Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasilien venter dig med åbne arme

Brasilien er helt klar til at være vært for OL og vise verden vores organisatoriske evner.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu er der ikke lang tid til, at verdens største sportsbegivenhed er planlagt til at begynde, og dette kan siges med sikkerhed: Brasilien er helt klar til at være vært for de første olympiske og paralympiske lege, der finder sted i Sydamerika.

Den Olympiske By, som skal huse mere end 17.000 deltagende atleter i et af Rio de Janeiros smukkeste områder, er blevet indviet, og alle sportsfaciliteter, herunder Den Olympiske Park i Barra da Tijuca-kvarteret, er klar til brug.

Der er udarbejdet en omfattende plan for sikkerheden under legene. Hele 85.000 ansatte fra det føderale og delstatslige niveau samt fra de kommunale forvaltninger vil sikre, at sportsbegivenheden finder sted i en fredelig og rolig atmosfære. Sikkerhedspersonale vil koordinere indsatsen for at sikre beskyttelse af atleter, trænere, statsoverhoveder, embedsmænd, lokale beboere og journalister.

Legene vil udbrede kerneværdier i sport såsom samarbejde, solidaritet, disciplin og udholdenhed til hele den brasilianske befolkning

DEBATINDLÆG

Det vil ikke være første gang, vi viser verden vores organisatoriske evner samt vores evne til at byde gæster hjertelig velkommen i et sikkert miljø. I de seneste år har Brasilien udviklet denne ekspertise ved afholdelse af en række store internationale sportsbegivenheder: Vi var værter for fodbold-VM, de panamerikanske lege, The Military World Games, verdens ungdomsdag samt Confederations Cup – alle med klart positive resultater. De er alle blevet gennemført med ekspertise, ansvar samt med den karakteristiske brasilianske livsglæde. Og nu gentager vi succesen.

De olympiske lege vil vise verden en af de største globale økonomier og et konsolideret demokrati – et land med stort forretningspotentiale og et land, der samtidig har sat politiske standarder for bekæmpelse af ulighed i samfundet.

Rio de Janeiro forventes at modtage flere hundrede tusinde besøgende fra Brasilien og fra udlandet i løbet af OL. Samtidig vil de fem ’fodboldbyer’ – São Paulo, Salvador, Manaus, Brasília og Belo Horizonte – også blive oversvømmet med lokale og udenlandske fans. At være vært for arrangementer i den målestok er en bedrift for den brasilianske befolkning, men også en anledning til stor national stolthed.

POLITISK ANALYSE

Det skal understreges, at det er den private sektor, der finansierer 60 procent af investeringerne i de olympiske faciliteter, som samlet er på godt 7 milliarder real (svarende til ca. 14 mia. kr.).

Den samlede investering og den store indsats ved gennemførelsen af OL efterlader imidlertid en arv til gavn for hele landet. Legene vil således udbrede kerneværdier i sport såsom samarbejde, solidaritet, disciplin og udholdenhed til hele den brasilianske befolkning.

På et mere konkret plan vil OL efterlade en arv i form af et nationalt netværk af fremragende træningsfaciliteter i landets fem regioner – faciliteter, som kan bruges af såvel begyndere som eliteidrætsudøvere.

I Rio de Janeiro har legene i høj grad medvirket til at opprioritere og gennemføre vigtige offentlige projekter inden for transport og anden infrastruktur. Denne ekstraordinære indsats har kun været mulig pga. OL. Den positive effekt af dette for borgernes livskvalitet er indlysende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I den seneste tid er risikoen for tropiske sygdomme under OL blevet kendt verden over. På linje med Verdenssundhedsorganisationen WHO kan regeringen forsikre om, at risikoen for infektion med zika-virus, mens legene bliver afholdt, er praktisk talt ikkeeksisterende.

I vinterperioden på den sydlige halvkugle har det vist sig, at der kun er meget få sygdomstilfælde pga. smitte, der overføres af Aedes aegypti. I den seneste måned har der da også været et dramatisk fald i antallet af zika-infektioner i Brasilien og i Rio de Janeiro.

Under VM-turneringen i 2014 i Brasilien, hvor landet modtog 1,4 millioner udenlandske besøgende, var der en tilsvarende prognose, og der opstod ingen epidemi. Ligesom dengang kan turisterne nu være sikre på gode sundhedsmæssige vilkår under de olympiske lege.

Der er derfor ingen tvivl om, at Brasilien har meget at vise – også til de 5 milliarder seere verden rundt, som vil følge legene på tv. Brasilien venter dig med åbne arme.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden