Tegning. Jørn Villumsen

Tegning. Jørn Villumsen

Debat

Atomaftale er en triumf for Iran, USA og os andre

Der er tale om historisk diplomati.

Debat

For en gangs skyld er den forslidte frase om ’en historisk aftale’ på sin plads.

Det er intet mindre end historisk, at det efter års møjsommelige forhandlinger er lykkedes forhandlere fra Iran, USA, de øvrige faste medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd og EU at nå til enighed om en aftale, der gradvis vil løfte sanktionerne mod Iran, til gengæld for at landet ikke de næste år overskrider tærsklen til at blive en atommagt.

For begge sider er der tale om en politisk og strategisk satsning, der nok indebærer store farer, men som også åbner vide perspektiver – bestyrket også af det forhold, at det er lykkedes at holde linjen mellem Kina, USA, Rusland og EU. Irans leder, ayatollah Khamenei, har sanktioneret en aftale med præstestyrets ærkefjende. Præsident Barack Obama har rakt hånden ud til det land, som både Israel og USA’s arabiske allierede ser som deres dødelige fjende.

Høgene i begge lejre vil se aftalen som et fatalt knæfald for mørkets kræfter, og der vil ikke blive sparet på fjendebillederne. Men høgene i USA og Israel glemmer, at det ikke mindst er deres iver efter militære interventioner, der har styrket Iran, siden de i 2003 gennemtrumfede invasionen af Irak, som har hjulpet Iran til at få kontrol med det meste af nabolandet.

Høgene i begge lejre vil se aftalen som et fatalt knæfald for mørkets kræfter

Over for de forfejlede krige, som kun har gavnet dem, vi mindst ønsker at hjælpe, står et diplomati, der lidt efter lidt har haft held til at etablere en fælles interesse mellem Iran og en række andre store internationale aktører.

Det er en præstation, der ikke kun skaber håb om, at en militær konfrontation over Irans atomare aspirationer kan undgås. Men aftalen giver os samtidig lov til at håbe, at USA, Rusland og Iran kan indlede en dialog om, hvordan katastrofen i Syrien kan standses og Islamisk Stat inddæmmes. Aftalen kan dermed være med til at opbløde den diplomatiske hårdknude i Mellemøsten og frigøre et stort økonomisk potentiale – hvilket også vil være til gavn for de arabiske befolkninger og Israel.

Det behøver ikke at gå sådan, og mistilliden mellem Iran og omverdenen er ingen tilfældighed. Det er svært at afslutte en indædt konflikt og tager tid at opbygge tillid mellem gamle fjender.

Det er lykkedes at nå frem til en forståelse, som begge sider vil have gavn af at føre ud i livet

Men uanset hvor meget der kan gå galt, og uden at lukke øjnene for de indrømmelser til Teheran, som aftalen indebærer, er det stærkt opløftende, at parterne har haft modet og viljen til at føre forhandlingerne til ende. Det er lykkedes at nå frem til en forståelse, som begge sider vil have gavn af at føre ud i livet.

For små aktører som Danmark gælder det om at bakke helhjertet op om aftalen og med investeringer, samhandel og samarbejde gøre vores for at fylde rammen ud, som diplomatiet har skabt.

En god aftale har ingen tabere, kun vindere. Danmark kan og må blive en af dem.

bl

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce