Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nogle børn ved ikke, at et hestebarn hedder føl, men de ved, hvad Kongens Foged er

Børnefattigdom er ikke tal på et regneark. Børnefattigdom har navne. De hedder Patrick, Oliver, Natasja og Julia og sidder rundt omkring i klasselokaler.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Har det barn ikke en far«, spurgte sagsbehandleren, og da min mor svarede jo, trak han både børnepenge og boligsikring fra den kontanthjælp, min mor havde fået, da hun var blevet fyret efter et langt sygdomsforløb. Min mor græd hele vejen hjem fra bistandskontoret, og jeg vidste godt, at jeg ikke skulle spørge om nye sko, selv om træskoene var blevet alt for små. Det år græd hun meget, én gang af glæde. Det var den dag, der stod en mand fra kirken med en kuvert. Der var 500 kroner i.

Sagsbehandleren fulgte ikke loven, men det vidste min mor ikke. Vi havde trukket nitten, da vi fik ham. Jeg ville ønske, at vi havde fået en af de andre. En af de søde.

Et år sad Patrick altid lige op ad radiatoren. Han var kold og frøs, når han kom i skole

Jeg har været lærer i mere end 10 år. Man ser meget på 10 år. Børn, der lærer at læse. Børn, der får sejre. Børn, der trives, og børn, der ikke gør.

Et år sad Patrick altid lige op ad radiatoren. Han var kold og frøs, når han kom i skole. Det tog en times tid at få varmen, også selv om vi satte ham ved siden af radiatoren. Familien havde mistet deres bolig, så de boede i campingvogn. Det er koldt at bo i campingvogn i marts, hvor der stadig er nattefrost.

Hver morgen havde vi rutiner: Hvilken måned har vi nu? Hvilken ugedag? Årstal? Og datoen for i dag? Det var rigtig svært at huske for de fleste.

LÆS KRONIK

Men to datoer kunne de altid. I dag er det den 1., og min mor har lovet mig en ny jakke, og i morgen er det den 20., så kommer der børnepenge. Den 1. og den 20. var lette at huske. Det var de gode dage, hvor der for en gangs skyld ikke skulle tænkes i penge.

Vi lærte også om dyr. En hanhest hedder hingst eller vallak, en hunhest hedder en hoppe, et hestebarn hedder føl og et babyfår hedder et lam. Det var lige så svært at huske som måneder og ugedage.

I psykologens rapporter ville det hedde ordmobiliseringsproblemer eller kort arbejdstidshukommelse. På trods af ordmobiliseringsproblemer og kort arbejdstidshukommelse vidste alle, hvem kongens foged var. Det skete, at kongens foged kom på besøg. Det skete også, at en familie blev sat ud af kongens foged.

Selv om de andre børn havde set kongens foged hos Natasja, og selv om alle havde set, at tingene blev båret ud af lejligheden, blev man ikke drillet med kongens foged

Selv om de andre børn havde set kongens foged hos Natasja, og selv om alle havde set, at tingene blev båret ud af lejligheden, blev man ikke drillet med kongens foged. De vidste godt, at det næste gang kunne være hjemme hos dem, man kom bagud med huslejen, hvis man ikke lige præcis blev reddet af datoerne den 20. og den 1.

Børnefattigdom er ikke tal på et regneark. Børnefattigdom har navne. De hedder Patrick, Oliver, Natasja og Julia. Disse børn kommer ikke i skole sidst på måneden, fordi der ikke er råd til madpakke, eller også kommer de i skole med en madpakke, hvor der er mugpletter på brødet eller med en pose med kogt pasta, for kogt pasta er det billigste.

Børnefattigdom er at opdage, at sål og sko ikke kan limes sammen med en limstift, og at gøre sig den erfaring, at gaffertape er noget, der holder begge dele sammen. Børnefattigdom er at håbe på, at der er plads på en Røde Kors-sommerlejr, for så er der da lidt at fortælle, når andre børn kan fortælle om ture i sommerhus og på Kos. Børnefattigdom er spekulationer over familiens økonomi. Skyld, skam og angsten for rudekuverter, selvom man kun er 10.

LÆS DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som lærer møder jeg også mange forældre. De er meget forskellige. En ting har de dog tilfælles: De elsker deres børn.

Jeg har endnu til gode at møde det forældrepar, der ikke ønsker det bedste for deres børn. Jeg har stadig til gode at møde det forældrepar, der ønsker for dem selv og deres børn, at de skal opleve hjemløshed og gamle sko, der ikke er råd til at erstatte. Jeg har stadig til gode at møde de forældre, der ønsker, at deres børn skal vokse op på en menu af pasta og daggammelt brød.

Så må man prioritere, siges der.

Jeg har mødt familier, der prioriterer alt, hvad de kan. De har alle det samme problem: for at prioritere skal der være noget at prioritere fra. Skal det være huslejen, aftensmaden eller et par nye sko, der skal prioriteres fra? Børnefattigdom kan ikke sættes ind i et regneark. Fattigdommen har navne på virkelige børn i virkelige klasselokaler. De findes et sted langt fra Finansministeriets mure.

Et moderne kontanthjælpsloft vil skabe flere børn som Patrick, Oliver, Natasja og Julia. Jeg kan ikke tro, at det virkelig er dét, vi som samfund ønsker for vores børn.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden