Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Grådighed. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Grådighed. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bankerne tilraner sig penge og tager samfundet som gidsel

I stedet for at reagere med krav om reformer efter gentagne afsløringer om svindel og skatteunddragelse, forfalder vi til taknemmelighed over for bankerne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stockholmssyndrom er betegnelsen for det fænomen, at ofre for en gidseltagning identificerer sig og udvikler en form for solidaritet med deres gidseltager. Disse paradoksale følelser opstår, fordi gidslet ser det som udtryk for omsorg og barmhjertighed, når gidseltagerne momentant skåner dem for yderligere overgreb.

Det danske samfund lider lige nu af et finansielt stockholmssyndrom.

I stedet for at reagere med vrede og krav om grundlæggende reformer på gentagne afsløringer om svindel og skatteunddragelse, som nu senest i form af Panama Leaks, forfalder vi hurtigt til simpel taknemmelighed over, at bankerne stadig giver os adgang til kredit, ikke lader renterne stige, og i øvrigt nu igen er i gang med at puste bolig- og aktiemarkederne op til fornyede højder.

Vi er alle, befolkning såvel som politikere, paralyseret i et finansielt stockholmssyndrom.

I forbindelse med de såkaldte Panama Leaks er det blevet afsløret, hvordan Nordea og Jyske Bank har medvirket til overførsel af store pengebeløb til offshoreskattely, så virksomheder, velhavende privatpersoner og bankerne selv kunne slippe for at betale skat til tilbage til det samfund, hvor deres fortjeneste er skabt.

Mens denne afsløring naturligvis er bemærkelsesværdig i kraft af sit omfang og karakteren af den svindel, der har fundet sted, er det vel egentlig de færreste, der er genuint overraskede over historien.

Vi er alle, befolkning såvel som politikere, paralyseret i et finansielt stockholmssyndrom

Det er langtfra første gang, at vi bliver bekendt med, hvordan banksektoren på mere eller mindre legitim vis beriger sig på bekostning af resten af samfundet. Ja, vi har vel nærmest vænnet os til, at det er en integreret del af deres forretningsmodel.

I 2008 blev samfundsøkonomien tvunget i knæ af en finansiel krise, der i vid udstrækning kan forklares med en overdreven kreditgivning og pengeskabelse i den private banksektor.

På den baggrund kunne man have forventet en grundlæggende reform af et bankvæsen, der oprindelig var tænkt som en hjælpefunktion til den produktive økonomi, men som efterhånden synes mere og mere optaget af at skabe hurtige profitter ved at oppuste finansielle bobler.

Det er imidlertid ikke sket.

Man har ganske rigtigt både i Danmark og i EU strammet visse reguleringer af bankerne, bl.a. kravene til størrelsen af bankernes egenkapital i forhold til deres samlede udlån, men formålet med disse reguleringer synes at være en bevarelse af det eksisterende banksystem i sin nuværende form snarere end en grundlæggende forandring.

Det grundlæggende problem er, at vi gennem de seneste fire årtier har overladt større og større dele af samfundets pengesystem til private bankers suveræne kontrol.

Dermed har vi reelt gjort os selv til gidsler af den private banksektor. Vores økonomi er indrettet på en måde, så stor og stadig stigende gældsætning er en forudsætning for, at systemet fungerer. Som enkeltpersoner lader vi os forblænde af, at vores boliger tilsyneladende stiger i værdi år for år, og at renten på vores realkreditlån de seneste år er faldet til et historisk lavt niveau.

Og vores politikere jubler ligeledes, hver gang der igen er optræk til inflation på boligmarkedet, fordi de ved, at det sætter gang i penge- og gældsskabelsen, som så igen kan skabe ny vækst på klods. Endelig står Nationalbanken klar til at dumpe renten helt ned i negativ, hvis det er det, der skal til, for at holde det finansielle system kørende.

Hvad vi ikke ser er, at for hver gang gælden får et nøk mere, så afgiver vi endnu en del af kontrollen og suveræniteten over vores økonomi og samfund til den finansielle sektor.

Der er en vis historisk ironi i det forhold, at stockholmssyndromet har taget sit navn fra et røveri i 1973 af Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm.

I forbindelse med røveriet blev flere ansatte holdt som gidsler i bankens boks i kælderen. I dag er situationen den omvendte. I dag er det bankerne, der tilraner sig penge og holder resten af samfundet som gidsel.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden