Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Philipå Ytournel

Tegning: Philipå Ytournel

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens nye terrorpakke ligner moralsk panik

Vi risikerer at gøre skade på de frihedsrettigheder, som vi foregiver at beskytte.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens nye terrorpakke lugter af moralsk panik, og jeg frygter, at vi ender med at udøve vold mod retten til privatliv, uden at pakken vil virke på unge mænd som Omar og andre, der tiltrækkes af voldelige subkulturer.

Moralsk panik er den kollektive nationale panik, der opstår ved begivenheder og tendenser, der opfattes som en trussel mod samfundets sociale orden, og som vender op og ned på folks verdensbillede. I nyere tid har større gadeoptøjer, bandekonflikt og udbruddet af 80’ernes aids-epidemi indskrevet sig i historieskrivningen om moralsk panik.

Sociologen Kenneth Thompson har beskrevet, hvordan kollektive panikfølelser typisk danner en kædereaktion. Denne reaktion er kendetegnet ved et genkendeligt mønster for moralsk panik, hysteri og regulær frygt, der typisk består af fem elementer:

Typisk har de politiske tiltag ved tilstande af moralsk panik til formål at tilfredsstille og berolige de store vælgergrupper frem for dem, som de politiske tiltag reelt skal forestille at ramme

1) En særlig gruppe af mennesker defineres som trussel mod samfundets værdier eller interesser.

2) Denne trussel afbildes af medierne i en let genkendelig og utvetydig form.

3) Der finder en hastig opbygning af offentlig bekymring sted.

4) Myndigheder, beslutningstagere og skabere af den offentlige mening kommer med udmeldinger, der skal genoprette social ro, og foretager konkrete handlinger for at afværge truslen.

5) Som konsekvens af forsikringen over for befolkningen om reel handling over for den potentielle trussel går frygten i sig selv igen.

LÆS RASMUS JARLOV

Politisk er det afgørende ved udbruddet af moralsk panik, at magthaverne overbeviser os borgere om, at de foretager konkrete handlinger for at genoprette den sociale ro.

Politiske udspil, som ikke nødvendigvis løser de konkrete problemer bag optøjer, bandeproblematikker og radikalisering, kan i denne henseende godt mildne befolkningens frygt, hvis denne føler sig overbevist af politikernes forsikringer. Typisk har de politiske tiltag ved tilstande af moralsk panik til formål at tilfredsstille og berolige de store vælgergrupper frem for dem, som de politiske tiltag reelt skal forestille at ramme.

Den overhængende risiko ved disse initiativer er, at de er hovsaløsninger, der stilles på baggrund af forsimplede diagnoser.

Kunne vi ikke for en gangs skyld forsøge at gøre en forskel i forhold til de asociale subkulturer og sociale og uddannelsesmæssige problemer, som eksisterer i de udsatte boligområder, så alle børn og unge får værktøjerne til at skabe et godt liv i stedet for kun at tilfredsstille alle dem, der bor uden for disse områder?

Jeg er overbevist om, at det vil fungere mere effektivt – samt være væsentlig billigere – end at bruge pengene på mere overvågning. Vi risikerer at gøre skade på de selvsamme frihedsrettigheder, som vi foregiver at beskytte til ingen verdens nytte.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden