Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drop nu dæmoniseringen af europæiske muslimer

Hvorfor skal vi muslimer undskylde for ekstremisters adfærd?

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvem betaler prisen, når islamister begår terror i Europa, som det er sket flere gange i år? Det gør de europæiske muslimer. Hver gang! Når terrorister folder sig ud som i Paris, mener mange politikere, at muslimer i Europa har en særlig forpligtelse til at tage afstand fra uhyrlighederne. Det gør vi gerne. Men hvorfor skal muslimer hele tiden bevise, at de er vestligt orienteret? Og undskylde for ekstremisters adfærd? Det er ikke bare unfair. Det er dæmonisering og islamofobi«.

Sådan lyder det fra den 53-årige schweiziske forfatter, debattør og professor ved Oxford University Tariq Ramadan. Han har i mange år været frontfigur i promoveringen af euroislam, der handler om at nyfortolke islam i en europæisk sammenhæng.

LÆS DEBAT

Er det ikke rimeligt at forvente, at muslimer integrerer sig, Tariq Ramadan?

»Men det gør de jo også. Muslimernes integration er ingen fiasko. Den er en succes. Den fungerer! Problemet er, at det omgivende samfund glemmer, at muslimer er tyskere, europæere, franskmænd, danskere – europæere slet og ret. Og så betvivler man muslimernes lyst til at integrere sig. Hold nu op med at sætte spørgsmålstegn ved muslimernes lyst til at blive en del af Europa«.

Men der er vel mange muslimer, der ikke har integreret sig i Europa?

Hold nu op med at sætte spørgsmålstegn ved muslimernes lyst til at blive en del af Europa

»Sagen er, at muslimerne bevæger sig fremad. Se bare, hvordan der er skudt en europæisk middelklasse af muslimer op overalt i Europa, og hvordan europæiske muslimer er gået fra at være passive og isolerede til at være aktive borgere. Integrationen virker. Men det omgivende samfund står stille«.

Står stille?

»Den vestlige diskurs flytter sig slet ikke. Man taler stadig om andengenerationsindvandrere, selvom der er tale om fjerde og femte generation. Og i mandags talte den franske præsident Hollande om ’os’ og ’dem’ og om, at ’de’ ikke deler vores værdier. Retorikken er fuldstændig den samme som for 10 år siden, ja, efter 11. september i 2001. Den samme debat, de samme argumenter og misforståelser. Hollandes ord om, at »vi skal bombe i Syrien«, er jo også nærmest identisk med George W. Bushs«.

En præsident er vel nødt til at fordømme i sådan en situation?

»Naturligvis. Og der er kun én part, der skal fordømmes her: terroristerne. Men jeg savner visionen fra de europæiske politikere. Hvor er den europæiske drøm om et pluralistisk europæisk kontinent, der bygges op i fællesskab? Og hvorfor ser Hollande ikke indad i forhold til den hjemlige politik: socialpolitik, boligpolitik, uddannelsespolitik, forstæderne? Hvis der er nogen, der har fejlet, er det da de vestlige politikere, der tøver med at integrere muslimerne i Europa«.

Så muslimerne har gjort det hele rigtigt, mens de vestlige politikere har fejlet over hele linjen?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej, så firkantet er det naturligvis ikke. Men det virker, som om de vestlige politikere intet har lært de seneste 25 år, og at de er fuldstændig blinde over for, at muslimerne faktisk har integreret sig i stor stil. I stedet for en visionær politik, der satser på sammenhængskraft, har vi i mange europæiske lande fået en følelsesladet politik, der bygger på frygt for de fremmede. Selv i de store mainstreampartier har man overtaget højrepopulisternes retorik. Det er uhyre farligt«.

Det virker, som om de vestlige politikere intet har lært de seneste 25 år, og at de er fuldstændig blinde over for, at muslimerne faktisk har integreret sig i stor stil

Kan du ikke forstå, at mange europæere er bange, når terrorister folder sig ud i islams navn, som tilfældet var med Charlie Hebdo, Krudttønden og synagogen i København og nu Paris?

»Naturligvis. Det siger jeg også til muslimer: I bliver nødt til at vise respekt for den frygt, som jeres medborgere har. Men jeg siger også: I skal være være opmærksomme på, at der er politikere, som forsøger at vinde næste valg ved at puste præcis til den fremmedfrygt, som terrorister skaber. Vi – muslimerne i Europa – skal stå til ansvar, hver gang en håndfuld mennesker, som vi ikke har det mindste til fælles med, handler på en ekstrem og afskyvækkende måde. Det er ikke fair«.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden