Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Anne-Mafrie Steen Petersen

Tegning. Anne-Mafrie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU har spillet arbejderne ud mod hinanden

Alle jer, der blindt har hyldet EU som et fælles og solidarisk projekt bærer skylden for, at det er kommet så vidt.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I torsdags valgte et flertal af briterne, at Storbritannien skulle udtræde af den Europæiske Union. Det kom måske som et chok for nogle. Men det er et af flere resultater af en politik i EU, hvor dyrt tilkæmpede rettigheder for arbejdere er blevet undergravet systematisk. Specielt op gennem 00’erne og frem til nu.

Efter endt uddannelse i 2006 tog jeg mig, med mit nyerhvervede svendebrev, den frihed at tage på en længere rejse. 8 måneder rejste jeg rundt i Sydasien. Når man er væk så længe, siger man, at man på et personligt plan tager et kvantespring i sin personlige udvikling. Men at man samtidig bliver overrasket over, hvor lidt der har ændret sig i hjemlandet, når man kommer tilbage.

Det fællesskab, der skulle have forenet os i fred, har skabt foragt befolkningerne imellem. Nationalisterne har kronede dage.

Da jeg kom hjem efter 8 måneder, kunne jeg godt mærke, at jeg var et forandret menneske. Men noget havde også ændret sig radikalt, mens jeg var væk. På turen hjem fra lufthavnen bemærkede jeg, at det vrimlede med håndværkerbiler med østeuropæiske nummerplader. Med andre ord var EU’s lov om arbejdets frie bevægelighed slået igennem.

Da jeg henvendte mig i min a-kasse for at høre, hvilke murermestre der manglede folk, faldt snakken hurtigt på de østeuropæiske kollegaer. I de måneder, jeg havde været væk, var antallet af sager vedrørende underbetaling af udenlandske kollegaer mildest talt eksploderet. Lønninger på under 50 kroner i timen var lige pludselig ikke noget særsyn.

Sammen med mange andre kollegaer meldte jeg mig under fanerne som blokadevagt. Konflikterne eskalerede, og det var, som om problemerne bare voksede og voksede. Ved fyraftensmøder og i frokostpauserne diskuterede vi problemerne konstant. Vi undrede os over, at mens vi kunne stå og se et arbejdsmarked i opløsning, kunne vi se en politikerstand opføre sig, som om intet var galt.

Vi råbte op, vi demonstrerede, men lige meget hjalp det. Der skulle gå år, før problemerne og deres omfang blev taget bare en smule alvorligt. I dagene efter Brexit begyndte der at ske de ting, som flere af mine kollegaer har advaret mod kunne blive en konsekvens af den arbejdsmarkedspolitik, man har ført i EU: Antallet af racistiske tilråb mod folk fra Øst- og Centraleuropa bosat i Storbritannien er steget betragteligt efter afstemningen. Et polsk kulturcenter i London blev angrebet. Ja, der er sågar meldinger om, at der er husstandsomdelt pamfletter, hvor polakker bliver omtalt som skadedyr, der skal sendes hjem.

EU HAR spillet arbejdende befolkninger ud mod hinanden. I stedet for at insistere på, at den frie bevægelighed skal foregå på lige vilkår, har man insisteret på laveste fællesnævner som det udgangspunkt, der skulle sætte standarden for konkurrencen.

Det fællesskab, der skulle have forenet os i fred, har skabt foragt befolkningerne imellem. Nationalisterne har kronede dage. Og alle jer, der blindt har hyldet EU som et fælles og solidarisk projekt, jer, som har affejet EU-kritik og modstand som kontrær og visionsløs – det er jer, der bærer skylden for, at det er kommet så vidt. For ved I hvad? I var advaret.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden