Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hos saunaparlamentet nord for København bliver ingen klogere

Hvis saunaens parlament havde magten i landet, så ville der ryge mange hoveder.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvor ser du godt ud, har du fået ny medicin?« »Ja. Vil du smage – den hjælper også mod den sæk, du bærer rundt på«.

Sådan er tonen, rå men hjertelig, hver morgen, når mændene fra reservaterne i de nordlige forstæder stiller sig i køen for at komme ind i den lokale svømmehal. Ironien står i stænger, og man er nødt til at have hård hud på selvværden. De få, der ikke tåler mosten, er for længst holdt op med at komme. I hvert fald i saunaen.

LÆS DEBAT

For det er her, det virkelig går løs. Plathederne står i kø, sådan som sædvanen er, når mænd er sammen med mænd. Uden en trævl på flæsket.

Men tro nu ikke, at al snakken handler om øl, det dér og hornmusik. Tværtimod. Samtalen er ofte på højt intellektuelt niveau. Det gælder, uanset om det er den seneste kamp i den spanske liga, de seneste oplevelser på udenlandske gourmetrestauranter eller – og hold nu fast – hvilken avis man hader mest samt naturligvis: politik.

Her kæmper de selvudråbte ypperstepræster i hver sin menighed indædt om håneretten.

Plathederne står i kø, sådan som sædvanen er, når mænd er sammen med mænd. Uden en trævl på flæsket

Det vil være dækkende at kalde disse morgensamlinger i svømmehallens sauna for Saunaparlamentet. Medlemmerne fordeler sig omtrent på samme måde som Christiansborgpolitikerne. Blåsort stue er dog overrepræsenteret, mens deltagerne fra Lyserød stue er i indiskutabelt undertal. De få fra det lilla segment, som for længst er konverteret til lyserødt, har ikke kunnet tippe balancen.

Saunaparlamentet samles hver morgen fra 06.15-08.30. Gruppemøder kan forekomme i ventetiden i forhallen, inden døren åbnes 06.30, eller i omklædningen. Hvert medlem har sit faste skab, hvilket er med til at bevare en vis ro. Undtagen når en ’udenomsparlamentariker' bemægtiger sig et skab, der tilhører et af de faste af tingets medlemmer.

Smågnaverierne om gårsdagens superligakamp er dybt uinteressante. Næh, så er der anderledes chili i sovsen, når der galpes op om ytringsfrihed, flygtningestrøm, selskabsskat, parkeringsafgifter, fartbøder, sundhedsudgifter, SU og cafépenge, you name it.

Listen er ikke prioriteret, idet alle emner kan forekomme under én og samme samling og i tilfældig rækkefølge.

En ordveksling om flygtninge kan hurtigt blive afbrudt, når et nyt parlamentsmedlem træder ind i saunaen. Typisk med bulbstævnen først, hvorefter resten af kroppen kommer til syne og blævrer sig på plads. Med kun én, næsten ledig, plads på øverste række stiger vedkommende resolut op fra gulvet og småskubber sig vej hen over midterste række, så medlemmerne på denne bænk er i øget risiko for at blive ramt af de dinglende ærværdigheder.

Her må indskydes, at i modsætning til pendanten Christiansborg et par liter benzin syd for hallen, er der ikke nogen formand for parlamentet i saunaen

En sådan entré udløser straks et par kommentarer, på grænsen til det perfide, hvorefter emnet skifter.

»Jeg er ikke racist, kun mørkeræd,« lyder det, efterfulgt af en højlydt harken. Et udslip, der som regel efterfølges af et »Spis rugbrød til!« hvorefter forsamlingen går til næste punkt på dagsordenen.

Her må indskydes, at i modsætning til pendanten Christiansborg et par liter benzin syd for hallen, er der ikke nogen formand for parlamentet i saunaen. Bevares, en af oldermændene bærer titlen af formand, men han bliver genvalgt år efter år på landets korteste generalforsamling i forbindelse med parlamentets årlige julefrokost. Den varer højst 45 sekunder.

Altså valghandlingen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I de seneste uger har flygtningestrømmen og Ja/Nej-afstemningen været på dagsordenen hver dag, og ligesom på Christiansborg afsynges de samme vers og omkvæd. Hvis man vil have ørenlyd, begynder man sit indlæg med et »Prøv og hør…« eller »Problemet er bare…« Det sidste plejer at virke, især hvis det gentages to-tre gange efter hinanden. Så bliver der lyttet.

LÆS MERE

Ikke fordi forsamlingen tror, at vi nu får den skinbarlige sandhed og analyse, men fordi tonen er så persisterende, at modstand synes håbløs.

Det samme mønster gentager sig, når det er fartbøder og skattepolitik, der bliver rullet ud. Og dog… Der er eet emne, hvor høj og lav, tyk og tynd, rød og blå, rig og mindre rig kan mødes i samdrægtig enighed: SKAT er en skandale. Hvis saunaens parlament havde magten i landet, så ville der ryge mange hoveder. Først og fremmest i det administrative toplag, men også hos de konsulentfirmaer, som de strategisk platfodede embedsmænd har hyret til at udvikle totalt ubrugelige systemer.

»Tænk, hvor mange supersygehuse vi kunne have fået for de penge«, lyder det fra øverste bænk. Der nikkes og applauderes taktfast.

Hver eneste er blevet bekræftet i, at det er de andre, der er ideologisk underfrankerede, eller nogle trafikale analfabeter

Parlamentsmedlemmerne i saunaen er vildt uenige om stort set alt, men ingen smider bomber. Ingen overtræder de usynlige grænser mellem satire/ironi og ondskab/hævntørst. Tværtimod. Når medlemmerne har dampet af, fået tørret håret og iført sig gangklæderne, er tonen mildnet, og man skilles med et »Hav en rigtig god dag«. Sommetider besvaret af et stort og smilende »God bedring, hvis du skulle blive dårlig.«

Således opmuntret går hver til sin dont i alle fire verdenshjørner. Alle har fået luft, og ikke én hegnspæl er blevet flyttet. Ikke én har ladet sig overbevise af ’modstandernes’ synspunkter.

Men man kører til kontoret eller til golf, cykler hjem eller til bridge eller tager en taxa til Michelinfrokosten med ro i sindet: Hver eneste er blevet bekræftet i, at det er de andre, der er ideologisk underfrankerede, eller nogle trafikale analfabeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Parallellen til det ’rigtige’ parlament er således slående: Stor ståhej for ingenting. Men alle har det meget bedre efter det sidste kolde styrtebad oven på sauna, svømning og sauna.

Og intet har forandret sig.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden