Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Jørn Villumsen

Tegning. Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Feministerne i Danmark trænger til et faktatjek

Det er faktisk både nemt og dejligt at være kvinde i Danmark. Men dette positive synspunkt er svært at komme igennem med.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den seneste tids debat om sexovergrebene i Köln nytårsnat har endnu en gang vist, hvordan feministerne vil gå til yderligheder for at tegne et dystert billede af danske kvinders vilkår – uanset hvad der sker i andre lande.

Det har ført til absurde udsagn om patriarkatet, om hvide mænd og om sexisme på Roskilde Festival. Man kan grine ad det, men faktisk er det vældig trist for de unge piger og kvinder, som lytter til feministerne. De får at vide, at de lever i et samfund, hvor kønsdiskriminationen hersker, og kvinder er svage. Feminister og kvindeorganisationer burde give unge piger og kvinder gåpåmod og handlekraft, men i stedet risikerer de at tage selvtilliden fra unge kvinder, når de går på arbejde, og gøre dem bange for mænd, når de går i byen.

Det er dumt, for selv om der kan være sten på vejen hist og her, er det ikke spor trist at blive født som kvinde i Danmark – tværtimod. Vi tilhører nogle af de heldigste kvinder i verden.

Dette positive synspunkt er svært at komme igennem med, for feministerne ser bort fra fakta, der ikke passer ind i deres verdensbillede.

Feminister og kvindeorganisationer burde give unge piger og kvinder gåpåmod og handlekraft, men i stedet risikerer de at tage selvtilliden fra unge kvinder, når de går på arbejde, og gøre dem bange for mænd, når de går i byen

Uligeløn er en af de myter, som lever stærkt. Mange kvinder tror i dag, at en mand og en kvinde i samme stilling ikke tjener det samme, men det er ikke tilfældet. I Danmark er der stort set lige løn for lige arbejde, og det bliver slået fast i rapport efter rapport. Den såkaldt uforklarlige lønforskel ligger ifølge SFI mellem 4 og 7 procent.

Alligevel taler kvindeorganisationerne om en lønforskel på 13-17 procent eller højere. Det er lønforskellen mellem gruppen af samtlige mænd og kvinder i Danmark, og den skyldes ikke diskrimination. Den skyldes primært det kønsopdelte arbejdsmarked, hvor kvinder arbejder i den offentlige sektor til en lavere løn og mænd i den private til højere løn. Den skyldes også, at kvinder arbejder mindre end mænd, oftere er på deltid, og at de tager stillinger med mindre ledelsesansvar. Hvis flere kvinder begynder at arbejde som chefer, skraldemænd og stilladsarbejdere, og flere mænd som pædagoger og skolelærere, vil det lukke en stor del af løngabet.

LÆS DEBAT

Det er sandt, som forfatteren Hanne-Vibeke Holst har sagt, at friheden ligger i tegnebogen. Derfor vil vi komme med en opfordring til dem, som ønsker ligeløn: Oplys unge piger om konsekvensen af deres valg. Hvis du vil tjene mange penge, så vælg en uddannelse, der giver adgang til det. Hvad enten en pige vil være sosu-assistent eller jurist, vil vi ønske hende held og lykke, så længe hun træffer beslutningen på et informeret grundlag. Og det tror vi faktisk, at de fleste kvinder gør.

Fagbevægelsen er også med til at holde løgnen om uligeløn i live. Dansk Magisterforening lavede således en undersøgelse, der viste, at privatansatte mænd tjente næsten 8.000 kroner mere om måneden end kvinderne. 3F lavede en lignende undersøgelse i industrien, hvor kvinder fik 89 kroner for hver 100 kroner, en mand tjente. Det lyder ganske rigtigt urimeligt, og det er også forkert. Ingen af undersøgelserne har sammenlignet sammenlignelige stillinger. Eller som det hedder i rapporterne: Der er ’ikke korrigeret’ for forskelle i uddannelser, anciennitet og arbejdstid. Med andre ord har man sammenlignet en direktør med en lang uddannelse og en 60-timers arbejdsuge med en deltidsansat. Man undersøger simpelthen de forhold, der giver den største lønforskel.

Oplys unge piger om konsekvensen af deres valg. Hvis du vil tjene mange penge, så vælg en uddannelse, der giver adgang til det

Omfanget af sexisme overdrives på samme måde. En EU-undersøgelse viste således, at 80 procent af danske kvinder har været udsat for sexchikane. Rapporten definerede 11 kriterier for sexchikane, blandt andet ’upassende invitationer til at gå på date’ og ’upassende stirren’. En anden EU-undersøgelse konkluderede, at hver anden danske kvinde har været udsat for fysisk eller seksuel vold. Det tæller alt fra at blive skubbet og hevet i håret til voldtægt af en partner eller ikke-partner. Dermed tæller det med, hvis en pige for eksempel er blevet hevet i håret af en anden pige på et diskotek. I stedet for at insistere på vigtigheden af solide fakta cirkulerer Kvinfo og Dansk Kvindesamfund de undersøgelser, der giver den værste version af virkeligheden.

Kvindeforkæmpere dyrker direkte kvinden som et offer. På hjemmesiden Everyday Sexism Project deler kvinder oplevelser lige fra et forkert ordvalg til voldtægt. Blandt andet er det opgjort som sexisme, at en dreng i bussen fortalte sin ven, at han havde fået et ’godt blowjob’ af sin kæreste. Den ene episode efter den anden listes op, men desværre interesserer initiativtagerne til hjemmesiden sig ikke for at dele gode råd til, hvordan kvinder kommer ud af en ubehagelig situation. Det er et forum for krænkelse, ikke for selvhjælp.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Feministerne bruger også statistik om barsel – hvor kvinder ganske rigtigt står for størstedelen – til at beklage sig over den manglende ligestilling i hjemmene. Men det interessante er jo ikke, hvor meget barsel kvinder tager, men derimod om kvinder er utilfredse med niveauet.

LÆS MERE

SFI undersøgte for nogle år siden danske forældres tilfredshed med barselsorloven, og forskerne kunne konkludere, at ’det er op mod 100 procent af alle kvinder og mænd, der svarer, at de er tilfredse med fordelingen’.

I Politiken har man for nylig undersøgt, hvorfor der kun er 33 procent kvindelige ledere på avisen, og det viser sig, at færre kvinder end mænd har lyst til at have et lederjob. Da de ansatte efterfølgende blev spurgt hvorfor, var der flere kvinder end mænd, som angav familieforhold som årsag. Det fik Stig Ørskov, adm. direktør i JP/Politikens Hus, til at sige: ’Jeg bliver helt ærligt personligt enormt ked af at se de tal. Det tyder jo på, at vi stadig har nogle ligestillingsproblemer på hjemmefronten’.

Denne tristesse deler han med de karrieremindede feminister. De kan simpelthen ikke tro, at andre kvinder kan have andre ønsker, end de selv har – derfor må forskellene skyldes ligestillingsproblemer, mener de, uden at have nogen form for dokumentation for påstanden.

Nu er det naturligvis dejligt, at Stig Ørskov er glad for sit job. Det er bestemt også dejligt med ambitiøse kvinder, som ikke lader sig stoppe af hverken børn eller nullermænd, og som kan være forbilleder for andre kvinder. Men mennesker er forskellige, og det er faktisk ikke alle, som drømmer om et lederjob på Politiken.

Ligestillingsforkæmperne må efterhånden acceptere, at frie kvinder træffer frie valg. I stedet for at beklage sig over, at statistikkerne ikke lever op til deres fifty-fifty-forventninger, bør vi glæde os over, hvad forskellene er udtryk for:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kvinder er frie mennesker i et frit samfund. Det er faktisk en god nyhed.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden