Debattør. Sexologen Jakob Olrik.
Foto: PR-foto

Debattør. Sexologen Jakob Olrik.

Debat

Hvorfor bliver singler sygeliggjort i medierne?

Vi lever i en forelskelseskultur, der forherliger tosomhedens klaustrofobiske cigarkasse.

Debat

Der kommer hele tiden nye folkesygdomme. Diagnoserne florerer, og lige nu har vi en ny alvorlig folkesygdom i Danmark, der hedder ’single’.

Det er en forfærdelig sygdom, og alle prøver forgæves at kurere den. Som altid er der også nogle, der forsøger at spinde guld på problemet.

Den helt store trend inden for forsøg på helbredelse lige nu finder man på tv-stationerne, som i public service-øjemed er så flinke at give os det ene afhjælpningsprogram efter det andet.

DR 1 har et program, der hedder ’Gift ved første blik’. Her følger vi stakkels Bente, der har været single i tre år og ikke selv kan komme ud af sin elendighed og ensomhed.

Hun er ved at blive ædt op af singlelivet og skal bare kureres. I programmet bliver hun derfor udsat for et tvangsægteskab. Som om det skulle hjælpe.

Som seere skal vi have ondt af singlerne. Tv-programmet bilder os efterfølgende ind, at de kan kurere staklerne, ligesom de før har hjulpet tykke mennesker, så de ikke blev fede.

På TV3 lader de i et realityprogram folk flytte ind hos nogle singler for at finde ud af, hvad der er galt i deres liv, siden de er uden kærester.

Jeg er så træt af, at man skaffer sig seere ved at sygeliggøre singler og skabe problemer, der ikke er der. Ja, det er underholdende, for det er altid underholdende at udstille folk. Men hvem er det ærligt talt, der har et problem?

Er det virkelig et problem at være single, eller har vi bare fået nogle nye muligheder, der gør, at vi langt hen ad vejen foretrækker at leve alene?

Jo, jo, det er da hyggeligt at have en kæreste søndag aften med angsttømmermænd. Men resten af ugens dage er det rart at have sin frihed og tid til sig selv.

Hvorfor laver man ikke nogle programmer, der udstiller kriseramte parforhold? Hvorfor viser man ikke, hvor nedslidende det er at opleve sit sexliv som en opvask, der bare skal holdes nede?

Hvorfor viser man ikke, hvor ensomt det er at sidde og høre på sin partners evige beretning om små ligegyldige dagligdags problemer? Eller viser, hvor dobbeltmoralske folk er, når det kommer til utroskab?

Det ser vi ikke. For vi forsøger alle at bevare parforholdet som det saliggørende. Vi lever i en forelskelseskultur, der forherliger tosomhedens lille klaustrofobiske cigarkasse. Hellere sidde og gabe indeklemt i cigarkassen med skimmelsvamp under gulvbrædderne end gå ud i livet og blive smittet med sygdommen ’single’.

For mig at se er det ene ikke bedre end det andet. Men det irriterer mig virkelig, at det ene idylliseres, og det andet sygeliggøres. Der er 1,5 millioner singler i Danmark. Hvorfor skal de gøres forkerte og ufuldkomne?

Helt ærligt, som om det eneste smukke og sande er at gifte sig ved første blik. Fy føj da! Kom dog ud af cigarkassetankegangen, og nyd alle livets faser!

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce