0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Folkeskolen er kun for heteroer«

Mads Ananda Lohdahl beskylder folkeskolen for kun at være de heteroseksuelles skole.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

Kritiker. Hvis ikke eleverne vil dyrke heteroseksuel vaginal sex, får de ingen seksualundervisning eller oplysning om sikker sex i folkeskolen, siger Mads Ananda Lohadhl.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mads Ananda Lodahl, i tidsskriftet Social Kritik lægger du dig ud med folkeskolen ved at kalde den »de heteroseksuelles skole«. Hvorfor?

»Jeg er kritisk over for den norm, hvor nogen har en ’overret’ over for andre. På alle skoler, hvor jeg har undervist, har jeg oplevet, at de heteroseksuelle har en ’overret’ i forhold til seksuelle afvigere«.

Hvordan opleves denne ’overret’?

»Folkeskolen burde være for hele folket, men i virkeligheden er det et sted, hvor afvigere fra den heteroseksuelle norm enten er usynlige, eller også bliver de defineret som noget dårligt. F.eks. når en elev bruger ordet ’bøsserøv’ som et skældsord over for en kammerat. En lærer kommer til og skælder ud med ordene: Man skal ikke råbe grimme ting efter hinanden. Et tredje barn er vidne til denne episode. Han er bøsse og føler sig først ramt af skældsordet ’bøsserøv’ og bagefter af lærerens kommentar om, at det er grimt at sige sådan noget. I forvejen skammer han sig over sin seksualitet og tvinges til at skjule den. Samtidig føler han sig svigtet af den lærer, der formodes at skulle hjælpe ham«.

Det at være homoseksuel er jo ikke et tabu i vores samfund i dag. Hvorfor betegner du homoseksualitet som en afvigelse?

»Homoseksualitet er en afvigelse fra den heteroseksuelle norm. Og det er bestemt ikke fuldt ud accepteret i vores samfund at være homoseksuel. Danmark er langt fremme i ligestilling for homoseksuelle, når det handler om jura og statslige institutioner. Men når det kommer til den sociale accept blandt befolkningen, er Danmark stadig et meget homofobisk land«.

Hvordan definerer du seksuelle afvigere?

»Jeg regner homoseksuelle som den største gruppe. Dernæst biseksuelle, transkønnede og interseksuelle personer og til en hvis grad tøsedrenge og drengepiger, folk, som udtrykker deres køn en smule afvigende uden at være decideret transkønnede«.

Hvad med pædofile og folk, der dyrker sex med dyr, de er jo også seksuelle afvigere, skal de ikke tages med? Hvor går grænsen?

»Sammenligningen mellem homoseksuelle og pædofile er en homofobisk tradition, hvis formål er at kriminalisere og dæmonisere homoseksuelle. Der er flere forskellige grunde til, at diskussionen om homoseksuelle, pædofile og zoofile er to helt forskellige diskussioner. Homoseksualitet foregår som udgangspunkt mellem voksne mennesker, der frivilligt deltager i aktiviteten. Pædofili og zoofili derimod involverer som udgangspunkt et overgreb. Men i grunden er det ikke så relevant. Jeg er ikke så interesseret i at sætte grænser for, hvem der er med og ikke med. Det interessante er, at den findes en heteroseksuel norm, som overskygger alle andre«.

Hvad mener du?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter