Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Debat

Alternativet vil af med regeringens undskyldning for ikke at tage ansvar

Alternativet vil af med retsforbeholdet – hele retsforbeholdet. Kun derved fratager vi regeringen dens eneste undskyldning for fortsat at undslå sig at tage ansvar.

Debat

Alternativets klare 'ja' til dansk tilslutning til det fælles europæiske samarbejde på flygtninge- og asylområdet blev søndag behandlet i en leder af Politikens chefredaktør Bo Lidegaard, hvilket affødte et prompte svar fra Enhedslistens Pernille Skipper, der ligeledes knytter kommentarer til Alternativets 'ja'.

Først og fremmest glæder det mig, at spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal tilslutte sig det fælles europæiske samarbejde om at løse den humanitære undtagelsessituation som følge af både klimakrise og krigs indtog i Syrien, endelig er kommet på dagsordenen. Diskussionen har alt for længe primært taget udgangspunkt i, hvor mange flygtninge Danmark kan og vil tage imod herhjemme, men det er en fuldstændig frugtesløs diskussion. For det første, fordi de partier, der vil tage færrest muligt, vandt valget med ét mandat og desværre derfor bestemmer.

LÆS MERE

For det andet, fordi antallet af flygtninge, vi tager imod, uagtet antallets størrelse aldrig bliver en løsning på den humanitære krisesituation. Den kan kun løses gennem bl.a. massiv hjælp i nærområderne samt en regulær Marshall-plan for Nordafrika og Mellemøsten, som flere – herunder Alternativet – har peget på.

I sit svar til Bo Lidegaard fremfører Enhedslisten flere pointer, som jeg er enig i. Den ene er, at retsforbeholdet ikke er nogen formel forhindring for, at Danmark tilslutter sig det fælles europæiske samarbejde. Det er rigtigt. Forbeholdet er ingen formel forhindring. Men det er ren retorik, fordi faktum er, at retsforbeholdet – så længe det eksisterer – betyder, at enhver regering med et flertal bag sig kan beslutte, at Danmark skal stå uden for samarbejdet. Det er det, vi ser lige nu.

Så længe retsforbeholdet står ved kraft, vil det flertal blandt befolkningen, der ønsker dansk tilslutning til fælles europæisk samarbejde, ikke blive respekteret

Så længe retsforbeholdet står ved kraft, vil det flertal blandt befolkningen, der ønsker dansk tilslutning til fælles europæisk samarbejde, ikke blive respekteret. Og sådan vil det efter alt at dømme fortsat være, hvis vi om fire år skifter farve på regeringen. Socialdemokraternes kurs i spørgsmålet ligner – så vidt jeg kan se – til forveksling Venstres.

Og Socialdemokraterne er da også sammen med SF, Konservative, Radikale og Venstre en del af den forligskreds, der har besluttet, at befolkningens holdning til flygtninge- og asylpolitikken ikke skal høres ved det kommende folketingsvalg d. 3. december.

De fem partier traf beslutningen i begyndelsen af 2015, og meget er sket siden. Vi håber derfor, at forligspartierne vil ombestemme sig og lade befolkningen tage stilling til, hvorvidt forbeholdet imod dansk tilslutning til fælles, europæisk samarbejde om flygtninge- og asylpolitikken fortsat skal eksistere.

LÆS LEDER

Her skal ingen tvivl herske: Alternativet vil af med retsforbeholdet – hele retsforbeholdet. Kun derved fratager vi regeringen dens eneste – formelle eller ej – undskyldning for fortsat at undslå sig at tage ansvar.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enhver beslutning i forhold til retsforbeholdet imod dansk tilslutning til fælles europæisk samarbejde om flygtninge og asyl skal være funderet i befolkningen – det skal være en demokratisk beslutning. Derfor, netop derfor, stiller vi beslutningsforslag om, at regeringen pålægges at høre befolkningen også i spørgsmålet om retsforbeholdet imod dansk tilslutning til fælles europæisk samarbejde ved folkeafstemningen d. 3. december.

Alternativet er dermed ikke et 'nej'-parti. Vi vil ikke, som bl.a. Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil det, nøjes med at stå udenfor, men derimod være med og tage ansvar.

Flygtningestrømme, finanssektor, forurening og klimakrise er ligeglade med grænsekontrol og knipler, og de kan følgelig kun løses gennem internationale samarbejder

Det skyldes ikke mindst, at vi har identificeret tre kriser, som vi prøver at give svar på: empati-, klima- og systemkrisen. Og alle tre er kriser uden pas. Flygtningestrømme, finanssektor, forurening og klimakrise er ligeglade med grænsekontrol og knipler, og de kan følgelig kun løses gennem internationale samarbejder. Sådan et er EU, og derfor vil vi ind og arbejde. Tage konstruktiv og aktiv del i at forandre verden – og dermed også EU – til det bedre.

Og lad os så også lige holde helt fast i, at vi har meget at takke EU for. Fx har EU sikret en hidtil uset stabilitet i Europa. Vi har ikke oplevet krig siden 2. verdenskrig, hvilket i sig selv er et fantastisk resultatet. Men det er også fantastisk, fordi det har medført en kontinuerlig ubrudt fremgang i Europa. Og så ved de fleste jo nok, at klima- og miljøpolitikken er meget vigtig for Alternativet. Og her gælder det, at EU faktisk er langt mere ambitiøst på Danmarks vegne, end skiftende regeringer er det – og det gælder selvfølgelig i allerhøjeste grad i forhold til den kurs, den nuværende regering har udstukket.

Herudover vedtager EU i første halvår af 2016 nye CO2-reduktionsmål for Danmark, og da vi er et rigt medlemsland, bliver målene herligt ambitiøse. Og idet der ikke er noget forbehold imod dansk tilslutning til fælles europæisk klima- og miljøpolitik, så kan regeringen ikke stille andet op end at slå sig lidt i tøjret – og så ellers sørge for, at Danmark tager aktiv del i en fælles europæisk løsning på klimakrisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For mig er det helt tydeligt, at verden bliver mere og mere forbundet. Vi kan ikke lukke os af for omverdenen. Det er forsøgt, og det virker ikke. Tiden er hverken til rød eller blå nationalisme. Tiden er til internationalisme. Og derfor er det for mig helt tydeligt, at hvis ikke EU eksisterede i dag, så skulle vi opfinde det.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce