0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vi må lave økologisk reformation af uddannelse og forskning

Opret humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser i bæredygtighed, klima og økologi.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den globale klimakrise er vor tids altoverskyggende problem, og vores uddannelsessystem bør reformeres til grunden, så det kan hjælpe med at løse det. Klima, økologi og bæredygtighed skal ikke længere befinde sig i periferien. Som afgørende grundforudsætninger for menneskehedens overlevelse skal de placeres dér, hvor de hører hjemme: I uddannelsessystemets centrum.

Efter jubelscenerne ved klimatopmødet i Paris vil mange måske ånde lettet op og tro, at den hellige klimagrav nu er velforvaret. Det er forkert. Aftalen kan blive et første vigtigt skridt i retning af en afgørende reduktion af udledning af drivhusgasser.

Men det er på ingen måde tilstrækkeligt i sig selv. Langt mere krævende og vanskelige globale aftaler skal til, hvis vi skal holde os under den kritiske smertegrænse på 1,5-2 graders temperaturstigning.

Derudover mangler vi – stadig – at løse titaniske problemer med en fortsat eiffeltårnshøj befolkningstilvækst (ikke mindst i Mellemøsten og Nordafrika), en fortsat stærkt ekspansiv konsumerisme, en fortsat voldsom masseudryddelse af arter og potentielt uomgængelige flodbølger af desperate flygtninge. Eksperter taler om risikoen for, at hundreder millioner af mennesker vil komme til at flygte på grund af klimaforandringer, arbejdsløshed og krig.

Hvis vi ikke snarest tager ansvar for at løse disse kalamiteter, kan vi blive vores egne børns skarprettere. Intet mindre. Da ingen naturligvis ønsker det, må vi give dem og hinanden en stærk bevidsthed om, at vi kan ændre verden, og værktøjerne til at gøre det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter