Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder skal få deres børn tidligere i livet

Kunstig befrugtning bør ikke være en bekvem løsning for de kvinder, der prioriterer at få karrieren på plads, før familielivet kan startes, mener formanden for Det Etiske Råd, Gorm Greisen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Om vi skal hæve aldersgrænsen for kunstig befrugtning? Nej, da! For snart 30 år siden besluttede Folketinget, at udviklingen af kunstig befrugtning ikke måtte ske uden eftertanke. Derfor kom Det Etiske Råd til verden. Men havde rådet dengang vidst, hvor langt vi ville ende med at gå i teknologiens navn, tror jeg slet ikke, at fertilitetsbehandling var blevet sluppet ud af dåsen«.

Sådan siger Gorm Greisen spurgt ind til, om vi bør hæve aldersgrænsen for kunstig befrugtning i Danmark. Han er formand for Det Etiske Råd og overlæge på Rigshospitalet og mener ikke, at den eksisterende lovgivning skal justeres. I dag kan kvinder op til 40 år få tre gratis behandlingsforsøg i det offentlige sundhedsvæsen, hvis de ikke kan blive gravide på egen hånd. Private fertilitetsklinikker må behandle kvinder op til 45 år.

»Flere og flere kvinder går i gang med at få børn for sent i forhold til, hvad naturen tillader. Det handler mere om kultur end om biologi. Problemet er, at mange prioriterer at få uddannelse og karriere på plads, før familielivet kan startes«.

LÆS DORTHE KNUDSENS MODSVAR

Men er det ikke aldersdiskriminerende at nægte visse borgere sundhedsydelser, alene fordi de er for gamle?

»Det må en domstol afgøre. Men aldersgrænsen på kunstig befrugtning forhindrer jo ikke kvinder i at få børn sent i livet. Den markerer blot, hvornår vi som samfund tillader brug af hjælpemidler for at gøre kvinder gravide. Ingen forbyder dig at få et barn som 55-årig, hvis din krop kan selv. Autonomi betyder frihed til at gøre, hvad man vil. Her taler vi om retten til en gratis ydelse i det offentlige og retten til at købe en ydelse i det private. Det er noget andet«.

Hvorfor overhovedet begrænse adgangen til kunstig befrugtning?

»Vores samfund har blandt andet valgt at begrænse adgangen til fertilitetsbehandling ud fra hensyn til barnets tarv. Børn skal helst have forældre, der er friske og raske op igennem barndommen. Det kan være svært for den enkelte fertilitetslæge over for den enkelte kvinde at sætte grænsen – måske særligt i det private, hvor der kan være mange penge på spil, og hvor graviditeter og børn kan få karakter af vareliggørelse«.

Min grundlæggende og kulturkonservative indstilling er, at børn først og fremmest er en gave

Kunne vi ikke sagtens hæve aldersgrænserne med 5 år, nu hvor vi lever længere?

»Min grundlæggende og kulturkonservative indstilling er, at børn først og fremmest er en gave. Vi skal passe på, når vi piller ved tilværelsens fortryllelse. Indrømmet – det lyder romantisk. Min pointe er blot, at vi ikke altid bør bruge teknologiske løsninger, bare fordi vi har dem«.

I Danmark dør flere, end der bliver født. Ville teknologien ikke kunne give vores lave fødselsrate et skub i den rigtige retning?

»Underbefolkning er ikke et truende problem globalt set. Dansk økonomi kan selvfølgelig få problemer, hvis vi danskere ikke reproducerer os selv. Men er vi parate til at arbejde længere op i alderen, og er vi mere konstruktive i forhold til dem, der kommer til Danmark udefra, kan vi nok sagtens klare os med den nuværende fødselsrate«.

STUDERENDE

Aldersgrænsen for kunstig befrugtning gælder kun kvinder. Også selv om det er mandens sædkvalitet, der halter. Er det ikke uretfærdigt?

»Vi har en stærk og vigtig tradition for ligestilling mellem kønnene her i landet. Men biologien taler et andet sprog. Det er kvindens krop, der bærer og føder barnet – det kan vi ikke lave om på endnu«.

Tror du, at aldersgrænsen for kunstig befrugtning bliver hævet en dag?

»Jeg tror, at vores etiske overvejelser om assisteret reproduktion er et konservativt forsøg på eftertanke og på at bevæge os langsommere. Men retningen er bestemt. Vores samfund er en organisationsform på højt niveau – det betyder, at det er svært at stoppe udviklingen. Vi ved af erfaring, at når noget er muligt, er det vanskeligt at holde tilbage. Vi må bare prøve at bevæge os varsomt ud på den tynde is«.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden