Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Debat

Skift black friday ud med en grøn fredag

Vi er nødt til at løfte blikket fra vores næsten tvangsneurotiske fokus på penge og forbrug.

Debat

I morgen er det black friday, og navnet er rammende. For black friday er i sandhed en sort dag – i hvert fald for miljøet.

Oprindelig er der tale om en amerikansk udsalgsdag, som markerer starten på julehandlen. Konceptet har de seneste år bredt sig til andre lande – også Danmark. Navnet hentyder til de sorte tal på bundlinjen, som butikkerne oplever efter udsalget, og det er da fint for de forretningsdrivende – jeg under dem gerne et overskud.

Men vi er nødt til at løfte blikket fra vores næsten tvangsneurotiske fokus på penge. I forbindelse med fremlæggelsen af regeringens finanslovsforslag fremførte finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) synspunktet, at »det eneste, der kan få verden til at gå under, er rod i økonomien«.

97 pct. af verdens klimaforskere ville nok erklære sig uenig, og det gør jeg også. De sorte tal på den økonomiske bundlinje kan ikke stå alene, og desværre skaber black friday røde tal på den miljømæssige bundlinje.

Danmark er et af de lande i verden, der forbruger allermest per indbygger. Hvis resten af Jorden havde et forbrug som vores, ville der være brug for fire jordkloder. Verden tager ganske enkelt skade af vores overforbrug.

Når vi bifalder et overdrevet forbrug og per automatik ser forbruget som den ypperste primus motor til at ’sætte gang i hjulene’, glemmer vi, at vi understøtter et grænseløst forbrug på en klode, der i dén grad har grænser.

Vi kan ikke blive ved med at trække over på klodens ressourcekonto; klima og miljø giver ikke kassekredit. Prisen betaler vi allerede med bl.a. vilde vejrfænomener, tab af dyre- og plantearter og heftig luftforurening. I Beijing har mange børn kun hørt om stjerner i deres børnebøger – smoggen gør, at de aldrig har fået syn for sagn. Hvad med om vi gav de kinesiske børn stjernerne tilbage?

Danmark er et af de lande i verden, der forbruger allermest per indbygger. Hvis resten af Jorden havde et forbrug som vores, ville der være brug for fire jordkloder. Verden tager ganske enkelt skade af vores overforbrug

Jeg foreslår, at vi i stedet for at dedikere dagen i dag til indkøb af endnu flere ting, vi ikke har brug for, omdøber dagen til green friday og bruger den til at sætte fokus på et bæredygtigt forbrug.

Lad os købe færre ting, men til gengæld ting af langt bedre kvalitet. Lad os med vores valg af varer stemme med pengepungen og sende et klart signal til producenterne: Vi gider ikke købe jeres billige møg. Vi kræver ordentlige varer over hele linjen. De skal laves af ordentlige materialer, produceres med miljøvenlige metoder under rimelige arbejdsforhold og fragtes over så kort afstand som muligt, inden vi lægger dem i indkøbskurven.

Flere og flere har også indset, at vi kan dele og låne os frem i verden og dermed undgå unødigt forbrug og bunker af apparater og dingenoter, som ingen gavn gør langt hovedparten af tiden.

Når du skal til genbrugspladsen, har du brug for en trailer, men når haveaffaldet er afleveret, står traileren alligevel bare og fylder. Og skal du hænge et billede op på væggen, har du brug for at bore et hul, men ikke for at købe en boremaskine. I begge tilfælde kan vi deles om tingene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når vi køber en reol, kan vi gå efter FSC-mærket træ for at skåne miljøet; køber vi fiskefrikadeller, kan vi kigge efter MSC-mærket, og vi kan se efter blomsten eller svanen, når vi køber toiletpapir.

Nogen synes, at vi har for mange mærker, og det kan da også være lidt af en jungle. Men faktisk mangler vi ét: et universelt mærke for det CO2-aftryk, et produkt efterlader i atmosfæren. Det vil gøre det muligt at gennemskue, at en T-shirt langtfra er fantastisk for miljøet, bare fordi den er lavet af økologisk bomuld, når den samtidig er fragtet hele vejen fra Indien. Her er det langt bedre at købe en lokalt – eller europæisk – produceret T-shirt. Vi mangler simpelthen en mærkningsordning, som kan hjælpe os med at træffe informerede valg.

Vejene til et mere bæredygtigt forbrug er mange, og svaret ligger givetvis i en kombination af løsninger. Men én ting er sikker: Det er på tide med et skifte. Lad os tale om, at lykke ikke er lig med summen af vores ejendele, og at vi som mennesker er langt mere værd, end hvad vi ejer. Glædelig green friday!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce