Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning. Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flygtninge-byer skal udklække nye demokratiske borgere

Det tid til at forlige sig med tanken om byer, hvor op til en million flygtninge af enhver nationalitet kan leve i sikkerhed og lære, hvordan man skaber en bedre fremtid.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europæiske lande og amerikanske delstater diskuterer nu, hvilken risiko der er forbundet med at modtage flere flygtninge fra Syrien eller et andet land med muslimsk flertal, hvor medlemmer af eller sympatisører med al-Qaeda eller Islamisk Stat (IS) kan slippe med ind. Denne debat er forfejlet af to vægtige grunde.

For det første foreligger der endnu ingen beviser for, at nogen af terroristerne i Paris var flygtninge fra Syrien. Det syriske pas, der blev fundet i nærheden af liget af en af gerningsmændene, var tilsyneladende stjålet. De af gerningsmændene, som politiet har identificeret, var vokset op i Belgien eller Frankrig. De var radikaliserede statsborgere – ikke udlændinge på flugt.

LÆS MERE

For det andet har verden nu 60 millioner flygtninge. Det svarer stort set til 6 Belgien’er, Ungarn’er eller Sverige’r. Hvis flygtningene kunne skabe deres eget land, ville det være på størrelse med Frankrig. I lyset af disse enorme tal vil løfter om at modtage tusinder eller endda titusinder af mennesker gøre stort set ingenting for at lette millioner af menneskers lidelser.

I stedet for at blande spørgsmålene om flygtninge og terrorister sammen, bør politikere og meningsdannere behandle dem adskilt. I spørgsmålet om flygtninge bør vestlige lande modtage så mange, som deres befolkninger kan assimilere, og vise en vilje til at leve op til de grundliggende værdier, som de bekender sig til af både moralske og politiske grunde.

Hvis flygtningene kunne skabe deres eget land, ville det være på størrelse med Frankrig

Men verden har også brug for langt mere modige løsninger end en tilgang fra det 20. århundrede, som begrænsede asylkvoter og ’midlertidige’ flygtningelejre. Især er det tid til at forlige sig med tanken om ikke blot lejre, men byer – steder, hvor op til en million flygtninge af enhver nationalitet kan leve i sikkerhed og lære, hvordan man skaber en bedre fremtid.

Den uafhængige ngo National Democratic Institute er begyndt at nytænke flygtningelejre og lejre for internt fordrevne, så de bliver steder, hvor borgere kan ’finde deres stemme’ som vælgere og deltagere i de demokratiske processer. I stedet for fortsat at være en koncentration af desperate, fordrevne og sårbare mennesker, der blot venter på at vende hjem, hvilket måske aldrig vil kunne ske, bør flygtningeboliger nytænkes helt grundliggende – som centre for uddannelse, iværksætteri og lige rettigheder, som kan forankre netværk af familie og venner, der rækker hele vejen hjem og verden rundt.

Individer, der søger tilflugt fra toksiske og livstruende situationer, ville ikke længere blive budt velkommen i lejre, men snarere i proto-byer, hvor det ’globale samfund’ i form af internationale institutioner, ngo’er, regeringer og borgere kan indgyde dem håb om et anderledes og mere sikkert liv ved at plante positive kim til viden, kapital og selvstyre. Er det umuligt? Den egyptiske milliardær Naguib Sawaris forhandler netop nu med ejerne af to græske øer om en plan om at genhuse hundredtusinder af flygtninge og sætte dem i arbejde med at bygge boliger og infrastruktur.

Når multimillionærer allerede kan købe en ø som feriested – for eksempel gennem webstedet Private Islands Online – kan man vel også købe dem som destination for hundredtusinder af fordrevne, som så kunne opbygge den infrastruktur, der er nødvendig for et nyt liv? Og hvorfor skulle internationale organisationer ikke også kunne gøre det samme?

Kina bruger trods alt netop den strategi og bygger storbyer for millioner af mennesker for at skabe centre med økonomisk og social aktivitet i landområderne

Alternativt kunne nabolandene benytte lejligheden – med tilstrækkelig international bistand – til at bygge byer, der ville være værdifulde centre for handel og uddannelse, også for deres egen befolkning. Kina bruger trods alt netop den strategi og bygger storbyer for millioner af mennesker for at skabe centre med økonomisk og social aktivitet i landområderne.

Denne tilgang vil gøre det muligt for alle lande at være bedre forberedt på og modstandsdygtige over for de fortsatte strømme af millioner af ulykkelige og i sidste ende vrede mennesker. Nutidens flygtningelejre er ofte udklækningssteder for terrorisme, hævnfantasier og væbnede oprør. Derimod vil storbyer befolket af statsløse personer under internationale organisationers beskyttelse kunne give deres indbyggere redskaberne til at skabe et bedre liv.

LÆS DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jihad-terrorismens ideologiske udspring befinder sig måske nok i Syrien, Irak, Afghanistan eller Mali, men i Vesten udspringer jihadisterne af lokalsamfund, hvor de unge føler sig radikalt fremmedgjort.

Frygten i befolkningen kan alt for let vække forestillinger om radikaliserede flygtninge, der slipper over grænsen med ondt i sinde, men både når det gælder flygtninge og terrorister, er virkeligheden langt mere kompliceret.

Når man tager sig tid til at undersøge forholdene nærmere, kan man dog heldigvis i begge tilfælde se nogle lovende nye muligheder for langsigtede løsninger, der vægter både sikkerhed og medmenneskelighed.

Oversættelse: Mette Skodborg

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden