Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning. Per Marquard Otzen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skat på formuer hjælper ikke flere ud af fattigdommen

Formueskat indebærer lavere produktivitet og velstand også for verdens fattigste.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Koch fra Ibis argumenterer 19.1. i Politiken for, at der skal indføres højere kapitalskatter, herunder formueskat. Argumentet er blandt andet, at de 85 rigeste i verden har en stor og stigende formue, og at der sker en øget ulighed i formuefordelingen i verden.

Desværre har Ibis et fokus i sine anbefalinger, hvor man reelt bekæmper vækst frem for at bekæmpe fattigdom. Hvis politikerne lytter til Ibis’ anbefalinger, kan dette betyde, at de fattigste får det dårligere.

Igennem flere årtier er antallet af ’ekstremt fattige’ (personer, der tjener under 1,25 dollars per dag) heldigvis faldet markant. Sammenlignet med for 30 år siden er der i dag 700 millioner færre personer, som lever i ekstrem fattigdom.

Hvis væksten fortsætter i den fattigste del af verden, kan det forventes, at endnu flere kommer ud af fattigdom

I 1990 var ca. 36 procent af verdens befolkning ekstremt fattige ifølge Verdensbanken. I 2011 var tallet faldet til ca. 14 procent.

Det skyldes blandt andet høj vækst i Kina og resten af Asien. Når der har været høj vækst i Kina de seneste årtier, skyldes det, at man er overgået til markedsøkonomi, hvor man har åbnet for handel med omverdenen, liberaliseret kapitalbevægelserne, givet kinesere mulighed for at eje deres virksomhed og derved gjort det muligt at blive meget rig. Det har fået millioner af kinesere ud af fattigdom.

LÆS LARS KOCH FRA IBIS

Hvis væksten fortsætter i den fattigste del af verden, kan det forventes, at endnu flere kommer ud af fattigdom. Det kræver blandt andet at man i ulande fremmer frihandel, undlader kapitalrestriktioner, håndhæver privat ejendomsret og holder kapitalskatter nede.

Ibis giver indtrykket af, at det vil gavne de fattigste, hvis man indfører en formueskat i rige og fattige lande. En formueskat, der ifølge Ibis er inspireret af den franske økonom Piketty.

En formueskat vil indebære, at det bliver mindre attraktivt for virksomheder at investere i ny teknologi, maskiner og forskning. Det vil indebære lavere produktivitet og velstand.

Thorning-regeringen har reduceret kapitalskatterne og finansieret det via lavere vækst i det offentlige forbrug. Det er god politik, der fremmer produktivitet og velfærd

Den Europæiske Centralbank har offentliggjort en undersøgelse, der viser, at højere kapitalskatter i Danmark giver et provenutab. Det skyldes, at de negative velstandseffekter af højere kapitalskatter er så betydelige.

Det skal også bemærkes, at Nyrup i 1996 afviklede den danske formueskat, i erkendelse af at den skadede dansk økonomi. Heldigvis er andre forsøg på øget kapitalskat på retræte.

LÆS DEBAT

F.eks. må man konstatere, at ingen ledende politikere ønsker at indføre EU’s finansskat. Det skyldes formentlig, at bnp ifølge EU-kommissionen vil falde med 0, 25 procent, hvis skatten gennemføres.

Hvem har en interesse i det?

Thorning-regeringen har heldigvis gjort det stik modsatte af, hvad Ibis anbefaler. Den har reduceret kapitalskatterne (selskabsskatten) og finansieret det via lavere vækst i det offentlige forbrug. Det er god politik, der fremmer produktivitet og velfærd.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden