Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Debat

Lad nu de unge sove længe

Gymnasieelever er ikke bygget til at stå tidligt op. De burde møde senere.

Debat

I forbindelse med den kommende gymnasiereform vil jeg foreslå, at de implicerede parter tager en praktisk vinkel på skolegangen op: elevernes mødetid.

Spørgsmålet er, om det er hensigtsmæssigt, at en skoledag for teenagere partout skal starte kl. 8, som den har gjort, siden vi var et bondesamfund og de unge skulle op og malke køer.

I dag ved vi, at teenagere generelt har brug for 1-1,5 timer længere nattesøvn end voksne, fordi deres krop og hjerne går igennem en rivende udvikling.

Forskning viser, at søvn nok, som for teenagere er 9-9,5 timer, vil bone ud med bedre indlæringsevne end nu, hvor de generelt sover for lidt.

Erfaringer fra en ungdomshøjskole viser, at pensum måtte øges, og at nogle elever endda fik bedre selvtillid, efter at mødetiden blev ændret fra kl. 8 til 9.30.

’Så må de bare gå tidligere i seng’, vil vi voksne formane. Desværre er det ikke så enkelt. Problemet med at få de mange timers søvn er, at de unge menneskers hormoner (inkl. søvnhormoner) karter rundt i krop og hjerne, hvilket betyder, at de ikke er soveklare før ved 22-23-tiden – et faktum, de fleste teenageforældre vist kan bevidne, og som er beskrevet i bogen ’Teenagehjerners udvikling’ af den hollandske professor Eveline Crone.

Når mødetiden på en skole er 8.00, sidder teenageeleverne med kronisk jetlag, hvilket mange voksne måske også kan huske fra sig selv.

Når teenagere ikke styrter friske og veloplagte ud af sengen 6.30, handler det altså ikke om disrespekt eller dovenskab, men om at de har behov for mere søvn end voksne, som de ikke får opfyldt.

Når gymnasieelever ankommer til mit undervisningslokale om eftermiddagen, er de helt udbombede. Kan det virkelig passe, at personer i teenagealderen skal være så trætte og også i fremtiden skal slæbe sig af sted som zombier?

Er det ikke på tide, vi stopper med at anse det for en selvfølge, at teenagere skal møde i skole kl. 8, og at vi tager forskning alvorligt og bruger den til at lave nogle rammer for de unge, så de får en bedre trivsel og bliver dygtigere?

Da teenagere generelt i den periode af deres liv er B-mennesker, hvorfor så ikke tænke dette ind i gymnasiereformen og få en masse fordele forærende?

Hvem ved – måske kunne bedre vilkår for indlæring og selvtillid endda påvirke andre ubalancer i gunstig retning. Mindre druk blandt teenagere?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce