Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU's krisepolitik er en katastrofe

Der har de seneste år været omfattende menneskelige konsekvenser af EU's nedskæringspolitik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De næste års strategi for EU er for kort tid siden blevet fastlagt.

Den hidtidige linje har været at tvinge lande i krise til at spare og skære ned på de offentlige udgifter, men nedskæringspolitikken har ikke alene haft katastrofale sociale konsekvenser i befolkningerne, den har også spillet økonomisk fallit.

Nu møder nedskæringspolitikken kritik af Europarådet, der mener, at grundlæggende rettigheder krænkes. Dog vælger EU alligevel at fastholde den stramme styring af landenes økonomi.

Der har de seneste år været omfattende menneskelige konsekvenser af EU’s nedskæringspolitik. Det ses ikke mindst i Portugal – et af de hårdest ramte kriselande – der siden 2011 har været under skrap økonomisk styring af EU-kommissionen, IMF og Den Europæiske Centralbank – den såkaldte troika.

De seneste år har omtrent 500.000 derfor forladt landet på flugt fra arbejdsløsheden.

Især ungdomsarbejdsløsheden er eksploderet og var ifølge Oxfamhelt oppe på 42 procent i starten af 2013 – det er altså næsten halvdelen af alle unge mennesker i Portugal, der nu ikke kan få et arbejde, og det er i høj grad unge og højtuddannede, der forlader landet. Samtidig er pensioner og lønninger forringet, arbejdstiden er blevet sat op, og der er indført drastiske forringelser af de sociale ydelser.

Andelen af portugisere, der er afhængige af fødevarehjælp fra private organisationer, har i dag passeret 300.000 personer, og mange familier har simpelthen svært ved at holde sulten fra døren.

Den indenlandske efterspørgsel er nu reduceret til et niveau, der ikke bare har fået fagbevægelsen og sociale organisationer til at opponere, men selv Portugals arbejdsgiverorganisationer har undsagt nedskæringspolitikken. Kritikken ignoreres dog af EU.

Den økonomiske krises konsekvenser i Portugal er meget ulige fordelt. Især den portugisiske middelklasse er blevet klemt af arbejdsløshed, faldende realløn, stigende priser og øget brugerbetaling.

De grupper, der har været hårdest ramt af nedskæringerne, har især været indvandrere, kvinder og unge arbejdssøgende. Ud over høj arbejdsløshed oplever de også markant forringede arbejdsvilkår, sexchikane og diskrimination, som mange vælger at bide i sig af frygt for fyring.

Det er interessant, at trods en ekstrem hård nedskæringspolitik, så er det ikke lykkedes at nedbringe gældsniveauet i lande som Portugal.

Andelen af statsgæld har været stigende i forhold til landets samlede bruttonationalprodukt, hvilket blandt andet skyldes den kraftige recession, som nedskæringerne har medført.

Europarådets menneskerettighedskommissær slog for nylig alarm over konsekvenserne af nedskæringspolitikken i Portugal og Spanien, som han ser som en trussel mod menneskerettighederne. Ligeledes har generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, understreget, at nedskæringspolitikken kun bør være en kortvarig og ikke permanent strategi.

Dog fastholder EU den stramme styring. EU’s nedskæringspolitik har ikke alene været forfejlet i forhold til sine egne målsætninger om øget arbejdsudbud og nedbringelse af gælden.

Nedskæringspolitikken har også krænket grundlæggende menneskerettigheder, som både EU og medlemslandene har forpligtet sig til at overholde.

Kritikken af nedskæringspolitikken bør tages seriøst – og europaparlamentsvalget er en oplagt mulighed for at gøre det. Den europæiske venstrefløj står til stor fremgang for som de eneste at have afvist velfærdsforringelser og bankpakker.

I Danmark fremføres denne kritik af Folkebevægelsen mod EU. Den kritiske linje bør styrkes, så den sociale katastrofe og den forfejlede nedskæringspolitik kan blive stoppet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden