Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Illusion. »I dag kan du rejse, hvorhen du vil, for en skilling, og alle unge gør det. Alligevel opretholder de unge den navlebeskuende fortælling om, at de oplever noget særligt autentisk, uberørt og uspoleret« siger antropolog, Anders Sørensen. - Tegning: Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: »Unge rejsende lever på en illusion«

Backpackere er ikke opdagelsesrejsende. De er naive og navlebeskuende.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg er ikke turist, jeg er rejsende«.

»Sådan siger backpackerne ofte – men selvfølgelig er de da turister«, siger turismeforsker og antropolog Anders Sørensen, som selv har været rygsækrejsende i mange år. Han mener, at der er sket et stort skred i rejserne, siden han som ung fløj på sin jomfrurejse med rygsæk.

»De rygsækrejsende har en forestilling om, at de med Lonely Planet i tasken og flybilletten til Bangkok kommer helt tæt på det ægte. Den illusion er enormt svær at opretholde, når de først er sovset ind i den servicesektor, som eksisterer udelukkende for deres konsum«.

»Dengang bildte vi selvretfærdige backpackere virkelig os selv ind, at vi ikke var turister. Vi havde en følelse af, at det var ’once in a lifetime’, for det var enormt dyrt og besværligt at rejse ud. I dag kan du rejse, hvorhen du vil, for en skilling, og alle unge gør det. Alligevel opretholder de unge den navlebeskuende fortælling om, at de oplever noget særligt autentisk, uberørt og uspoleret«.

LÆS OGSÅ

Søger de unge ikke netop uden om turistfælderne i Sunny Beach og på Kreta og ud til noget, der er mere uspoleret?

Grunden til, at vi overhovedet finder et behov for at retfærdiggøre vores egen turisme, er, at vi ser ned på den

»Forstå mig ret, jeg er stærk tilhænger af backpackerrejsen. Men jeg tror ikke på, at de unge nødvendigvis søger det uspolerede. Det er den fortælling, de skaber herhjemme, og det er paradoksalt, at de unge siger én ting og gør noget helt andet«.

Hvorfor tror du, at de unge gør det?

»Dels fordi det kan føles som prostitution, når en hel turismeindustri står klar i Hanoi til at sælge sig selv for din fornøjelse, og for at du kan hygge dig med andre rejsende og drikke dig fuld i 6 måneder. Dels fordi der er status herhjemme i at rejse ud og ’finde sig selv’ og få en dybere indsigt«.

Illusionen om det ægte
Anders Sørensen rejste i slutningen af 80’erne til Kenya med rygsæk. Han boede til tider på hotel og var på pakkesafari, hvor han blev garanteret at se alverdens interessante dyr.

Dengang troede han på, at han oplevede noget, der var ægte og hinsides, men i dag er han overbevist om, at det er en illusion.

LÆS ARTIKEL

»Det ægte og autentiske er svært at indfange. For det, du som turist anser som ægte, er ikke nødvendigvis ægte for lokalbefolkningen. Det virkelig ægte er ofte det kedeligste«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det kedeligste? Hvad mener du?»Tag bussen uden din Lonely Planet i lommen og stå af et sted, hvor du ikke ved, om der er restauranter eller hoteller. Bliv der, til du keder røven ud af bukserne, og bliv der så to uger mere. Så har du fundet det ægte. Men der er backpackeren for længst over alle bjerge«. Et overgangsritual


Herhjemme er der en dannelsesmoral, mener Anders Sørensen.

»De unge skal kunne retfærdiggøre deres ferie efter gymnasiet for eksempel. Hvis du siger til din familie, at du skal ud og have det sjovt med australiere og amerikanere i Sydamerika, er det ikke så legitimt som at sige, at du skal ud og finde dig selv. Det giver højere status. Det skal ikke bare være ferie, det skal være mere end ferie«.

Du køber altså ikke præmissen om, at man faktisk virkelig lærer et land at kende og finder det ægte Thailand, det ægte Cambodja?

»Nej. Men jeg tror, at de unge får en tillid til, at de kan blive kastet et eller andet sted hen og rent faktisk overleve. På den måde er det et klassisk overgangsritual«.

Det, du som turist anser som ægte, er ikke nødvendigvis ægte for lokalbefolkningen. Det virkelig ægte er ofte det kedeligste

Hvordan det?

»Man må huske på, at de unge, der rejser ud, er ikke dumme. Det er unge, der rejser af sted og tager noget laset tøj på, binder håret op i dreadlocks. Og så vender de lokale myndigheder det hvide ud af øjnene – åh nej, endnu en flok hippier. Men det er det slet ikke. Det er fremtidens samfundsstøtter, som er på midlertidig orlov fra det normale, og så snart de er færdige med overgangsritualet, bliver sundhedssandalerne udskiftet med stiletter, og de finder tilbage i den tidligere opførsel og diskussioner. Der er selvfølgelig nogle få, som fortsætter med at være backpackere, men dem rynker vi andre på næsen over«. Den upopulære turisme

Anders Sørensen mener, at unge forsøger at retfærdiggøre deres rejse som dannelse, fordi vi har en moral om, at ferie er noget, man skal gøre sig fortjent til. »Bare tænk på diskussionen om, hvorvidt arbejdsløse har ret til ferie. Ferie er noget, man har i en vis periode, og så skal man hjem igen og gøre sig fortjent til mere ferie«. Så det er derfor, man retfærdiggør ferien med en forestilling om, at man har fået en oplevelse, ingen andre har fået.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ »Præcis. Det er en forestilling, der gennemsyrer hele turismen. Tag det mest turistede charterkatalog, og du finder et forelsket par hånd i hånd på en mennesketom hvid sandstrand. I virkeligheden ved vi jo godt, at den forestilling ikke holder. Vi kan ikke få stranden for os selv, så derfor narrer vi os selv. Og her ser jeg principielt ikke nogen stor forskel i forhold til backpackernes ytringer om, at de var et sted, der ikke var ødelagt, spoleret af turismen. I det ligger der en enighed om turismens beklagelige konsekvenser. Det er jeg nu ikke enig i«. Hvorfor ikke?»Grunden til, at vi overhovedet finder et behov for at retfærdiggøre vores egen turisme, er, at vi ser ned på den: Se alt det slemme, turismen har gjort. Ja, det er da også rigtigt, at turismen har konsekvenser og har forårsaget uønskede ting som enhver anden industriel udvikling – bilfabrikker, computersamlehaller og tekstilfabrikker i Bangladesh«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden