Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem borgerlige politikere gør status: Vi vandt værdikampen over Thorning!

Fem borgerlige politikere gør status efter fire år med Thornings regering.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SR-regeringen har fuldstændig overtaget vores borgerlige retorik og har intet at byde på i værdidebatten.

Sådan siger fem borgerlige stemmer til Politiken, der har spurgt:

Har Thorning-regeringen efter fire år ved magten genindsat det »venstreorienterede, kulturradikale meningstyranni« og »smagsdommeriet«, som I kritiserede i 00’ erne?

Brian Mikkelsen, MF (K): Værdier er ikke i deres dna

»Meningshegenomiet er heldigvis væk. Debatten er blevet friere og mere mangfoldig. Da vi med værdikampen fra 2001 fik slået hul i lydmuren, fik vi skabt en stabil tilstand af en mere pluralistisk debat, som ikke er ændret under den socialdemokratisk ledede regering.

Regeringen har ikke engang gjort forsøget på at vinde terræn i værdikampen. Det ligger slet ikke i deres dna. De havde ikke øje for en rød retning, før de kom til magten, og har bestemt heller ikke haft det undervejs i deres regeringstid. Alt, hvad vi har fået, er en ren teknokratisk regering, der kun har haft til formål at demonstrere, at de godt kunne føre en fornuftig økonomisk politik.

Det virker, som om regeringen slet ikke har øje for vigtigheden af debatten. Vi står jo over for kolossale udfordringer, som netop giver anledning til at diskutere, hvilket samfund vi skal være nu og fremover. Hvad er f.eks. svaret på fundamentalismens fremmarch i Mellemøsten? Hvad er svaret på det, der sker i Rusland? Og hvad er svaret på globaliseringens vandrende arbejdskraft? Der er sikkert en stor vælgergruppe, som føler sig ladt i stikken, for man hører ikke mange røde tunger byde ind med svar.

Problemet er, at man i rød blok ikke er internt enige i værdidebatten. Se bare på Socialdemokratiets nye kampagne, der taler om strammere regler for indvandrere og flygtninge. Den hårdt optrukne retorik virker som det rene forsøg på at bejle til den borgerlige halvdel snarere end et udtryk for en selvstændig rød profil«.

Claus Hjort Frederiksen, MF (V): Den borgerlige retorik har vundet

»Der er ingen tvivl om, at den borgerlige retorik har vundet i langt de fleste værdipolitiske debatter om f.eks. udlændinge, ligestilling, retspolitik, og at det skal kunne betale sig at arbejde. Det er i dag et særsyn, hvis en socialdemokrat, en radikal eller en SF’er taler varmt om en slappere udlændinge- eller retspolitik eller hævder, at det ikke skal kunne betale sig at arbejde. Så dér kan vi borgerlige sætte et hak.

På visse områder går de tilmed skridtet videre og følger den borgerlige retorik op med borgerlig politik – bl.a. på ligestillingsområdet. Her siger regeringen nu nej til kvoter, øremærket barsel og forbud mod købesex. Og så er der de områder, hvor regeringen tøvende og halvhjertet nok har taget de første små skridt i forhold til en lidt strammere udlændingepolitik, skattereform og kontanthjælpsreform, men hvor de endnu ikke har taget den fulde konsekvens af deres borgerlige retorik.

Det er i dag et særsyn, hvis en socialdemokrat, en radikal eller en SF'er taler varmt om en slappere udlændinge

LÆS LEDER

Det er en afgørende forskel fra tidligere, hvor man skulle kæmpe for overhovedet at kunne være sig selv bekendt, hvis man var borgerlig. I dag står kampen om, hvorvidt politikken også matcher retorikken og reelt er borgerlig. Kan det reelt betale sig at arbejde? Har vi reelt en stram udlændingepolitik?

Endelig er der dem med de rigtige meninger ude på universiteterne, der jo stadig sidder fast i deres lille verden, hvor alt fra terror til den mindste forskel i mænds og kvinders indkomst er samfundets skyld. Men de er jo ikke genindsat af regeringen; de har altid været der«.

Jakob Engel-Schmidt, MF (V): Hvad vil de med landet?

»Da Anders Fogh Rasmussen kom til magten i 2001, var venstrefløjens intellektuelle i klart overtal – ikke mindst i mediernes debatspalter. Der fandtes knap en borgerlig debatkultur, måske lige bortset fra i Tidehvervs spalter. I realiteten betød fraværet af en borgerlig-liberal intelligentsia, at samtlige væsentlige samfundsspørgsmål blev debatteret i et venstrefløjsintellektuelt kikkertperspektiv og ud fra historiske socialdemokratiske præmisser.

I dag er det stik modsat. Det er nærmest ikke til at sparke sig frem for borgerlige meningsdannere i morgenavisernes bloguniverser, mens betrækket på Wegner-møblementet i Deadline-studiet i dag bliver tyndslidt af borgerlige debattører – ikke af Politikens lederkollegium eller spirende debattører fra Informations tankeunivers. Det er ikke naturstridigt, at de borgerlig-liberale meningsdannere er kommet mere i centrum efter at have været fraværende i årtier. Til gengæld er det besynderligt, at centrum-venstre er fuldstændig blanket af i en tid, hvor man ellers befolker regeringskontorerne.

Det er nærmest ikke til at sparke sig frem for borgerlige meningsdannere i morgenavisernes bloguniverser

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Heri ligger måske i virkeligheden regeringens helt store problem: Hvad er det egentlig, regeringen vil med Danmark? Jeg har ikke fundet ud af det endnu. For regeringen har været optaget af sin dag til dag-politik og af at holde orden på uvorne elementer, og når der virkelig har været kontroversielle tiltag, er kritikken fra egne rækker blevet affejet med, at der var tale om 'nødvendighedens politik'«.

Pia Kjærsgaard, MF (DF): Forbløffende lidt at byde på

»Regeringen har gennem hele valgperioden været ufattelig slap i værdipolitikken. Jeg har flere gange indkaldt til forespørgselsdebat i Folketinget om regeringens værdipolitik og er hver gang blevet forbløffet over, hvor lidt den havde at byde på. Hvad mener regeringen er danske værdier? Hvad er holdningen til dansk kultur? Den slags spørgsmål har regeringen slet ikke ønsket eller formået at svare på.

Tidligere på ugen sad jeg i formandsstolen i Folketinget i halvanden time og lyttede til en forespørgselsdebat om radikalisering i danske fængsler og tænkte for mig selv ’hold da op, kan det virkelig være rigtigt, at en regering ikke har mere at byde ind med end blot igen og igen at henvise til straffeloven og domstolsafgørelser?’. Det var meget mærkeligt at overvære.

Jeg kan ikke udlægge det anderledes, end at regeringen slet ikke har nogen selvstændig værdipolitik. Det er et kæmpe problem i en tid med store udfordringer både herhjemme og i udlandet. Jeg ville klart have foretrukket, at den havde en klar rød værdipolitik end slet ikke nogen. For havde den bare en værdipolitik, kunne vi tage slagsmålet, og vi kunne dele os efter anskuelser.

Jeg kan ikke udlægge det anderledes, end at regeringen slet ikke har nogen selvstændig værdipolitik

LÆS DEBAT

Nu forsøger regeringen så på falderebet at hente nogle stemmer fra Dansk Folkeparti og blå blok med sin kampagne om flygtninge og indvandrere. Men den er altså for tyk. Vælgerne kan godt gennemskue, at regeringen her forsøger at blive genvalgt på en værdipolitik, der slet ikke er deres«.

Bertel Haarder, MF (V): Tiden er ikke til rød ideologi

»Det er slet ikke lykkedes Thorning-regeringen at rulle 00’ernes blå værdipolitik tilbage. I stedet står de lige nu og træder de borgerlige partier over tæerne i ren og skær politisk enighed. Det kommer først og fremmest til udtryk i den økonomiske politik. Her roser regeringen ligefrem sig selv for at videreføre noget, der minder om VK-regeringens politik. F.eks. lægger de slet ikke skjul på, at det er efterløns- og dagpengereformen, der har styrket beskæftigelsen og væksten. De praler med resultaterne og gør en dyd ud af at føre ’nødvendighedens politik’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I hele indvandringsdebatten har Socialdemokraterne også pakket deres værdipolitik ned af frygt for Dansk Folkeparti. På begge sider af midten kæmper man om de samme vælgere med enslydende retorik som våben. Det er måske strategisk smart, for tænk bare på, hvor mange socialdemokratiske vælgere der står med det ene ben ude af stuen, parat til at stemme på nogle andre.

I hele indvandringsdebatten har Socialdemokraterne også pakket deres værdipolitik ned af frygt for Dansk Folkeparti

Det er måske også meget klogt at resignere lidt på den røde front, for vi kan jo se, hvordan 55 pct. af befolkningen er borgerlig i dag. Tiden er slet ikke til rød ideologi og dyre løfter. Den analyse må være trængt ind hos regeringen.

Man kan lege med tanken om, at lidt mere selvtillid ville smitte af på vælgernes tro på den røde værdikamp, men det er under alle omstændigheder for sent at gøre noget ved det nu så kort før et valg. Tilbage er der kun at foretage en selvransagning i rød stue, så snart regeringspartierne sidder i opposition«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden