Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

V og DF's udspil vil gøre erhvervsuddannelserne til 'skraldespande'

Oppositionens forslag om adgangskrav til gymnasiet kan sænke prestigen omkring erhvervsuddannelserne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti kræver, at elever der starter på gymnasiet skal have mindst 7 i dansk og matematik. På vestegnen vil det udelukke 55 pct. af eleverne og lukke to af områdets fem gymnasier.

Venstre kræver et adgangskrav på 4 i dansk og matematik. Det vil udelukke 10 pct. af eleverne og formentlig lukke et gymnasium.

Det vil altså få alvorlige konsekvenser for vestegnen, hvis Venstre og i særdeleshed Dansk Folkeparti får deres vilje Folketingets partier forhandler for tiden adgangskrav til gymnasiet. Regeringens udspil om, at dansk og matematik fra folkeskolen skal være bestået er et fornuftigt forslag. Det er et godt princip at folkeskolen som udgangspunkt skal være bestået, før man begiver sig videre på enten gymnasiet eller en erhvervsuddannelse.

LÆS LEDER

I den aktuelle debat om adgangskrav lyder det ofte som om, at alle studenter skal forberedes til akademiske studier på universitet. Men blandt de 900 elever der starter en uddannelse efter de har fået en studenterhue fra et af vestegnens fem gymnasier, er det kun halvdelen der starter på en lang videregående uddannelse. Fire ud af 10 tager en kortere videregående uddannelse og hver tiende starter på et erhvervsakademi. Mange af studenterne er første- eller andengenerationsstudenter.

Er Dansk Folkeparti virkelig klar til at frasortere over halvdelen af dem? På nogle gymnasier nord for København, hvor mange elever er femte eller sjette generation med studenterhue, vil kun 0,7 pct. falde for Venstres 4-tals krav og 24 pct. for Dansk Folkepartis 7-tal.

Forstæderne nord for København fylder i forvejen meget på de videregående uddannelser i forhold til vestegnens unge – ønsker blå blok virkelig at skævvride dette endnu mere?

LÆS DEBAT

Vi risikerer at ende i en ond spiral hvor gymnasielukninger på vestegnen vil reducere optaget på uddannelserne, fordi det har betydning for manges uddannelsesvalg, at de kan blive i nærområdet. Derudover er gymnasierne på vestegnen også kulturelle institutioner og vigtige arbejdspladser, der har betydning for lokalmiljøet.

Endeligt risikerer både Venstres og Dansk Folkepartis forslag endnu engang at gøre erhvervsuddannelserne til ’skraldespand’ for dem der ikke får lov til at gå på gymnasiet. Det vil sænke prestigen omkring erhvervsuddannelserne, netop som vi er blevet enige om det modsatte.

Det er afgørende for erhvervsuddannelserne, at dem der starter på grundforløbet rent faktisk har foretaget et aktivt tilvalg, og ikke sidder og drømmer sig et andet sted hen.

Vi håber Christine Antorini (S) får talt både Venstre og Dansk Folkeparti til fornuft.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden