Tegning. Jørn Villumsen

Tegning. Jørn Villumsen

Debat

Skal vores kyster virkelig fredes for byggeri og udvikling?

Læs to debattører med - vidt forskellige - holdninger til regeringens planer om kystbyggeri.

Debat

#1: Kystprojekter tager hensyn til natur og turisme

Jens Zimmer Christensen, formand, Horesta

Regeringen har netop præsenteret 10 forsøgsprojekter for dansk turisme, som åbner for nye naturoplevelser og skaber beskæftigelse i landdistrikterne.

Projekterne er forankret i lokale naturforhold og skal opføres i samhørighed med den omkringliggende natur. Øget adgang til – og brug af – naturen vil være til glæde og gavn for mange. Projekterne er derfor både en prioritering af dansk natur og dansk turisme.

Danmarks Naturfredningsforening har ført en skræmmekampagne mod de 10 projekter og kaldt det »vejen mod Mallorca-tilstande«. Men lad os nu være lidt mere afbalancerede.

Danmarks Naturfredningsforening har ført en skræmmekampagne mod de 10 projekter og kaldt det »vejen mod Mallorca-tilstande«. Men lad os nu være lidt mere afbalancerede

Der er tale om 10 projekter, der er udarbejdet med udgangspunkt i lokale forhold under krav om særlige hensyn til naturen og typisk efter ønske fra lokalbefolkningen i kommunerne. Desuden er de 10 projekter fordelt over 7.300 km kystlinje og tåler derfor på ingen måde sammenligning med tilstandene i Sydeuropa.

Investeringerne i projekterne vil skabe lokale jobs i landdistrikterne og vil samtidig markedsføre Danmarks enestående naturoplevelser for danske og udenlandske turister. Der er brug for, at vi til stadighed udvikler dansk turisme både i forhold til overnatningsmuligheder og oplevelser.

#2: Byggeri på kysterne truer danskernes frirum

Jørgen Lehrmann Madsen, seminarielektor (emer.)

10 danske kystkommuner fik i fredags lov til at forgribe sig på deres kyststrækninger, så de kan imødekomme forvænte turisters ønske om badeland og hoteller på stranden. Det sker i henhold til ’lov om ændring af lov om planlægning og lov om naturbeskyttelse’.

Denne lov har en interessant undertitel, nemlig ’forsøgsordning for kyst- og naturturisme’, men det fremgår mærkeligt nok ikke umiddelbart af lovteksten, hvordan eller hvornår forsøget skal evalueres.

LÆS DEBAT

På pressemødet fredag, hvor regeringen præsenterede de 10 projekter, var der også stilhed om denne evaluering. Og det var ikke ydmyghed, der prægede erhvervsministerens fremlæggelse af dette skelsættende brud med næsten 80 års dansk kystbeskyttelse. Troels Lund Poulsen var tværtimod stærkt optaget af hurtigst muligt at få lov til at godkende yderligere 15 projekter.

Folketingets flertal må ikke overlade en så irreversibel beslutning til en minister, der primært ser naturværdier som noget, der kan omsættes til forretning

Også som forsøg? Kan man med et snuptag og helt uden forudgående evaluering gøre 10 projekter til 25? Folketingets flertal må ikke overlade en så irreversibel beslutning til en minister, der primært ser naturværdier som noget, der kan omsættes til forretning.

Der hviler et tungt ansvar på hvert eneste medlem af Folketinget, når denne sag samt Venstres ønske om at ændre planloven skal behandles. I 30’ernes fattige Danmark var man storsindet nok til at beslutte, at de frie kyststrækninger skulle være alle danskeres frirum. Har vi ikke længere råd til den holdning?

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce