Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Tegning. Mette Dreyer
Foto: Mette Dreyer/Politiken-Tegning

Tegning. Mette Dreyer

Debat

Forældre i Danmark arbejder mere end alle andre grupper

Det er en sejlivet myte, at danskerne skulle arbejde for lidt, som antropolog Dennis Nørmark påstår.

Debat

Borgerligt liberale debattører insisterer jævnligt på, at danske børnefamilier arbejder for lidt. Senest Dennis Nørmark (Pol. 14.11.), der har sine indtryk fra nogle udenlandske kursister, som han underviser, og fra Rockwool Fondens undersøgelse, som har været stærkt omdiskuteret.

Faktum er - som også en ny Cepos-undersøgelse bekræfter - at danske og svenske parfamilier (mor og far tilsammen) har den højeste arbejdsintensitet i EU.

Til gengæld har danske forældre ringere barsel, ingen lovfæstet ret til barns sygedag, ingen ret til deltid og meget lidt fædrebarsel sammenlignet med bl. a. Sverige og andre lande med høj erhvervs-og beskæftigelsesfrekvens for kvinder.

Når det er blevet så sejlivet en myte, at danskerne arbejder for lidt, skyldes det, at vores samlede gennemsnitlige arbejdstid baseret på hele arbejdsstyrken ligger lavt i en europæisk kontekst. Det skyldes flere ting: Vi har i forhold til andre lande mange unge og studerende på arbejdsmarkedet, og de arbejder typisk ikke mere end 15-20 timer om ugen - det trækker gennemsnittet ned.

Vi har en normalarbejdsuge på 37,5 timer, men mange arbejder reelt mere (især fædrene). Det ikkeregistrerede overarbejde er meget højt, viser flere undersøgelser.

Faktum er - som også en ny Cepos-undersøgelse bekræfter - at danske og svenske parfamilier (mor og far tilsammen) har den højeste arbejdsintensitet i EU

Næsten 8 ud af 10 danske kvinder er på arbejdsmarkedet, hvilket er tæt på rekord i EU, men en tredjedel af kvinderne er på deltid (det gælder dog i mindre grad forældre). At så ekstremt mange kvinder er på arbejdsmarkedet, trækker altså timetalsgennemsnittet ned.

Vi har i Danmark en svag iværksætterog selvstændighedskultur, hvilket betyder, at andre lande med mange selvstændige, der typisk arbejder 50-60 timer om ugen, ser flittigere ud på papiret. Til gengæld har vi en meget høj produktivitet i Danmark - selv om vi er færre timer på jobbet, producerer vi altså mere.

Hvad de borgerligt-liberale debattører konsekvent glemmer, fortier eller fortrænger - og som vi er mange, der gang på gang har forsøgt at fortælle dem - er, at det netop ikke er forældrene i Danmark, der arbejder lidt.

Forældre i Danmark arbejder mere end alle andre grupper. Det er f. eks. ikke mødre til de mindre børn, der er på deltid, men andre kvinder.

Far og mor arbejder tilsammen omtrent 75 timer om ugen, idet mændene arbejder ca. 6 timer mere end kvinderne (som til gengæld arbejder mere derhjemme).

Det er tæt på rekord i Europa.

Rettelse: Analysen, som der refereres til, er lavet af centrum-venstre tænketanken Cevea, og ikke af Cepos.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce