Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hold op med at dele billeder af jeres børn

Forældre bør være mere kritiske, når de deler fotos af deres børn på nettet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når sommerferien rammer, flyder de sociale medier over med letpåklædte børn og unge. Ofte fotograferet og uploadet af deres forældre, som i bar iver og glæde over feriestemningen har lyst til at dele begejstringen med resten af verden.

Billederne og filmklip er selvfølgelig tiltænkt venner og familiemedlemmer, men de ferieramte forældre glemmer, at der er så mange andre, som også ser med. Og ikke altid dem med de bedste hensigter.

Børn som voksne bør give deres samtykke, før nogle uploader billeder af dem

Det er helt almindeligt, at billeder af børn klippes ud af deres oprindelige sammenhæng for at blive brugt til langt mere gedulgte formål.

Billeder, der først en gang er delt på sociale medier, er meget svære at fjerne. De lever deres eget liv, og motiverne – børnene – bliver sjældent spurgt, om de har lyst til at eksistere i en global og evig visuel hukommelse.

Forældregenerationen til de unger, hvis bare numser og runde maver lige nu deles med Gud og hvermand, er digitalt grundbegejstrede. De er vokset op side om side med internettet, og de har omfavnet hver eneste ny digital mulighed.

Men desværre ser det ud til, at begejstringen har overskygget deres kritiske sans. Det er ellers ikke konkrete eksempler på, hvor galt det kan gå, der mangler.

Alene dette forår har bragt adskillige grumme historier, som har vist, hvor stærkt behov vi har for at skabe en digital dannelseskultur, hvor vi er opmærksomme på, at der er mennesker bag de film og billeder, vi deler med hinanden, og at det kan have uoverskuelige konsekvenser at dele digitalt.

En vigtig pointe må være, at børn som voksne bør give deres samtykke, før nogle uploader billeder af dem på nettet. Vi må opdrage os selv og vores børn til at udvise agtpågivenhed og kritisk sans og altid være opmærksom på, at der er risici forbundet med at agere digitalt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden