Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat

Organdonorer skal forrest i køen til nye organer

Danskerne skal automatisk tilmeldes donorregistret og bag i køen, hvis de ikke selv ønsker at afgive organer.

Debat

Folk, der ikke ønsker at afgive organer, skal bagerst i køen til selv at modtage et organ. Sådan lyder et nyt forslag fra organdonationsforeningen 7Liv.

Peter Rossel, du er bestyrelsesmedlem i Foreningen 7Liv. I mener, at reglerne for organdonation skal ændres. Hvordan?

»Vi vil gerne indføre ’formodet samtykke’, sådan at alle automatisk bliver tilmeldt donorregistret, når de fylder 18 år, og at det derfor kræver en aktiv handling at vælge det fra – frem for den omvendte vej, som det er tilfældet i dag. Og så mener vi, at folk, der aktivt fravælger at være organdonor, skal bagerst i køen til selv at modtage et organ«.

Hvorfor?

»Hvis man gerne selv vil modtage et organ, men ikke ønsker at donere, er man en freerider. Man kører på fribillet, og det mener vi er usolidarisk. Man ønsker ikke at bidrage til fællesskabet, men vil gerne nyde godt heraf. Det er i direkte modstrid med princippet om fairplay«.

Hvis man gerne selv vil modtage et organ, men ikke ønsker at donere, er man en freerider

Det er en grundlæggende tanke i vores samfund, at alle er lige og har lige ret til sundhed. Går man ikke ind og ændrer på noget helt fundamentalt i vores velfærdssamfund, hvis forslaget bliver til noget?

»Jeg synes, det er besynderligt, at vi i den her debat udelukkende taler om rettigheder – om, at man har ret til både at nægte at afgive og modtage et organ. Vi snakker slet ikke om forpligtelser. Men når systemet er indrettet sådan, at alle har lige ret til at modtage et organ, bør alle så ikke også have pligt til at bidrage?«.

KRONIKEN

I Danmark har vi på flere områder solidariske systemer, hvor man ikke kræver, at borgerne selv stiller noget til rådighed for at kunne modtage – f.eks. kan man få blod, selv om man ikke selv er bloddonor. Hvad er forskellen?

»Forskellen er, at vi i Danmark ikke har problemer med at finde bloddonorer og ikke har mangel på blod. Organer er der derimod stor mangel på. Selvfølgelig skal man ikke nægte blod til en ikke-donor, når nu der er rigelige mængder. Tilsvarende med organer: Hvis ikke der var organmangel, skulle alle selvfølgelig have lige ret til at modtage, men når nu det ikke er tilfældet, mener vi, at det er ret og rimeligt, at dem, som ikke ønsker at afgive organer, kommer bagerst i køen«.

Hvilken effekt tror du, det vil have, hvis vi indfører formodet samtykke?

»Andre lande, som f.eks. Spanien, har allerede dette system, og her er donationsraten langt højere end i Danmark. Opinionsmålinger viser, at danskerne i virkeligheden har en stor villighed til at være organdonorer, men at de bare ikke får sig tilmeldt. Så jeg er ganske overbevist om, at formodet samtykke vil give langt flere organdonorer i Danmark«.

FILOSOF

Hvis et sådan system vil afhjælpe organmanglen, er det så virkelig også nødvendigt med et kø-system?

»Det er klart, at skulle der pludselig komme så mange organdonorer, at vi lige frem havde organer i overskud, ville kø-systemet ikke være nødvendigt. Men det kan jeg desværre ikke forestille mig. Vi har en lang venteliste, og hvert år dør mange danskere, fordi de mangler organer. Og så længe det er sådan, mener vi, at vi må prioritere de patienter, der selv er villige til at donere organer«.

Der kan jo være forskellige årsager til, at man fravælger at være organdonor. Griber man ikke ind i menneskets ret til selvbestemmelse?

»Selvbestemmelsen har man jo stadig, for alle er i deres fulde ret til at framelde sig registret og dermed selv bestemme over sine organer. Men jeg mener, at der hviler et socialt ansvar på ethvert menneske, der gerne selv vil reddes af en donor, og vil man ikke leve op til det ansvar, må man også være rede til at tage konsekvensen heraf«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce