Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat

Hold op med at dele billeder af jeres børn

Forældre bør være mere kritiske, når de deler fotos af deres børn på nettet.

Debat

Når sommerferien rammer, flyder de sociale medier over med letpåklædte børn og unge. Ofte fotograferet og uploadet af deres forældre, som i bar iver og glæde over feriestemningen har lyst til at dele begejstringen med resten af verden.

Billederne og filmklip er selvfølgelig tiltænkt venner og familiemedlemmer, men de ferieramte forældre glemmer, at der er så mange andre, som også ser med. Og ikke altid dem med de bedste hensigter.

Børn som voksne bør give deres samtykke, før nogle uploader billeder af dem

Det er helt almindeligt, at billeder af børn klippes ud af deres oprindelige sammenhæng for at blive brugt til langt mere gedulgte formål.

Billeder, der først en gang er delt på sociale medier, er meget svære at fjerne. De lever deres eget liv, og motiverne – børnene – bliver sjældent spurgt, om de har lyst til at eksistere i en global og evig visuel hukommelse.

Forældregenerationen til de unger, hvis bare numser og runde maver lige nu deles med Gud og hvermand, er digitalt grundbegejstrede. De er vokset op side om side med internettet, og de har omfavnet hver eneste ny digital mulighed.

Men desværre ser det ud til, at begejstringen har overskygget deres kritiske sans. Det er ellers ikke konkrete eksempler på, hvor galt det kan gå, der mangler.

Alene dette forår har bragt adskillige grumme historier, som har vist, hvor stærkt behov vi har for at skabe en digital dannelseskultur, hvor vi er opmærksomme på, at der er mennesker bag de film og billeder, vi deler med hinanden, og at det kan have uoverskuelige konsekvenser at dele digitalt.

En vigtig pointe må være, at børn som voksne bør give deres samtykke, før nogle uploader billeder af dem på nettet. Vi må opdrage os selv og vores børn til at udvise agtpågivenhed og kritisk sans og altid være opmærksom på, at der er risici forbundet med at agere digitalt.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce