Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu smuldrer Europas arv for os alle

Mens flygtninge drukner i Middelhavet, døjer Europa med fremmedfjendske mennesker og manglende selvtillid. Kontinentet har helt glemt sin humanistiske arv.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det begyndte med dannelsen af det altomfattende begreb ’migrant’, der slører den juridisk afgørende forskel mellem økonomisk og politisk migration – mellem mennesker, der flygter fra fattigdom, og dem, der drives fra hus og hjem af krige.

I modsætning til økonomiske migranter har mennesker, som flygter fra undertrykkelse, terror og massakrer, en umistelig ret til asyl, som entydigt forpligter det internationale samfund til at tage imod dem.

LÆS DEBAT

Selv når denne distinktion anerkendes, indgår den ofte i et andet kunstgreb; et forsøg på at overbevise godtroende sjæle om, at de mænd, kvinder og børn, som betaler tusinder af dollars for at sejle med en af de synkefærdige både, der driver i land på øerne Lampedusa og Kos, er økonomiske migranter.

I virkeligheden er 80 procent af disse mennesker flygtninge, der forsøger at slippe væk fra undertrykkende regimer, terror og religiøs ekstremisme i lande som Syrien, Eritrea og Afghanistan. Det er derfor, folkeretten kræver, at asylsøgeres sager behandles én for én, ikke kollektivt.

I virkeligheden er 80 procent af disse mennesker flygtninge, der forsøger at slippe væk fra undertrykkende regimer, terror og religiøs ekstremisme i lande som Syrien, Eritrea og Afghanistan

Og selv når dette faktum accepteres – når alene antallet af mennesker, der af al magt prøver at nå frem til Europas kyster, gør det umuligt at fornægte det barbari, der driver dem til at flygte – lægger der sig et tredje røgslør over tingene. Nogle, herunder den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, hævder, at de konflikter, som er årsag til flygtningestrømmene, kun raser i arabiske lande, der bombes af Vesten.

Også her taler tallene deres tydelige sprog. Den vigtigste kilde til flygtninge er Syrien, hvor det internationale samfund har nægtet at iværksætte den type militære operationer, selv om folkeretten forpligter dem til at gribe ind, når en gal despot, der har myrdet 240.000 medlemmer af sin egen befolkning, sætter sig for at affolke sit land.

Vesten bomber i øvrigt heller ikke Eritrea, som mange flygtninge også kommer fra.

Endnu en skadelig myte, der understreges af de chokerende billeder af flygtninge, som strømmer gennem huller i grænsehegn eller forsøger at komme om bord på tog i Calais, er, at ’Fort Europa’ angribes af bølger af barbarer. Det er forkert i to henseender.

LÆS MERE

For det første er Europa langtfra migranternes vigtigste destination. Op mod 2 millioner flygtninge fra Syrien alene er rejst til Tyrkiet, og 1 million er flygtet til Libanon, som kun har 3,5 millioner indbyggere.

Jordan, der har 6,5 millioner indbyggere, har taget næsten 700.000. Samtidig har Europa med en opvisning i forenet selvtilstrækkelighed afvist en plan om at omfordele blot 40.000 asylsøgere fra modtagecentre i Italien og Grækenland.

For det andet er det mindretal af migranter, der vælger Tyskland, Frankrig, Skandinavien, Storbritannien eller Ungarn, ikke fjender, der er kommet for at knuse os eller bare snylte på europæiske skatteydere. Det er frihedselskende mennesker, der betragter Europa som et forjættet land og beundrer vores samfundsmodeller og vores værdier. Det er mennesker, der råber ’Europa! Europa!’ på samme måde, som millioner af europæere, der for hundrede år siden kom til Ellis Island, lærte at synge ’America is Beautiful’.

Det er mennesker, der råber 'Europa! Europa!' på samme måde, som millioner af europæere, der for hundrede år siden kom til Ellis Island, lærte at synge 'America is Beautiful'

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Endelig er der det modbydelige rygte om, at dette imaginære angreb er iscenesat af mennesker, der i al hemmelighed arbejder på en ’stor befolkningsudskiftning’, hvor indfødte europæere erstattes af fremmede eller – værre endnu – af agenter i en international hellig krig, hvor de, der er migranter i dag, bliver terrorister på morgendagens intercitytog. Det siger vist sig selv, at det er noget meningsløst sludder.

Samlet set har disse forvrængninger og skuffelser haft alvorlige konsekvenser. For det første er Middelhavet blevet fuldstændig prisgivet menneskesmuglere. Mare Nostrum er gradvis ved at udvikle sig til en våd og vidtstrakt massegrav. I år er omkring 2.350 mennesker druknet på havet.

For de fleste europæere er disse mennesker dog ikke meget mere end tal i en statistik, ligesom de kvinder og mænd, der overlever rejsen, er og bliver en uidentificerbar og broget, truende anonym masse.

LÆS INTERVIEW

Vores underholdningskultur, der normalt er så hurtig til i al hast at skabe berømtheder, som kan give aktuelle kriser (om alt lige fra svineinfluenza til strejkende lastbilchauffører) et menneskeligt ’ansigt’, har ikke interesseret sig for en eneste af disse ’migranter’s skæbne.

Mare Nostrum er gradvis ved at udvikle sig til en våd og vidtstrakt massegrav

Disse mennesker – hvis rejse til Europa minder om den fønikiske prinsesse Europa, der for tusinder af år siden krydsede havet fra Tyros på ryggen af Zeus i en tyrs skikkelse – bliver fuldkommen afvist. Faktisk rejses der mure for at holde dem ude.

Resultatet er endnu en gruppe mennesker, der nægtes basale rettigheder. Den slags mennesker vil, som Hannah Arendt engang bemærkede, til syvende og sidst se begåelsen af en forbrydelse som deres eneste vej ind i et retssamfund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Europa plages af fremmedfjendske mennesker og manglende selvtillid, og det har vendt sine egne værdier ryggen. Faktisk har kontinentet glemt, hvad det er. Klokkerne ringer ikke kun for migranterne, men også for et Europa, hvis humanistiske arv smuldrer for øjnene af os.

Oversættelse: Lorens Juul Madsen

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden