Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er andre årsager til migration end velfærdsydelser

Migration er langt fra kun motiveret af økonomisk vinding.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har for nylig sænket den ydelse, som nytilkomne flygtninge modtager. Det er primært motiveret af en antagelse om, at det vil få færre asylansøgere til at vælge Danmark, da flygtninge drives af størrelsen på velfærdsydelser.

At migration primært drives af ønsker om økonomisk vinding gennem høje velfærdsydelser er allerede modbevist af Det Europæiske Grænseagentur og britisk forskning, og den nyeste danske forskning peger i samme retning.

Jeg undersøger, hvorfor bosniske flygtninge, der fik asyl i forbindelse med krigen på Balkan i 1990’erne, tager tilbage til Bosnien efter at have boet i Danmark i længere tid. Omkring 2.700 bosniere er taget tilbage til Bosnien siden krigens afslutning, og langt størstedelen er over 55 år.

Altså folk, der står over for en alderdom, hvor funktionstab og kronisk sygdom med stor sandsynlighed vil indtræffe, en alderdom, hvor velfærdsydelser er essentielle for overlevelse, hvis man ikke har en opsparing. Velfærdsydelser er knappe i Bosnien, og FN’s Flygtningehøjkommissariat har specifikt meldt ud, at individer med kronisk sygdom ikke kan garanteres den behandling, de har behov for i landet.

Så hvorfor tager disse mennesker tilbage? Er det, fordi de ikke er klar over, at de går glip af gratis ydelser?

Svaret på, hvorfor de er taget tilbage, er ikke, at de ikke var klar over konsekvensen for deres adgang til sundhedsydelser eller velfærdsydelser

Jeg har interviewet 33 ældre, kronisk syge bosniske flygtninge, som vendte tilbage til Bosnien efter at have boet i Danmark en længere årrække. Svaret på, hvorfor de er taget tilbage, er ikke, at de ikke var klar over konsekvensen for deres adgang til sundhedsydelser eller velfærdsydelser; de var alle udmærket klar over, at de rejste tilbage til en forringelse af deres muligheder for at modtage offentlige ydelser og af deres fysiske helbred.

Nej, de rejste tilbage, fordi de ville være sammen med deres familie. Og fordi de føler sig mere hjemme og oplever bedre livskvalitet i Bosnien.

Der findes årsager til migration, der er vigtigere end velfærdsydelser og økonomisk vinding.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden