Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UDDANNELSE. Ny eksamensform gør det svært at vurdere skriftlige eksaminer, der aflægges derhjemme med alle hjælpemidler.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

UDDANNELSE. Ny eksamensform gør det svært at vurdere skriftlige eksaminer, der aflægges derhjemme med alle hjælpemidler.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er for let at snyde på universitetet

Ny eksamensform på universiteter gør det svært at vurdere skriftlige eksaminer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Politiken 22.3. skriver cand. mag. Steen Vangstrup om et problem, som han sammenligner med doping i sportsverdenen. Det handler om opgaveskrivning og forskellige grader af plagiat og snyd.

Underviseren risikerer at havne i en ubehagelig og uproduktiv rolle som en form for ’dopingkommissær’, fordi han skal forholde sig til mulig plagiering i elevernes opgaver, hedder det i indlægget.

LÆS DEBAT

Helt galt er det med det såkaldte studieretningsprojekt, en større hjemmeopgave, som gymnasieeleverne skriver på 3. år, og som i folkemunde har fået øgenavnet ’forældreopgaven’. Opgaven skrives nemlig hjemme over flere dage, og spørgsmålet er i realiteten, hvem der fører pennen.

Vangstrup peger i den forbindelse også på, at denne eksamensform – ligesom opgaveskrivning i det hele taget – kan siges at have en ret alvorlig social slagside. Hvis man har et godt netværk og kan trække på familie og venner, er man godt stillet, mens »elever med svagere baggrund sejler deres egen sø«.

Som ansatte på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet kan vi nikke genkendende til problemstillingen. Her har ledelsen nemlig besluttet sig for at afskaffe alle såkaldte stedprøver med internetadgang.

Fremover skal en skriftlig eksamen enten aflægges på universitetet uden internetadgang eller hjemme med alle hjælpemidler.

I et interview i Universitetsavisen i februar sagde fakultetets prodekan Jens Erik Mogensen: »Vi skal have nogle mere realistiske arbejdssituationer, bruge internettet og konstruere prøver, hvor det giver mening at bruge nettet«.

Vi er bestemt ikke uenige i, at man i en eksamenssituation, der ikke kun fokuserer på paratviden, for eksempel en prøve i oversættelse, skal kunne kan søge informationer alle mulige steder ligesom ude i det virkelige liv. Og vores ærinde er ikke at mistænkeliggøre vores studerende.

Men vi er alvorligt i tvivl om, hvordan vi under disse vilkår skal sikre, at en eksamensbesvarelse reelt er udtryk for en studerendes standpunkt, herunder vedkommendes egen evne til at søge information og formidle den i en hensigtsmæssig form.

Vi undrer os over, at vores ledelse har valgt at satse entydigt på hjemmeprøver uden mulighed for kontrol på et tidspunkt, hvor netop gymnasieskolen forsøger at gå nye veje.

På visse gymnasier er man lige nu i gang med et pilotprojekt, hvor de studerende aflægger eksamen på skolen, men med internetadgang.

Der gennemføres derefter stikprøvekontrol af besvarelserne for at afsløre eventuelt snyd.

Det er netop denne eksamensform, der nu er blevet afskaffet på Det Humanistiske Fakultet. Hvorfor?

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden