Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: ELISA DAY (arkivfoto)/AP
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal sige fra over for Orbanistan

Alle aktioner kan tages i brug mod Ungarns premierminister Viktor Orban.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig et land, hvor regeringen udvider antallet af højesteretsdommere, så loyale kræfter kan få sæde, og fremover lader landets dommerstand blive udpeget af en ny regeringskontrolleret domstolsstyrelse. Medierne kan ikke længere operere frit, men må acceptere kontrol af en statsautoriseret ’medie-tsar’.

Religionsfriheden er også under pres, ligesom den nye grundlov nu forbyder registrerede partnerskaber for homoseksuelle. Valgkredsene er også blevet ændret på en sådan måde, at regeringspartiet næsten kun kan vinde de kommende valg.Ungarns premierminister Viktor Orban er systematisk ved at afmontere magtens tredeling og retsstatens grundprincipper. Med vedtagelsen af den nye ungarske grundlov befinder EU sig nu i en dobbelt krise.

Gældskrisen, der startede i Sydeuropa, har med ét slag fået sin pendant i en endnu mere alvorlig demokratikrise. Når alt kommer til alt, er EU nemlig ikke primært et økonomisk, men et politisk samarbejde, hvis selvforståelse siden Kul- og Stålfællesskabet har været centreret om fred og demokrati.

Først skulle tyskerne og franskmændene begrave stridsøksen; dernæst kom turen til Central- og Østeuropa. Hvis Ungarn som det første EU-medlem pludselig udvikler sig til et egentligt autoritært land, er det derfor intet mindre end EU’s grundpille, der er i fare.

Ungarns premierminister Viktor Orban er systematisk ved at afmontere magtens tredeling.

Hvordan skal EU-samarbejdet fremover kunne vinde opbakning hos post-89-generationerne, og hvordan skal EU med troværdighed i stemmen kunne insistere på, at nye medlemsstater lever op til optagelseskriterier, som et eksisterende medlem lader hånt om?

Ligesom USA må EU sige klart fra over for Orbanistan. For DK burde det være en klar mærkesag. Det danske EU-formandskab bør sammen med Europakommissionen sætte sig i spidsen for at afmontere Ungarn-krisen. Vi er åbne for at tage alle instrumenter i brug.Det gælder også Lissabontraktatens såkaldte demokratialarm (art. 7), der i yderste konsekvens kan betyde, at et land får suspenderet sin stemmeret. Ellers risikerer 2012 at blive et annus horribilis, der kan sætte selv 2011 i skyggen.

Om Ungarn fortsat ønsker medlemskab under disse omstændigheder, er op til landet at tage stilling til. DK kan ikke se passivt til.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden