Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning. Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indslusningsløn er vejen til job for flygtninge

Vi i Cepos anbefaler, at lønnen skal starte på 70 kr. i timen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pia Olsen Dyhr , SF, og Per Christensen, 3F, skriver om indslusningsløn (Pol. 21.1.), at Cepos har trykket på knappen til den store »spinmaskine«. Det er ikke rigtigt. Vi har offentliggjort en analyse, der anbefaler arbejdsmarkedets parter at aftale en indslusningsløn.

Udgangspunktet for anbefalingen er blandt andet DA’s Arbejdsmarkedsrapport fra 2012, der konkluderede, at: »De høje mindstelønninger gør integrationen på arbejdsmarkedet vanskelig, fordi job til personer med lav produktivitet kun bliver oprettet i begrænset omfang«.

Det betyder i praksis, at den nuværende mindsteløn på 110 kr. i timen udelukker personer, herunder flygtninge, der kun kan producere for f.eks. 70 kr. i timen. pga. sprogproblemer og manglende erhvervserfaring. Ikke mange arbejdsgivere vil betale 110 kr. for en, der kun kan producere for 70 kr.

Derfor har Cepos anbefalet at indføre en indslusningsløn startende på 70 kr. i timen. En løn, man må forvente vil stige mærkbart og hurtigt i takt med bedre danskkundskaber og bedre udførelse af arbejdet. Vi har beregnet, at dette vil øge beskæftigelsen med 7.000 personer på langt sigt. Danske Byggeri og Dansk Flygtningehjælp er blandt dem, der støtter ideen. Vores forventning er, at mange af jobbene vil være servicejobs, der ikke eksisterer i dag. Det kan være på hoteller, restauranter og byggepladser.

Vi anbefaler ikke, at staten griber ind i løndannelsen, men opfordrer i stedet LO og DA til frivilligt at aftale en indslusningsløn, så ikkevestlige indvandrere i større omfang får adgang til løn- og jobstigen

Vi anbefaler ikke, at staten griber ind i løndannelsen, men opfordrer i stedet LO og DA til frivilligt at aftale en indslusningsløn, så ikkevestlige indvandrere i større omfang får adgang til løn- og jobstigen. I dag er det i høj grad jobløse flygtninge og skatteyderne, der betaler regningen for, at der er aftalt en høj mindsteløn. Den nuværende mindsteløn indebærer blandt andet, at ikkevestlige indvandrere havner på overførselsindkomst – det betyder højere offentlige udgifter og højere skatter. Pia Olsen Dyhr og Per Christensen anfører, at der i dag findes kommunale løntilskudsmodeller til flygtninge. Ideen er, at skatteyderne betaler en del af lønudgiften for arbejdsgiverne. Men ordningen er ikke anvendt i særlig stor udstrækning.

Der er mange problemer med løntilskudsordninger. De indebærer, at virksomheder skal i kontakt med den offentlige administration for at få løntilskud. Det er der mange virksomheder, der ikke har lyst til. Endelig indebærer en løntilskudsordning højere offentlige udgifter, hvilket indebærer højere skatter, der reducerer beskæftigelsen.

Når det bedste, man kan bidrage med, er løse paroler som »vi skal se på realkompetence-afklaring«, bør man være varsom med at afvise konkrete løsningsforlag, som nyder opbakning fra så bred en kam som Dansk Flygtningehjælp, Dansk Byggeri og et stort antal økonomer.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden