Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Multinationale selskaber undviger skat for milliarder

Mange multinationale selskaber gør alt, hvad de kan, for ikke at betale skat af deres overskud.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jacob Ravn fra Dansk Erhverv klynker i Politiken midt i juledagene (Pol. 28.12.) over, at multinationale selskaber bliver udstillet som nogle værre banditter. Mellem linjerne læser jeg, at han finder Ibis’ kritik af, at multinationale selskaber udøver aggressiv skatteplanlægning og flytter overskud ud af udviklingslandene, uberettiget, og at vi skulle være imod multinationale selskaber.

Ibis mener, at det er helt afgørende at skabe vækst og udvikling i verdens fattigste lande for at bekæmpe fattigdom, ulighed og sikre alle børn en uddannelse. Her kan multinationale selskaber ofte spille en vigtig rolle – ikke mindst der, hvor de kan bidrage til at skabe en produktion og udvikling i landene. Mange danske selskaber er med til at udvikle nye løsninger, teknologi og skabe udvikling til gavn for både verdens fattigste og for dem selv. Det er godt.

Desværre er der mange multinationale selskaber, der systematisk snyder på vægtskålen og gør alt, hvad de kan, for ikke at betale skat af deres overskud. Det er ikke bare unfair konkurrence over for de mange selskaber, f.eks. danske multinationale og nationale selskaber, der betaler deres skat der, hvor de genererer deres overskud.

Det koster ifølge IMF de fattigste lande i omegnen af 200 milliarder dollars årligt i tabte skatteindtægter, at multinationale selskaber via aggressiv skatteplanlægning kunstigt flytter deres overskud til skattely. Skat, der kunne have betalt for uddannelse, sundhed og veje, der også er grundlaget for økonomisk udvikling.

Det koster ifølge IMF de fattigste lande i omegnen af 200 milliarder dollars årligt i tabte skatteindtægter, at multinationale selskaber via aggressiv skatteplanlægning kunstigt flytter deres overskud til skattely

Jeg går ud fra, at Ravn også mener, at det er et problem, at nogle selskaber – på grænsen af reglerne – kan reducere deres skat og forvride konkurrencen, ikke mindst da Dansk Erhverv primært repræsenterer danske nationale selskaber, der ikke kan manipulere med deres skat.

I stedet for at klynke over, at multinationale selskaber bliver hængt ud som skatteundvigere, ville det klæde Jacob Ravn og Dansk Erhverv at indgå i seriøs dialog med Ibis og en række danske multinationale selskaber om sammen at søge at udvikle lovgivning og principper for ansvarlig skat.

LÆS MERE

Vi skal hjælpe de mange selskaber, der spiller en progressiv rolle, og som ikke bevæger sig ud i aggressiv skatteplanlægning, med at kommunikere og vise, at de rent faktisk har en fair skattepolitik. Sådan kan vi udstille de multinationale selskaber, der misbruger reglerne og løber fra skattebetalingen både i Danmark og verdens fattigste lande.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden