Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dronninger. Kritikken af de to partiledere er særlig hård, fordi de er kvinder, mener forfatter. (kollage).
Foto: Per Folkver / Thomas Borberg.

Dronninger. Kritikken af de to partiledere er særlig hård, fordi de er kvinder, mener forfatter. (kollage).

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»De er vor tids hekse«

Mænd får kastrationsangst af stærke kvinder som Helle Thorning-Schmidt og Lene Espersen, siger forfatter Hanne-Vibeke Holst.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Mediernes behandling af Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt i den seneste tid minder om tidligere tiders heksejagter. Der opbygges et kollektivt hysteri med vrangforestillinger om de her kvinder. De bliver gjort til eksponenter for alt, hvad der er dårligt og negativt, og derfor skal de på bålet, hvor de helst skal brændes op«.

Så kontant lyder det fra forfatteren Hanne-Vibeke Holst.

Hun er ikke spor overrasket over pressens adfærd, som ifølge Hanne-Vibeke Holst ganske svarer til den diskriminerende behandling af kvinder i toppolitik, hun har beskrevet i sin romantrilogi om en socialdemokratisk kronprinsesses vej til toppen.

Glemmer du ikke, at over halvdelen af partilederne er kvinder, og at vi er nået langt i ligestilling i dansk politik?

»Der er sket meget de sidste 50 år. Men vi stikker os selv blår i øjnene, hvis vi tror, at vi er sluppet af med denne kønsproblematik. Sagerne med Helle Thorning-Schmidt og Lene Espersen er netop et udtryk for en urgammel, patriarkalske opfattelse af kvinden som en, der bør holde sig uden for magtens arena. Det ligger i vores kulturelle rygrad, at politik er mandens domæne. Derfor har vi stadig svært ved at acceptere, at kvinderne gør krav på den politiske magt. Mænd får kastrationsangst af stærke kvinder, der udfordrer dem i magtens arena. Og derfor bliver succesfulde kvinder som Helle Thorning-Schmidt og Lene Espersen gjort til vor tids hekse«.

Er det ikke ynkeligt at trække kvindekortet her, når medierne går kritisk til dem?

»Det er ikke ynk, men et spørgsmål om retfærdighed. Problemet er bare, at det er enormt svært at dokumentere, at denne kønsdiskrimination finder sted, fordi mekanismer er så subtile. Hvordan beviser man, at Helle Thorning-Schmidt straffes, fordi man er misundelig på hendes ’Sex and the City’-look og den Gucci-glamour, som har været brugt mod hende fra starten? Lene Espersen havde jo også sine ’shit-files’ fra fortiden, som det var lykkedes hende at komme fri af. Men nu kommer det hele tilbage igen og trækker kontoen i minus. Nu lyder det: Hvordan kan den talende kavalergang da også blive udenrigsminister? Hvad havde hun tænkt sig?«.Forskel på køn
Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt er imidlertid ikke de eneste toppolitikere, der har fået en tur i mediernes vridemaskine. Det har Lars Løkke også – både med bilagssagen og med hans afbud til vigtige møder.

Lars Løkke fik også på puklen, da han meldte afbud til et møde af private årsager. Så hvori ligger forskellen?

»Medierne er meget hurtigere til at tilgive manden. En mand kan sagtens genetablere tilliden efter en tur i pressens vridemaskine. Over tid vil det gå over, man vil glemme sagen. Løkkes afbud til møder er der jo ingen, der taler om mere«.

Men han blev da også udsat for en hetz, mener mange?

»Da Lars Løkke blev hjemme hos sin datter med den brækkede fod, blev han faktisk af mange opfattet som en moderne mand. Men når det handler om Lene Espersen, så fremstilles det som en kvindeagtig svaghed, at hun tager på ferie med familien i stedet for at passe sit job«.

Men når kvinder får magten, så er det vel rimeligt, at de får samme tur som mænd?

»Ja, hvis de har gjort noget forkert, så skal de selvfølgelig grilles. Pointen er blot, at når det gælder kvinder, straffes de meget hårdere. Pressen går tættere på og er mere aggressiv over for kvindelige toppolitikere. Det kommer til at handle om hendes køn forklædt som karakter. Og kvinderne får rigtig svært ved at komme igen efter en fejltagelse, fordi de virkelig bliver trådt ned i skidtet«.

Maskulin magt
Ifølge Hanne-Vibeke Holst består Lene Espersens egentlig forbrydelse i, at hun har tilladt sig at skubbe en magtfuld mand til side og sætte sig i hans stol.

»Lene Espersen straffes for at have brugt sin maskuline magt som partileder til at stjæle et job fra Per Stig Møller, som ifølge den offentlige mening er indbegrebet af en rigtig udenrigsminister. Da hun aflyser mødet i Arktis, falder hammeren prompte. Både ’folket’ og i særdeleshed pressen griber det som et bevis på, at hun er totalt inkompetent«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange mener, at det er en fordel at være kvinde i politik, at man bliver mere eksponeret?

»Medierne elsker at eksponere smukke og fotogene kvinder som Helle Thorning-Schmidt og Lene Espersen. Den interesse har de begge udnyttet op igennem deres karriere. De har ikke været tilstrækkeligt bevidste om, hvor farligt det er at lade medierne æde sig med hud og hår. For under mediernes fascination ligger et urgammelt kvindehad og ulmer. Det slippes løs, når de her kvinder viser svaghedstegn og kommer i krise«.

Lene Espersen straffes for at have brugt sin maskuline magt som partileder til at stjæle et job fra Per Stig Møller, som ifølge den offentlige mening er indbegrebet af en rigtig udenrigsminister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHvad med Pia Kjærsgaard? Hun er jo også kvinde og partileder?

»Pia Kjærsgaard spiller en anden rolle. Hun er en moderfigur, og så er hun meget folkelig. Man opfatter hende som en almindelig kvinde. Så er hun også ældre og seksuelt ufarlig«. Der er jo også kvinder i pressekorpset?

»I de konkrete sager har Helle Ib fra B.T. været meget hæderlig og objektiv i sine vurderinger. Men en af jeres egne kommentatorer, Lars Trier Mogensen, havde en kommentar om Lene Espersen i sommerferien, som i den grad gik efter kvinden og ikke efter bolden. Det er mandschauvinisme cIassic. Hun fik revet alt af. Der var ikke så meget som en fjer tilbage«.

Lagrer disse sager sig i den offentlige hukommelse?

»Tilgivelsen hos pressen og befolkningen er meget svær at få for en kvinde. Tag Ritt Bjerregaard. Hun blev jo aldrig statsminister. Vi må bare erkende, at der er forskellige spilleregler for mænd og kvinder. Det er vi nødt til at indrømme, hvis vi skal ændre det her ’ballgame’ og ønsker at tiltrække flere kvinder i politik. Måske bliver Helle Thorning-Schmidt og Lene Espersen selv rystede. Men jeg vil opfordre dem til at ranke ryggen og se sig i spejlet og sige: Okay, jeg har dummet mig, men så dum er jeg heller ikke!«

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden