Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Da de danske myndigheder i 2004, som de første i verden, indførte nakkefoldsskanning til alle gravide, var det reelt startskuddet til en udrensning af mennesker med Downs syndrom i vores samfund. Men hvorfor er vi så bange for at få et barn med Downs, og er det forsvarligt at vælge en abort? Det spørgsmål stiller DR i en ny dokumentar Kilde: DR

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR 2-program dæmoniserer fosterdiagnostik

Formålet med fosterdiagnostik er ikke at forhindre fødsel af børn med alvorlig sygdom eller handikap.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR 2 har over to mandage vist programmet ’Død over Downs’. Udsendelserne satte spørgsmålstegn ved, om hospitalernes rådgivning i forbindelse med diagnostik af Downs syndrom er betinget af andet end en kold økonomisk kalkule, og programmet fortalte, at nogle par direkte er blevet opfordret til abort.

På Aarhus Universitetshospital genkender vi på ingen måde dette billede. Tværtimod arbejder vi for at kunne tilbyde parrene de undersøgelser, de ønsker, i den fagligt bedste kvalitet. Vi rådgiver parrene for at sætte dem i stand til at træffe selvstændige og velinformerede beslutninger, og vi forsøger hele tiden at blive endnu bedre – også til at forstå parrenes ønsker.

For os er det vigtigt, at et par træffer den beslutning, der er den rigtige for lige netop deres familie. Vi har i flere år samarbejdet med Landsforeningen Downs Syndrom om bl.a. information til par, der venter et barn med Downs syndrom, og foreningen har deltaget i forelæsninger for medicinstuderende, for at give en så nuanceret oplysning som muligt om livet med Downs syndrom.

Vi har et tæt tværfagligt samarbejde mellem fødselslæger, børnelæger, genetikere, sonografer, sygeplejersker, præster og antropologer om, hvordan vi som både fagpersoner og mennesker håndterer den dilemmafyldte og vanskelige opgave at balancere mellem parrenes ønsker, lov, etik, kultur, religion og faglighed.

DEBAT

Som led i sit ph.d.-projekt om information og rådgivning i forbindelse med fosterdiagnostik har antropolog Stina Lou observeret mere end 400 nakkefoldsskanninger og undersøgt kommunikationen med par, som fik besked om forhøjet risiko for Downs syndrom.

Projektet viste, at parrene var meget tilfredse med informationen og dialogen med personalet; de følte sig hørt, og alle de interviewede par gav udtryk for, at de i en kommende graviditet igen ville vælge at få foretaget nakkefoldsskanning. Dette resultat er helt i overensstemmelse med den etik og respekt for parrenes autonomi, der er standarden for alle afdelinger i Region Midtjylland. Ingen skal føle sig presset til abort.

Vi vil gerne have debat om, hvordan vi som samfund forholder os til mennesker, der er anderledes. Men debatten er så vigtig, at den bør føres på et nuanceret grundlag. En udsendelse som ’Død over Downs’, som ensidigt dæmoniserer de mennesker, der udfører fosterdiagnostik, gavner ingen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden