Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tænk hvis vi havde en plan mod selvmord

Hver uge begår 12 mennesker herhjemme selvmord.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver gang der sker et trafikdrab i Danmark, bringer Politiken en notits om ulykken, hvordan og hvor den er sket, og om det f.eks. er en femårig dreng eller en kvinde på 89. Notitsen illustreres med en grafik, ’Døden på vejene’, som med kors angiver dette års antal af dræbte i forhold til det foregående år.

En påmindelse til avisens læsere om, at vi skal være agtsomme i trafikken og passe på os selv og vores medtrafikanter.

For hvert menneske, der omkommer i trafikken, er der tre til fire mennesker, der dør ved selvmord. I gennemsnit begår 12 danskere selvmord hver uge. Tolv mennesker, som ikke længere magter livet, men vælger døden. Mange flere forsøger. Dagligt registreres omkring 17 selvmordsforsøg, og derudover er der et større skyggetal med selvmordsforsøg, som aldrig bliver registreret, fordi der ikke er søgt lægehjælp.

Gennemsnitligt bliver seks personer i den nærmeste familie og vennekreds direkte berørt af et selvmord eller et selvmordsforsøg. Og selv om de fleste af os ikke har oplevet selvmord på allernærmeste hold, kender vi alle til nogle, der har taget deres eget liv.

Trafikulykkerne overvåges nøje af Rådet for Sikker Trafik, der har den overordnede vision: trafik uden dræbte. Store private donationer sikrer en økonomi, der betyder, at rådet med jævne mellemrum kan køre landsdækkende kampagner f.eks. mod højresvingsulykker. Rådet er i tæt samarbejde med Færdselssikkerhedskommissionen, nedsat af Folketinget, der med nationale handlingsplaner skal sikre, at antallet af trafikulykker til stadighed mindskes: ’Hver ulykke er én for meget – et fælles ansvar’, hedder den seneste handlingsplan, der løber frem til år 2020.

For hvert menneske, der omkommer i trafikken, er der tre til fire mennesker, der dør ved selvmord

Tænk, hvis der tilsvarende var en national handlingsplan for selvmordsforebyggelse: Hvert selvmord er ét for meget – et fælles ansvar og et råd, der arbejdede for liv uden selvmord; at der var penge nok til forskning, kampagner og andre selvmordsforebyggende initiativer.

Selvmord er stadig et tabu i mange kredse; noget, man helst undgår at tale om, og som sjældent kommer i aviserne. Selv blandt sundhedspersonalet på hospitalerne trives myterne.

I en ny bog om frivilligorganisationen Livslinien ’Egentlig ønskede jeg ikke at dø, jeg kunne bare ikke finde ud af livet’ fortæller skuespilleren, instruktøren og foredragsholderen Lotte Andersen, at sygeplejerskerne på en akutafdeling fik at vide, at de ikke måtte tale med patienterne om selvmordsforsøget. De skulle vente, til der kom en psykiater, for tænk, hvis de kom til at gøre det hele endnu værre ved at sige noget forkert!

Men netop samtalen er et af de vigtigste midler i den selvmordsforebyggende behandling. Et registerstudie, som Forskningsenheden under Psykiatrisk Center i København har foretaget blandt ca. 6.000 selvmordstruede danskere, viser, at risikoen for selvmord falder betragteligt, når man får tilbudt ambulant samtaleterapi. Det nytter altså.

Det ved de alt om i frivilligorganisationen Livslinien, som gennem 20 år har tilbudt rådgivende samtaler til selvmordstruede og deres pårørende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er forbløffende, hvor langt man i løbet af en halv times tid kan nå i en samtale på telefonen eller på nettet

Godt 1.000 frivillige har i de forløbne år besvaret langt over 100.000 henvendelser over telefonen eller net- og chat-rådgivningen. Samtaler, der betyder noget for både brugerne af Livslinien og de frivillige, som kan berette om, hvordan der på et øjeblik kan skabes en fortrolig stemning, der muliggør samtaler om store eksistentialistiske spørgsmål: livet, døden, sorgen og krisen.

Det er forbløffende, hvor langt man i løbet af en halv times tid kan nå i en samtale på telefonen eller på nettet. De frivillige rådgivere er i alle aldre med forskellig baggrund og uddannelse, men har nærværet, omsorgen og interessen for andre mennesker til fælles. Inden de slippes løs ved telefonerne og computeren, gennemgår de et intensivt kursusforløb på Livslinien, som ruster dem til at tage selv de sværeste samtaler. Og jeg har endnu ikke mødt en eneste frivillig, som ikke magtede opgaven, eller som fortrød. Tværtimod har jeg hørt om glæden ved bevægende, fortrolige og livgivende samtaler.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som har fulgt Livslinien gennem mange år, betegner organisationen som inspirator og fornyer af velfærdsstaten, hvilket andre og større frivillige organisationer kan lære meget af. Helt afgørende er ligeværdigheden mellem de frivillige og brugerne, som offentlige institutioner aldrig kan etablere, fordi der altid vil være et over-/underordnende forhold mellem patient og behandler, lærer og elev eller sagsbehandler og borger, der søger hjælp.

At være frivillig og støtte Livslinien handler ikke alene om at gøre noget for andre, men også om hvem vi selv er, og hvilke forandringer vi må foretage for at genskabe gode, moderne og stærke fællesskaber, der rækker ud over os selv, siger han.

Livsliniens rådgivning startede i 1995 på baggrund af et selvmordsforsøg. Morten Thomsens. Det lykkedes heldigvis ikke. Han fik hjælp og besluttede, at han ville gøre sit til at hjælpe andre i samme situation. Der skulle være et landsdækkende tilbud med telefonrådgivning til selvmordstruede og deres pårørende. Til en start var de nogle enkelte frivillige, der deltes om en telefon og en husleje, de ikke havde penge til. Telefonen var kun åben nogle timer i weekenden. I dag er der 240 frivillige rådgivere, som årligt besvarer 14-15.000 henvendelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Livslinien er ikke længere en lille privat forening, men en betydelig aktør i det selvmordsforebyggende arbejde. Fra januar næste år udvides åbningstiden, og Livslinien bliver hermed den eneste landsdækkende rådgivning med døgnåbent.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden