Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

tegning: Anne-Marie Steen Petersen

tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat

Racismen er din vuggegave

Racisme er strukturel. Det er dens strukturer, du har fået i vuggegave

Debat

Du har fået en gave, som du holder meget kær. Den ligger tæt ved dig, den gør dig til den, du er. Men du kan som oftest ikke se den. Du brugte den som rangle, da du som barn skulle puttes. Du fik den via godnathistorier, der fortalte om vilde høvdingekonger, om Afrikalande, om den godmodige, lidt uvidende, indvandrer.

Din vuggegave var noget af det første, du skrev om, da du gik i skole og skulle forklare, at afrikanske børn er fattige, så de kan ikke selv, og derfor har de brug for din danske hjælp.

Du fik forstærket din vuggegave i historietimen i skolen, der fortalte, at historien er den hvide mands historie, og at holocaust var noget, nogle racistiske fanatikere, der ikke havde noget med din vuggegave at gøre, gjorde.

Vild, uciviliseret, underudviklet, udemokratisk var jo, havde du lært via din vuggegave, synonymer for afrikanere, muslimer, folk fra syd eller den tredje verden

Du fik den, da du var i forlystelsesparker, hvor du brugte forlystelser, der tematisk var inddelt efter billeder af andre mennesker, som om de var ting, eller som om de var fastfrosset i en fortid, bare for at gøre din vuggegave ære. Du gik til fester og klædte dig ud efter samme temaer; indianer, kannibal, sigøjner, araber, bananpige.

Du fik stemmeret, og da du skulle beslutte, hvem du skulle stemme på, var det klart, at alle dem, du kunne vælge imellem, forsvarede din vuggegave; det var også deres vuggegave. Så valget var mellem forskellige måder at forsvare vuggegaven på, og ikke, om den skulle beholdes. Du tog måske et år til udlandet, hvor du brugte din vuggegave til at forstå, hvad det hele derude gik ud på.

Enten konkluderede du, at du ville hjælpe dem, sådan som du så, de gjorde i fjernsynet, og som du havde skrevet stile om; sådan som du havde lært, at danskhed er.

Eller du besluttede, at de var vilde, uciviliserede og udemokratiske, så sådan nogle skulle du ikke have ind i dit land. I begge tilfælde brugte du din vuggegave. Vild, uciviliseret, underudviklet, udemokratisk var jo, havde du lært via din vuggegave, synonymer for afrikanere, muslimer, folk fra syd eller den tredje verden.

Så kan det være, du kom på universitetet, og her lærte du, at kun hvide mennesker tænker, at det kun er deres ideer, der er noget værd

Så kan det være, du kom på universitetet, og her lærte du, at kun hvide mennesker tænker, at det kun er deres ideer, der er noget værd. Kun hvide mennesker producerer viden, og sådan udvidedes din vuggegave endnu engang.

Du lærte, at hvis du skulle blive til noget, så skulle du mime disse hvide menneskers ideer; det var jo alles vuggegave, og den skulle forsvares. Så det gjorde du, for det var logisk, og du skulle jo blive til noget. Og en vuggegave kan i dit hoved ikke være dårlig.

Det kan være, du er en af dem, der så, at de mennesker, som du og dine havde taget imod i Danmark, ikke var med på at forsvare din vuggegave. I dine øjne var det utroligt, at de ikke ville godtage den, din essens, en essens, som du vil dele med tvang eller via din solidaritet. For de ved jo ikke bedre, det havde du jo lært.

Det kan være, du var en af dem, der forklarede denne udlænding, at din gave var god, at hun skulle tage imod den. Måske tog hun imod den. Hvis ikke hun gjorde, besluttede du måske at hun var en ekstremist, og hun skulle hellere tage hen et andet sted, hvis ikke hun kunne lide din vuggegave.

Fordi den ikke er et badge, du nemt kan tage af, gav du højst sandsynligt din vuggegave videre, da du selv fik børn

Racisme er strukturel. Det er dens strukturer, du har fået i vuggegave. For dig er det fint, fordi den fortæller dig, at du er andre overlegen, den beskytter dig, den giver dig privilegier, den åbner døre for dig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du lever i en strukturelt racistisk verden, hvor nogens vuggegave er andres eksklusion, endda død. For holocaust er, som kolonialismen, slavehandlen, og krigene i Irak og Afghanistan, også din vuggegave.

Racisme er ikke et badge, du kan tage af, når du beslutter, at du ikke er racist. Som sagt er racisme strukturel, og den giver din hverdag mening og retning. Den giver dine ord vægt, den gør dine argumenter logiske, og den gør det uskyldigt at bruge din rangle, ride på din karrusel i dit dejlige sommerland, fortælle din godnathistorie og affeje modargumenter som latterlige.

Fordi den ikke er et badge, du nemt kan tage af, gav du højst sandsynligt din vuggegave videre, da du selv fik børn.

Du gav den som rangle, som godnathistorie, via dit daglige virke som forælder, og således voksede dit barn op, i sikkerhed og sikker forvisning om, at I alle er gode mennesker, som ikke blev formet af, og til stadighed forsvarer, jeres hvide, dødelige vuggegave.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce