Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning. Per Marquard Otzen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julen er langt fra en fest for alle

Ingen børn i Danmark bør gå sultne eller frysende i seng, men flere og flere familier lever på en finansiel knivsæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er skåret så meget ned på de sociale ydelser, at den danske stat også i år øremærker penge til julehjælp til fattige familier i Danmark.

Social- og Indenrigsministeriet har således afsat 4 millioner kroner og øremærket dem til julehjælp, som skal fordeles via 16 organisationer, inklusive flere af Børnesagens Fællesråds medlemsorganisationer.

LÆS DEBAT

Ministeriet har fundet pengene til julehjælpen i satspuljen, der akkumulerer de midler, der opstår, fordi overførselsindkomster som f.eks. kontanthjælp ikke reguleres i samme takt som lønudviklingen.

Det vil – på mundret dansk – sige, at man fodrer hunden med sin egen hale. Eller: Man julefodrer de fattige med deres egen uregulerede kontanthjælp.

Man julefodrer de fattige med deres egen uregulerede kontanthjælp

Regeringen sidder selvsagt ikke selv og fedter med de enkelte ansøgninger om fødevarehjælp. Det overlades til de velgørende organisationer, hvor fattige familier kan ansøge, og hvor de i processen uvægerligt ledes til at ynkeliggøre sig selv for at komme i betragtning til en julekurv med risengrød og andesteg.

Fødevarehjælp er noget, vi ellers er vant til at forbinde med 3. verdens lande og naturkatastrofer. Hvordan er det gået til, at vi accepterer, at tusinder af borgere i et af verdens rigeste lande har brug for fødevarehjælp hvert år i december?

Forestiller vi os, at det kun er i december, de har brug for hjælp, eller mangler der erkendelse af, at det står lige så slemt til i årets resterende 11 måneder?

LÆS MERE

Blandt ansøgerne til julehjælp i Børnesagens Fællesråd ser vi eneforsørgere, som er tvunget til at vælge mellem at varme deres bolig op eller købe mad til deres børn. Ingen børn i Danmark bør gå sultne eller frysende i seng, men flere og flere familier lever på en finansiel knivsæg. For dem handler julen ikke om fest og gaver, men om en kamp for at sætte mad på bordet. Det er ikke sjovt eller glædesfyldt, det er ren overlevelse. Og det graverende er, at sådan er det også resten af årets 364 dage.

Hvordan er det gået til, at vi accepterer, at tusinder af borgere i et af verdens rigeste lande har brug for fødevarehjælp hvert år i december?

Tænk om regeringen – i stedet for at uddele julealmisser – helhjertet arbejdede for billigere boliger, som lavtlønnede har råd til at bo i, socialøkonomiske arbejdspladser, hvor f.eks. psykisk og fysisk syge kan indgå i et lønnet arbejdsfællesskab, støtte til opstart af selvstændige virksomheder og hjemmearbejdspladser, øgede muligheder for omskoling, efteruddannelse og empowerment samt leveomkostninger (fødevare- og energipriser), som ikke sluger størstedelen af en lav løn.

At man i stedet vælger at afskaffe fattigdomsgrænsen, rundbarbere de sociale ydelser og samtidig uddele statslig julehjælp kalder på en politisk diskussion af, hvorvidt vi kan indrette vores meget rige samfund på en mere hensigtsmæssig måde.

Givervilje og julehjælp er smukt og godt, men man udrydder ikke børnefattigdom i Danmark ved at uddele fødevarehjælp i december.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden