Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Jørgen Saabye (arkiv)

Tegning: Jørgen Saabye (arkiv)

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi drog i krig i Irak uden et FN-mandat, og det ønsker vi ikke at undersøge

Irakkommissionen er da langt vigtigere end Irakkrigen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er nogle fuldstændig grundlæggende ting, man må få afklaret med hensyn til Irakkrigen.

Hvorfor gik Danmark i krig uden et FN-mandat? Nu, når det viser sig, at Saddam ikke havde masseødelæggelsesvåben, er der vel nogen, der har løjet eller ...?

Kan man grundlæggende acceptere at blive inddraget i en krig på et falsk grundlag? Hvis ikke, hvem skal så straffes for ulovligheden?

Irakkommissionen har til hensigt at afdække retfærdiggørelsen for Irakkrigen. Yderligere har den til formål at klargøre Danmarks håndtering af de folkeretlige forpligtelser, bl.a. i henhold til fanger – altså har vi overholdt alle konventioner? Har vi udleveret fanger til totur? Kommission fik tildelt 5 år.

Hvordan kan man tænke på at afskaffe Irakkommissionen, når FN med den daværende generalsekretær, Kofi Annan, i spidsen kaldte krigen ulovlig?

I de sidste 12 år – i kølvandet på Irakkrigen – har man haft mulighed for at observere dansk, britisk, FN’s og i særdeleshed den amerikanske kamp for magt og retfærdighed i den globale verden. Krigen mod terror, Irak og al-Qaeda har ændret verden meget, og derfor må den også undersøges nøje.

Irakkrigen, som startede i 2003, er de sidste 12 år blevet anset som en kontroversiel krig og hos FN som direkte ulovlig. Hvordan kan man tænke på at afskaffe Irakkommissionen, når FN med den daværende generalsekretær, Kofi Annan, i spidsen kaldte krigen ulovlig? Kan det være rigtigt, at vi ikke undersøger vores egne ’ulovligheder’ tilstrækkeligt?

LÆS MERE

I Danmark hylder vi os selv for at være blandt de bedste. Derfor må man formode, at enhver form for kriminalitet eller ulovlighed bliver undersøgt, ellers er der vel ikke meget at prale af.

Irak var ikke en trussel mod verdensfreden og havde ikke masseødelæggelsesvåben, viser det sig nu – så hvorfor var krigen nødvendig?

Irak var ikke en trussel mod verdensfreden og havde ikke masseødelæggelsesvåben, viser det sig nu – så hvorfor var krigen nødvendig? Thornings regering med støtte fra Enhedslisten fik nedsat Irakkommissionen. Der troede vi, de demokratiske borgere, at vi kunne få et nuanceret og nøgternt svar fra vores folkevalgte politikere, men desværre.

Kommission blev nedsat i 2012, hvorefter der blev spildt to år på interne stridigheder og langsomme sikkerhedsgodkendelser fra PET. Alt dette gør, at arbejdet først for alvor fik sit fodfæste i 2014, og 28. juni 2015 kan man læse, at den nuværende regering vil lukke kommissionen. Hvor blev de fem år af? De har jo reelt kun arbejdet ét år?

Til lukningen siger Lars Løkke Rasmussen fra Venstre: »Vi foreslår, at den bliver lukket ned, og så siger vi, at de penge, der ville være blevet kastet efter sådan en kommission, dem tror vi sådan set, at vi bruger meget bedre, hvis vi investerer dem i vores veteraner«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hensynsløs omgang med skattekroner var det at drage i krig i Irak, ikke at nedsætte en kommission, der har til hensigt at forhindre lignende hensynsløs ageren fra fremtidige politikere. Så til Lars Løkke: Ja, det tager lang tid at undersøge hensynsløshed, men hvis ikke det bliver undersøgt, risikerer vi det igen.

Danmark gik ind i et land. Det er en meget seriøs handling, og den mest forbryderiske handling, hvis ikke grundlaget, hvormed en krig begrundes, kan legitimere. Det kræver ekstraordinære beviser at penetrere et andet lands suverænitet: Så hvad er det for ekstraordinære beviser? Våbnene har vi jo ikke fundet.

Hvis vi i Vesten helt oprigtigt ønskede at skaffe os af med statsledere, som er farlige og har et stort våbenarsenal, var vi begyndt med Nordkorea. Nordkorea er en forbløffende sammenligning. Nordkorea har Kim som leder (ustabil), har mange farlige våben (modsat Saddam ved vi, at Nordkorea besidder disse våben), truer med at bruge dem (modsat Saddam), Kim ’hader’ FN (ligesom Saddam), så hvorfor angriber vi ikke Nordkorea? Fordi Nordkorea ikke har olie?

Det er en spekulation, men spekulationer bliver en naturlig følge, hvis ikke kommissionen bliver færdig med arbejdet. Men værst af alt: Spekulationer skaber mistillid. Vi drog i krig uden et FN-mandat, og det finder vi det ikke rimeligt at undersøge?

Enten er der nogen, som ikke ønsker, at grundlaget skal frem, eller også har vore politikere så ringe situationsfornemmelse, at det er utroligt, at de kan finde hjem

Enten er der nogen, som ikke ønsker, at grundlaget skal frem, eller også har vore politikere så ringe situationsfornemmelse, at det er utroligt, at de kan finde hjem. Hvor Danmark halter bagefter med en selvransagelse i forhold til Irakkrigen, har USA 15. april i år offentliggjort deres krigsgrundlag udarbejdet af deres efterretningstjeneste.

Hvis Danmarks grundlag for krigen er skabt på baggrund af den samme rapport, forstår jeg godt, at man ikke ønsker, grundlaget skal frem. For den afkræfter konkrete forbindelser mellem Saddam og al-Qaeda, den afkræfter Saddams besiddelse af masseødelæggelsesvåben, og dermed afkræftes myten om den store, farlige mand, Saddam angiveligt skulle være; dermed være ikke sagt at han var vidunderlig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man går ind i et andet land og dræber en masse skyldige og uskyldige mennesker med et påskud, som kan vise sig at være falsk, og det har vi ikke lyst til at undersøge?

Hvis USA kan offentliggøre krigsgrundlaget, om end i en redigeret version af sikkerhedsmæssige årsager, hvorfor kan Danmark så ikke?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden