Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor vil vi overvåge lovlydige borgere på nettet?

Måske skulle vi koncentrere os om målrettet overvågning af mistænkte personer.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad ville du tænke, hvis regeringen ved lov pålagde dig at bære en gps om halsen, uanset hvor du befandt dig? Eller hvis du for at få lov til at købe en avis, et ugeblad eller en bog skulle fremvise legitimation, og købet registreres?

Ville du have det helt fint, så længe du blev forsikret om, at myndighederne skulle have en dommerkendelse for at få adgang til alle dine oplysninger?

Eller mener du, at det ville være en utilstedelig mistænkeliggørelse af dig som lovlydig borger, og at den slags overvågning giver lidt for mange mindelser om DDR?

Scenariet lyder langt ude, og der er næppe nogen danske politikere, der kunne finde på at foreslå den slags. Eller hvad? Regeringen med justitsminister Søren Pind i spidsen har netop stillet forslag om en genindførelse af sessionslogningen i udvidet form.

Men vi har alle noget at skjule, uanset hvor lovlydige vi er

Hver eneste gang, en computer eller smartphone sender eller modtager information over nettet, vil man registrere, præcis hvor apparatet (og dermed dets ejer) befinder sig, klokkeslættet, og – hvis der er tale om surfing på nettet – præcis hvilken hjemmeside der er besøgt.

Grundet apps, der kører i baggrunden, er smartphones konstant i forbindelse med nettet, så reelt vil logning for smartphonebrugere medføre netop, hvad der er beskrevet ovenfor, fuldstændig overvågning minut for minut.

Vi har tidligere haft sessionslogning i Danmark, men den var mindre omfattende og blev afskaffet i 2014. Officielt fordi politiet ikke havde kunnet bruge de mange milliarder indsamlede oplysninger. Men mon ikke det også havde en vis betydning, at EU-domstolen kort forinden havde afsagt en dom, hvor den slags logning blev kendt ugyldig, fordi den var et alvorligt indgreb i privatlivets fred og ude af proportioner med de gevinster, man gerne ville opnå?

I debatter omkring overvågning hører man ofte argumentet ’Hvis du ikke har noget at skjule, har du heller ikke noget at frygte’. Men vi har alle noget at skjule, uanset hvor lovlydige vi er. Fortæller du alle på din vej om dine inderste tanker og følelser, dine barndomsdrømme, seksuelle præferencer og alle detaljer om din helbredstilstand? Nej, vel? Nogle ting er private.

I juli sidste år blev utroskabssiden Ashley Madison hacket, og alle brugeres navne og kreditkortoplysninger m.m. blev lagt på nettet. Der vil altid være en risiko for, at de indsamlede oplysninger falder i de forkerte hænder

Politidirektør i Rigspolitiet Svend Larsen har som forsvar for sessionslogning fremhævet, at oplysningerne kun vil kunne udleveres mod en dommerkendelse. Det lyder umiddelbart positivt, at myndighederne ikke vil få fri adgang til de indsamlede oplysninger, men det er en ringe trøst.

I 2012 lykkedes det som bekendt hackere at stjæle hele Schengen-databasen over efterlyste personer fra Rigspolitiet. Selv hvis man har ubetinget tillid til de danske myndigheder, hvad skal det så hjælpe, hvis hackere får kløerne i flere hundrede tusinde danskeres logs og lægger deres liv til frit skue på internettet eller bruger oplysningerne til afpresning?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I juli sidste år blev utroskabssiden Ashley Madison hacket, og alle brugeres navne og kreditkortoplysninger m.m. blev lagt på nettet. Og i november brød en hacker ind hos legetøjsproducenten Vtech og stjal kontooplysninger, private profilbilleder og private beskeder sendt mellem næsten 5 millioner børn og forældre. Der vil altid være en risiko for, at de indsamlede oplysninger falder i de forkerte hænder.

Ikke nok med, at logning reelt vil være masseovervågning af befolkningen, og at der er risiko for, at data bliver stjålet. Det bliver også meget svært at bruge logningen til at afsløre forbrydere. Registrering af ens placering er meget svært at undgå, men selv personer uden de helt store it-kundskaber kan bruge specielle og gratis programmer til at surfe på nettet uden at efterlade spor. Bruger man Windows eller Mac, kan man hente Tor Browser Bundle. Android-brugere kan installere Orbot og derefter surfe anonymt med Orfox. Prøv selv.

Når enhver med moderate it-kompetencer kan skjule sig, ender man næppe med at overvåge storkriminelle og terrorister. Dermed bliver det hr. og fru Danmark, der går i nettet.

Vi skal bekæmpe voldelig kriminalitet og terror, men der skal være en vis proportionalitet mellem mål og middel. Måske skulle vi droppe masseovervågning af lovlydige borgere og koncentrere os om målrettet overvågning af mistænkte personer.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden