Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Debat

SU-forringelser rammer hele samfundet

Vi risikerer at miste den fri og lige adgang til uddannelserne.

Debat

I Danmark har der de seneste år fra politisk side været bred enighed om, at et generelt uddannelsesløft i befolkningen skal være med til at sikre, at der også er en solid samfundsøkonomi og dermed råd til velfærd til de kommende generationer. Viden skal udgøre grundlaget for udviklingen af vores økonomi, og produktion og viden går hånd i hånd.

Når vi taler med arbejdsgiverne i dag, efterspørger de veluddannede og fagligt funderede kandidater til at løse komplicerede og forskelligartede opgaver. Det kræver mere end tre års uddannelse på universitetet.

Men det tredje år kan meget vel blive det sidste på uddannelsen for flertallet af fremtidens universitetsstuderende, hvis man tager SU’en fra kandidatuddannelserne, sådan som en række debattører nu lægger op til.

Vi behøver kun at kigge til Norge for at se, hvad begrænsning i SU'en betyder for studieaktiviteten. Her falder gennemførselsraten i takt med, at der bliver skåret i SU'en

Det er den private forening Axcelfuture, der har nedsat et panel, som bl.a. foreslår, at tage SU’en fra kandidatstuderende og i stedet tilbyder rentefrie lån. Konsekvensen vil være, at uddannelserne ikke længere kan levere de kandidater, videnssamfundet har brug for.

Det er samtidig klart, at forringelser i SU’en vil have en negativ social slagside. Vi ved, at økonomi er afgørende for, at unge vælger og gennemfører en uddannelse. Forslaget vil måske ikke betyde så meget for de mere velstillede studerende, som har økonomisk opbakning fra deres familier, men det vil føre til, at flere studerende med en mindre velstillet baggrund vil droppe ud af uddannelserne, inden de bliver kandidater.

Vi behøver kun at kigge til Norge for at se, hvad begrænsning i SU’en betyder for studieaktiviteten. Her falder gennemførselsraten i takt med, at der bliver skåret i SU’en.

Fratager man SU’en på kandidatuddannelserne, er det med andre ord slut med den lige adgang til uddannelserne. Og konsekvensen af det er, at man udelukker unge talenter fra at tage en kandidatgrad. Det er direkte kontraproduktiv i forhold til den sociale mobilitet, som vi ellers sætter højt i vores samfund.

Forringelser i SU’en er ikke kun et problem for den enkelte studerende, som får sværere ved at få det økonomisk til at hænge sammen, men et problem for hele samfundet. Vi risikerer at miste den fri og lige adgang til uddannelserne, og resultatet bliver færre dygtige kandidater, som er selve grundlaget for den fremtidige samfundsøkonomi.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce