Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat

Nogle børn ved ikke, at et hestebarn hedder føl, men de ved, hvad Kongens Foged er

Børnefattigdom er ikke tal på et regneark. Børnefattigdom har navne. De hedder Patrick, Oliver, Natasja og Julia og sidder rundt omkring i klasselokaler.

Debat

»Har det barn ikke en far«, spurgte sagsbehandleren, og da min mor svarede jo, trak han både børnepenge og boligsikring fra den kontanthjælp, min mor havde fået, da hun var blevet fyret efter et langt sygdomsforløb. Min mor græd hele vejen hjem fra bistandskontoret, og jeg vidste godt, at jeg ikke skulle spørge om nye sko, selv om træskoene var blevet alt for små. Det år græd hun meget, én gang af glæde. Det var den dag, der stod en mand fra kirken med en kuvert. Der var 500 kroner i.

Sagsbehandleren fulgte ikke loven, men det vidste min mor ikke. Vi havde trukket nitten, da vi fik ham. Jeg ville ønske, at vi havde fået en af de andre. En af de søde.

Et år sad Patrick altid lige op ad radiatoren. Han var kold og frøs, når han kom i skole

Jeg har været lærer i mere end 10 år. Man ser meget på 10 år. Børn, der lærer at læse. Børn, der får sejre. Børn, der trives, og børn, der ikke gør.

Et år sad Patrick altid lige op ad radiatoren. Han var kold og frøs, når han kom i skole. Det tog en times tid at få varmen, også selv om vi satte ham ved siden af radiatoren. Familien havde mistet deres bolig, så de boede i campingvogn. Det er koldt at bo i campingvogn i marts, hvor der stadig er nattefrost.

Hver morgen havde vi rutiner: Hvilken måned har vi nu? Hvilken ugedag? Årstal? Og datoen for i dag? Det var rigtig svært at huske for de fleste.

LÆS KRONIK

Men to datoer kunne de altid. I dag er det den 1., og min mor har lovet mig en ny jakke, og i morgen er det den 20., så kommer der børnepenge. Den 1. og den 20. var lette at huske. Det var de gode dage, hvor der for en gangs skyld ikke skulle tænkes i penge.

Vi lærte også om dyr. En hanhest hedder hingst eller vallak, en hunhest hedder en hoppe, et hestebarn hedder føl og et babyfår hedder et lam. Det var lige så svært at huske som måneder og ugedage.

I psykologens rapporter ville det hedde ordmobiliseringsproblemer eller kort arbejdstidshukommelse. På trods af ordmobiliseringsproblemer og kort arbejdstidshukommelse vidste alle, hvem kongens foged var. Det skete, at kongens foged kom på besøg. Det skete også, at en familie blev sat ud af kongens foged.

Selv om de andre børn havde set kongens foged hos Natasja, og selv om alle havde set, at tingene blev båret ud af lejligheden, blev man ikke drillet med kongens foged

Selv om de andre børn havde set kongens foged hos Natasja, og selv om alle havde set, at tingene blev båret ud af lejligheden, blev man ikke drillet med kongens foged. De vidste godt, at det næste gang kunne være hjemme hos dem, man kom bagud med huslejen, hvis man ikke lige præcis blev reddet af datoerne den 20. og den 1.

Børnefattigdom er ikke tal på et regneark. Børnefattigdom har navne. De hedder Patrick, Oliver, Natasja og Julia. Disse børn kommer ikke i skole sidst på måneden, fordi der ikke er råd til madpakke, eller også kommer de i skole med en madpakke, hvor der er mugpletter på brødet eller med en pose med kogt pasta, for kogt pasta er det billigste.

Børnefattigdom er at opdage, at sål og sko ikke kan limes sammen med en limstift, og at gøre sig den erfaring, at gaffertape er noget, der holder begge dele sammen. Børnefattigdom er at håbe på, at der er plads på en Røde Kors-sommerlejr, for så er der da lidt at fortælle, når andre børn kan fortælle om ture i sommerhus og på Kos. Børnefattigdom er spekulationer over familiens økonomi. Skyld, skam og angsten for rudekuverter, selvom man kun er 10.

LÆS DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som lærer møder jeg også mange forældre. De er meget forskellige. En ting har de dog tilfælles: De elsker deres børn.

Jeg har endnu til gode at møde det forældrepar, der ikke ønsker det bedste for deres børn. Jeg har stadig til gode at møde det forældrepar, der ønsker for dem selv og deres børn, at de skal opleve hjemløshed og gamle sko, der ikke er råd til at erstatte. Jeg har stadig til gode at møde de forældre, der ønsker, at deres børn skal vokse op på en menu af pasta og daggammelt brød.

Så må man prioritere, siges der.

Jeg har mødt familier, der prioriterer alt, hvad de kan. De har alle det samme problem: for at prioritere skal der være noget at prioritere fra. Skal det være huslejen, aftensmaden eller et par nye sko, der skal prioriteres fra? Børnefattigdom kan ikke sættes ind i et regneark. Fattigdommen har navne på virkelige børn i virkelige klasselokaler. De findes et sted langt fra Finansministeriets mure.

Et moderne kontanthjælpsloft vil skabe flere børn som Patrick, Oliver, Natasja og Julia. Jeg kan ikke tro, at det virkelig er dét, vi som samfund ønsker for vores børn.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce