemmelige forbudte fantasier.

At fortælle veninderne og partneren om dem – og måske endda udleve fantasierne om underkastelse, bondage, en ekstra i ægtesengen, ’luder’ for en aften, ’voldtægt’, darkrooms og hvad der nu drømmes om.

’Fifty Shades’ er, alene på grund af sin udbredelse, den vigtigste faktor i nyere tid for legaliseringen af kvinders mere eller mindre ’perverse’ fantasier. Og det skal nok tilføre enorm seksuel energi til soveværelserne.

Hvad angår bogens tematisering af dominans/submission, tror jeg også, at bogen fungerer som en tiltrængt bredside mod det, der i Vesten gennem de sidste 40 år har været sexlystens serial killer nummer et: Ligestilling!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

En veninde, der er begejstret for bogens erotiske fortælling, sagde til mig: »Kvinder er dødtrætte af ligestilling. I samfundet: Ja. Men i sengen vil vi altså gerne rives rundt og tages af manden. Han må gerne være den, der bestemmer og er den stærke, den, der fritager os for alt ansvaret. Det er ligesom tango: Det er manden der fører, og det er det, der er så frækt«.

Og helt ærligt: Hvor frækt er det, at manden respektfuldt hvisker, at han sætter pris på, at de kan mødes som ligestillede parter og udveksle politisk korrekte kærtegn, og så i øvrigt begynder at knokle med tungen, fordi det jo er vigtigt, at kvinden kommer før manden – som ellers er et mandschauvinistisk svin?

’Fifty Shades’ appellerer til kvinders fantasier om at underkaste sig en mands vilje – en tabuiseret drift, som mange kvinder har. Bogen virker. Og det kommer ikke mindst os mænd til gode.

Flere medier forudsiger et kommende babyboom på grund af bogen.

Så faktisk skal du være glad for, at din kone/kæreste ligger i med milliardæren. Men husk, at når det er sengetid, så tag bogen fra hende og giv hende gag og håndjern på, bind hende til sengen og sig med din bedste James Earl Jones-stemme: »Spred benene, lillemor, nu er det mig, der bestemmer!«.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden