Netavis. Pittelkow-/Jspersen-udgivelsen ’Den Korte Avis’ gør rent ud sagt vold på journalistikkens sjæl, skriver næstformand i Dansk Journalistforbund, Lars Werge.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Netavis. Pittelkow-/Jspersen-udgivelsen ’Den Korte Avis’ gør rent ud sagt vold på journalistikkens sjæl, skriver næstformand i Dansk Journalistforbund, Lars Werge.

Debat

Den Korte Avis giver branchen et elendigt omdømme

Den Korte Avis begår decideret amputation på journalistikkens faglighed og væsen.

Debat

Problemet er ikke, at Den Korte Avis får mediestøtte (ca. 88.000 kroner i 2014). Problemet er heller ikke, at udgivelsen ikke er tilmeldt Pressenævnet og dermed ansvarlig i forhold til medieansvarsloven. Det er sådan set heller ikke et problem, at Den Korte Avis ’låner’ indhold fra andre medier, for det bliver opdaget, og så må redaktøren til lommerne med erstatning.

Problemet er i al sin korthed, at Den Korte Avis hedder det, den hedder: en avis. For er der noget, Ralf Pittelkows og Karen Jespersens fælles udgivelse ikke er, så er det en avis.

Her tænker jeg ikke på, om den udkommer på papir eller digitalt. Det er ikke længere afgørende for at tituleres som avis, at den bliver leveret fysisk i brevsprækken.

Den Korte Avis er ingen avis, fordi den ikke bedriver journalistik. Så enkelt og kort kan det siges; journalistik er historier, hvor man fortæller nyheder og sætter begivenheder i perspektiv med sans for en overordnet fairness – ikke at forveksle med objektivitet.

De mange eksempler på, at Den Korte Avis ikke bare klipper en hæl og hugger en tå, men begår decideret amputation på journalistikkens faglighed og væsen, er efterhånden velbeskrevne.

Både Jyllands-Posten, fagbladet Journalisten og Politiken har underkastet materialet nærmere undersøgelser på det seneste og har dokumenteret sagernes tilstand.

Og fordi Pittelkow-/Jespersen-udgivelsen rent ud sagt gør vold på journalistikkens sjæl, bliver alle de øvrige i indledningen oplistede elementer til et problem. Hver for sig og samlet.

For når Den Korte Avis ikke hører den trufne eller angrebne part i historierne – altså udviser fairness – men blot kører på med meget hårde angreb og tilsyneladende politisk motiverede stemplinger af eksempelvis indvandrersportsklubber, bliver det et problem, at udgivelsen ikke er tilmeldt Pressenævnet. Det udelukker den angrebne part fra at føre sagen ved Pressenævnet.

Og når Den Korte Avis når til sine meget subjektive vinkler ved at copy-paste fra artikler i andre medier og dermed underløber ophavsretten, er det både et angreb på den enkelte skribents ejerskab til sit værk, og det er en ekstrem udnyttelse af samme værk, der ofte bliver vinklet helt anderledes.

Det er med til at give journalistikken som fag og branche et elendigt omdømme. Hvilket i sig selv er uretfærdigt, når det nu ikke er journalistik, der bedrives!

Afslutningsvis omkring mediestøtten, som bestemt er en torn i øjet på andre medieforetagender – både dem, der modtager støtte, og dem, der ikke kunne findes værdige:

Produktionsstøtten beror på flere dele, herunder antallet af årsværk. Mere interessant: Halvdelen af det bragte skal være redaktionelt stof og en tredjedel heraf egenproduceret. Desuden skal stoffet behandle politiske og samfundsrelaterede emner.

Det kan forekomme mærkværdigt, at artikler og dermed stof, der er så himmelråbende langt fra de journalistiske standarder og etik, kan kvalificeres til at blive betegnet som redaktionelt stof. Og det må forekomme at være muligt, som foreslået af kulturministeren, at koble kravet om at være tilmeldt Pressenævnet op på en tildeling af mediestøtte og vice versa.

Det er dog det mindste problem i denne sammenhæng. Det største er, at man tror, at begrebet ’avis’ dækker over journalistik. I det lys er Den Korte Avis at sidestille med falsk markedsføring.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce