Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ægteparret Ana Marino og Julio Olivera kom hertil fra Uruguay. De lever for godt 1800 kr. om måneden. Arkivfoto: Finn Frandsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folkeløn vil afhjælpe finanskrisen

Hvis de fattigste får flere penge, vil de forbruge mere. Lettelser i topskatten vil ikke batte så meget.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den personkreds, der får flere penge til forbrug, har i forvejen rigeligt til deres daglige fornødenheder og vil blot bruge deres større likviditet til indskud på fradragsberettigede pensionsordninger og flere ferierejser.

Denne målgruppe vil, selv om de arbejder mere, ikke bidrage til større eksport eller bedre vej- og trafikforbindelser, nye hospitaler og renoverede skoler, idet landets skatteprovenu kun bliver mindre.

Der er derimod en anden befolkningsgruppe, som vil kunne sætte gang i erhvervslivet og forøge beskæftigelsen.

Denne gruppe, som i dag ikke har råd til ret meget andet end at holde sulten fra døren og kun kan købe det allernødvendigste tøj til deres ca. 60.000 børn, befinder sig i en gruppe, som i dag har under 100.000 kr. om året og lever under fattigdomsgrænsen.

Fordelen ved folkeløn Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik udgør gruppen 619.000 danskere, og da indkomstgruppen som tjener mellem 100.000 kr. og op til 200.000 kr. udgør 1.205.200 personer, er der i dag formentlig omkring 1.500.000 danskere, som ikke har en indkomst på 14.000 kr. om måneden.

I stedet for at nedsætte topskatten er der mere fornuft i at indføre en folkeløn på 14.000 kr. om måneden, således som det er foreslået af det nystartede parti Solidaritet, hvis program kan ses på www.partietsolidaritet.dk.

Hvis en sådan folkeløn indføres, kan kommunerne spare store udgifter, idet der frigøres arbejdskraft, som i dag bruger tusindvis af timer på at beregne, hvor meget den nævnte gruppe skal have i tilskud til folkepension, kontanthjælp, husleje, boligopvarmning, flytning, enkehjælp, medicin, etc.

Lov om aktiv socialpolitik, der blev indført i slutningen af 2007, og som indeholder ikke mindre end 118 paragraffer er en lovjungle, som påfører kommunerne en urimelig arbejdsindsats at administrere.

Uforventet løsning
Det er sikkert rigtigt, som påpeget af skatteminister Kristian Jensen i Politiken for nylig, at en nedsættelse af topskatten vil få nogle til at arbejde mere, idet der i økonomkredse er rimelig enighed herom, men på det tidspunkt man blev enige om at nedsætte den nuværende skattekommission, kendte man ikke omfanget af den finanskrise, som dukkede op, og hvis omfang vi slet ikke kan vurdere på nuværende tidspunkt.

Politikerne behøver ikke at være bange for at indrømme, at skattekommissionen i dag må komme med en løsning, som både regering og opposition ikke har forventet.

Bonuseventyr

Danske eksportvirksomheder har i dag forringede konkurrencevilkår i forhold til de øvrige EU-lande på grund af højere renteudgifter, og selvom Centralbanken har nedsat udlånsrenten, er der ikke meget, som tyder på, at nedsættelsen kommer andre end bankerne til gode.

Man burde måske overveje at nationalisere de danske banker der i virkeligheden blot er et omkostningsfordyrende mellemled. Det er i realiteten helt urimeligt, at forbrugerne skal betale så høje renter og gebyrer, som de senere år har bevirket, at bankerne er kommet ud med millionoverskud, som er gået til direktørernes og dealernes bonuseventyr.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden